Παράνομη από το Ανώτατο η εξασφάλιση περιεχομένου από τηλεφωνικές συσκευές

Ακόμη ένα εμπόδιο στο ανακριτικό έργο των διωκτικών αρχών για διερεύνηση σοβαρών ποινικών υποθέσεων. Το Ανώτατο Δικαστήριο, με απόφασή του, έκρινε παράνομη την εξασφάλιση από την Αστυνομία καταγεγραμμένων συνομιλιών που εντοπίζονται σε τηλεφωνικές συσκευές υπόπτων.     

Μείον ενός σημαντικότατου όπλου είναι πλέον οι διωκτικές Αρχές που καλούνται να εξιχνιάσουν σοβαρές, ποινικές υποθέσεις.

Tο Ανώτατο Δικαστήριο, με χθεσινή απόφασή του, έκρινε παράνομη από πλευράς Αστυνομίας την εξασφάλιση καταγεγραμμένου περιεχομένου

ιδιωτικής επικοινωνίας.

Η επίμαχη απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο εξέτασης αιτήματος από συνήγορο υπεράσπισης σε σοβαρή υπόθεση ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα ποσότητα κάνναβης βάρους 83,6 κιλών.

Και όλα αυτά τρεις περίπου μήνες μετά την προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου, με την οποία έκρινε ως παράνομη την κατακράτηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από παρόχους.

Τότε, το Ανώτατο αποφάσισε πως η κατακράτηση και η αποκάλυψη τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, αντιβαίνουν της Ευρωπαϊκής Σύμβασης αλλά και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στην προκέιμενη περίπτωση το Ανώτατο αναφέρθηκε στις πρόνοιες του Νόμου, που αφορούν το απόρρητο της ιδιωτικής επικοινωνίας, ενώ παρέπεμψε στην απόφαση της Ολομέλειας, που έκρινε πως ο Νόμος αντιβαίνει την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και την ενωσιακή νομολογία, με αποτέλεσμα να είναι αντισυνταγματικός.

Απόφαση, η οποία έφερε δυσφορία στη Νομική Υπηρεσία, η οποία αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να καταχωρίσει έφεση, διαφορετικά θα πρέπει να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο προβαίνει στην έκδοση διαταγμάτων για πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα.


 

Keywords
Τυχαία Θέματα