Παράπονα στον ΟΑΣΕ του «Γλωσσαρίου» για «κόψιμο» της «γλώσσας» της «Diyalog»

Στον ΟΑΣΕ παραπονέθηκε ο λεγόμενος «σύνδεσμος τ/κ δημοσιογράφων» για το θέμα της απαγόρευσης μετάδοσης του «Diyalog TV» στην Τουρκία. Ο ιδιοκτήτης του σταθμού, Μπεσίμ Τιμπούκ, εξέφρασε το παράπονό του για την στήριξη από την Τουρκία και πρότεινε πως ίσως να ήταν καλύτερα το αποσχιστικό καθεστώς να συνδεθεί με την Βρετανία. Αυτό ήταν αρκετό για να κοπεί η μετάδοση του σταθμού. 

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του Γραφείου για την Ελευθερία του Τύπου στον ΟΑΣΕ,

Harlem Désir, εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της Τουρκίας να απαγορεύσει την μετάδοση του τ/κ καναλιού«Diyalog», σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδέσμου τ/κ δημοσιογράφων, ο οποίος έθεσε το θέμα στο γραφείο του ΟΑΣΕ για τον Τύπο.

I am very concerned by the decision to stop the broadcasting of the Turkish-Cypriot Diyalog TV channel. Such a decision negatively impacts the free flow of information and access to a plurality of views and opinions. Read my full statement: https://t.co/OYH7jBJRWW

— OSCE media freedom (@OSCE_RFoM) May 4, 2020

Ο κ. Ντεζίρ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το γεγονός ότι αυτή η απόφαση του τουρκικού συμβουλίου «ανοίγει τον δρόμο για εκφοβισμό ΜΜΕ και δημοσιογράφων αλλά και αυτολογοκρισία».

Ο «σύνδεσμος Τ/κ δημοσιογράφων» αναφέρει ότι με την δήλωση Ντεζίρ και την ανακοίνωση του ΟΑΣΕ για το θέμα, μετέφερε το θέμα του τερματισμού της μετάδοσης του τ/κ καναλιού μέσω του τουρκικού δορυφόρου σε μια διεθνή πλατφόρμα, τον ΟΑΣΕ, με 57 μέλη, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. 

Avrupa Güvenlik &İşbirliği Teşkilatı (AGİT) #MedyaÖzgürlüğü Temsilcisi ⁦@harlemdesir⁩ RTÜK’ün Fox TV, Halk TV &Tele 1’e verdiği para &program durdurma cezalarını kınadı; ⁦⁦@fatihportakal⁩ ‘a yönelik kovuşturmaya son verilmesini istedi. https://t.co/YpULiw7BnH

— RSF Türkçe (@RSF_tr) May 5, 2020

Αξίζει να σημειωθεί πως το Γραφείο για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ ήταν υπεύθυνο προ διετίας για την σύνταξη του λεγόμενου «Γλωσσαρίου» με συστάσεις προς τους δημοσιογράφους να «μαλακώσουν» τις λέξεις που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν το τουρκοκυπριακό αποσχιστικό καθεστώς που λυμαίνεται την κατεχόμενη, από την Τουρκία, Κύπρο. Για το «Γλωσσάρι» διαμαρτυρήθηκαν διεθνώς 238 Κύπριοι δημοσιογράφοι. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ενοχληθεί από το «Γλωσσάρι» του ΟΑΣΕ και ανέφερε πως «η κατοχή θα πάψει να είναι κατοχή όταν υπάρξει λύση του Κυπριακού. Το να προσπαθείς με κάθε τρόπο να εξωραΐσεις εγκλήματα δεν είναι ό,τι καλύτερο και προκαλείς ενδεχόμενα τα αντίθετα συναισθήματα.»

Το «Γλωσσάρι» αποτελούσε «μέρος ενός προτζέκτ που ξεκίνησε το γραφείο [του Harlem Désir του ΟΑΣΕ] με το όνομα "Διάλογος για την Κύπρο". Έχει ετοιμαστεί με την μεγαλύτερη προσοχή και με μεγάλο σεβασμό στις αξίες της δημοσιογραφίας».

Είπε, επίσης, ο κ. Ντεζίρ ότι το περί ου ο λόγος «Γλωσσάρι» αποτελούσε «στήριξη και εθελοντικό εργαλείο, το οποίο οι δημοσιογράφοι μπορούν να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν στην καθημερινή τους εργασία και θα ενθαρρύνει νέες προσεγγίσεις και νέους τρόπους σκέψης για ευαίσθητα θέματα [της «κατάστασης στην Κύπρο»], ενδυναμώνοντας έτσι την ποιοτική δημοσιογραφία στο νησί».

Όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις με το «κόψιμο της γλώσσας» της εθνικιστικής, κατά τα άλλα, «Diyalog», ο λεκτικός εξωραϊσμός των κατεχομένων με «νέες προσεγγίσεις και νέους τρόπους σκέψης» δεν άλλαξε ούτε κατά ένα ιώτα την σκληρή πραγματικότητα του ωμού τουρκικού ελέγχου. 

Διαβάστε επίσης: 

ΠτΔ για Γλωσσάρι:Δεν μπορείς να προσπαθείς να εξωραΐσεις εγκλήματα

Το «Γλωσσάρι» και τα Ιδεολογικά Προγεφυρώματα του Αττίλα στις ελεύθερες περιοχές 1985 - 2018

Επιστολή 238 δημοσιογράφων στον ΟΑΣΕ για το γλωσσάρι

Αναδιπλώθηκε η ΕΣΚ, αλλά δεν ζήτησε απόσυρση του «Γλωσσαρίου»

Μια… εκλεπτυσμένη φιλειρηνική προπαγάνδα

Keywords
Τυχαία Θέματα