Παράπονα Τουρκίας από ψευδοκράτος - Τρομοκρατία & πακέτο οικονομικής βοήθειας

Παράπονα έχει η Τουρκία από το ψευδοκράτος, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τα κατεχόμενα. Τουρκοκύπριο οικονομολόγος δήλωσε πως το αποσχιστικό καθεστώς απειλείται με οικονομική κατάρρευση. Ένα από τα παράπονα της Τουρκίας από το υποτελές σε αυτήν καθεστώς είναι ότι το τελευταίο δεν φαίνεται να «πειθαρχεί» πλήρως στα μεταξύ τους «πρωτόκολλα», τη στιγμή που χώρες με τις οποίες υπάρχουν μόνο προφορικές συμφωνίες τηρούν τα συμφωνηθέντα. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η λεπτομέρεια που αναφέρθηκε στην «Kibris TV» ότι η ΜΙΤ (Εθνική

Υπηρεσία Πληροφοριών) υποβάλλει εκθέσεις στην «Γενική Εισαγγελεία» του ψευδοκράτους για «τρομοκρατικές οργανώσεις», αλλά η τελευταία δεν «προχωρά» το θέμα. Όπως αναφέρεται, μόνο το ψευδοκράτος και οι ΗΠΑ δεν βοηθούν την Τουρκία. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-κατεχομένων δεν πρέπει να είναι στη βάση του «ισχυρού με τον αδύνατο», αλλά να είναι μια σχέση πιο υγιής που να βασίζεται στη «ισότητα μεταξύ δυο κρατών που αναγνωρίζουν το ένα το άλλο». 

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2016 ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως το ψευδοκράτος έχει πάρει την λίστα τρομοκρατών και θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Όπως ανέφερε, «Γιατί ήρθαν πληροφορίες ότι υπάρχουν και εκεί κάποιοι που κατέφυγαν (υποστηρικτές του Γκιουλέν). Και κάποιοι του ΡΚΚ προσπαθούν εκεί να ενσωματωθούν σε δομές. Δεν θέλουμε η θυγατέρα πατρίδα να γίνει τρομοκρατική βάση. Βεβαίως και βλέπουν αυτή την ευαισθησία μας». 

Τον Ιανουάριο του 2018 η «Kıbrıs Postası» δημοσίευσε λίστα με 26 οργανώσεις που το τουρκοκυπριακό αποσχιστικό καθεστώς χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατικές». Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οργανώσεις που πρόσκεινται στον Γκιουλέν, διάφορες κουρδικές οργανώσεις, η Al-Qaeda, η Hezbollah, καθώς και το ελληνοκυπριακό κοινοβουλευτικό κόμμα ΕΛΑΜ και η μαθητική οργάνωση ΕΦΕΝ. 

Πιο αναλυτικά, κάτω από τον τίτλο «Η Τουρκία έχει πικρίες», ο αρθρογράφος Ερτσίν Σαχμαράν της Kıbrıs (30.04.20) γράφει ότι για διαχείριση της κατάστασης που προκλήθηκε στην οικονομία της κατεχόμενης Κύπρου λόγω της κρίσης του κορωνοϊού χρειάζεται να εισρεύσουν χρήματα είτε μέσω εσωτερικού δανεισμού είτε μέσω βοήθειας από την Τουρκία. 

Ο Σαχμαράν, σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, σημειώνει ότι επειδή η αποσχιστική «κυβέρνηση» δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία, αρχικά δεν προτίμησε τον δρόμο του εσωτερικού δανεισμού και προέβλεψε ότι θα υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από την Τουρκία. 

Επισημαίνοντας ότι δεν ήρθαν οι αναμενόμενοι πόροι από την Τουρκία, ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι η βασικότερη κριτική που ασκείτο στην προηγούμενη «κυβέρνηση» του τετραμερούς «συνασπισμού» ήταν οι σχέσεις της με την Τουρκία, το «οικονομικό πρωτόκολλο» και η μη έλευση χρημάτων.

«Όμως και σήμερα δεν υπάρχει κάποια διαφορετική κατάσταση», αναφέρει ο Σαχμαράν και διερωτάται κατά πόσον η μη έλευση πόρων από την Τουρκία οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν, στα «πρωτόκολλα» που υπογράφηκαν αλλά δεν εφαρμόστηκαν και στο γεγονός ότι έθεσαν υποψηφιότητα για τις «προεδρικές εκλογές» τόσο ο Ερσίν Τατάρ όσο και ο Κουτρέτ Όζερσαϊ.

Ο Σαχμαράν γράφει ότι κατά την διάρκεια εκπομπής του στην KIBRIS TV φιλοξένησε τον δικηγόρο Σεϊχάν Γιλντιρίμ, ο οποίος του ανέφερε τα εξής για το θέμα:

«Ήρθαν σημαντικές βοήθειες από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ. Η κυβέρνηση προέβλεψε ότι θα ερχόταν μεγαλύτερο χρηματικό κονδύλι. Όμως δεν ήρθε. Υπάρχει πρόβλημα. […] Λες στην Τουρκία ‘βοήθα με’, αλλά δεν χρησιμοποιείς τις δικές σου δυνατότητες. Δεν προσπαθείς να κλείσεις την ψαλίδα ανάμεσα στις καταθέσεις στις τράπεζες και στα δάνεια […] Είχα μιλήσει με έναν γραφειοκράτη από την Τουρκία προηγουμένως. “Εμείς κάναμε συμφωνίες και με άλλες χώρες. Δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα ακόμα και με χώρες με τις οποίες κάναμε προφορική συμφωνία. Όμως, παρά το γεγονός ότι κάνουμε γραπτές συμφωνίες με την ΤΔΒΚ και κάνουν και οι ίδιοι την προετοιμασία τους, πάντα είναι τα ίδια άρθρα, τα ίδια πρωτόκολλα, δεν αλλάζει κάτι”. Αυτό λέγεται, αυτή είναι η δική τους οπτική γωνιά.

Στην Τουρκία υπάρχουν οργανώσεις που κηρύχθηκαν τρομοκρατικές. Ήρθαν και εδώ. Οι κυβερνήσεις της ΤΔΒΚ έθαψαν αυτούς τους φακέλους. Η εθνική υπηρεσία πληροφοριών υπέβαλε έκθεση στην γενική εισαγγελία. Κανείς δεν περιμένει από την δικαιοσύνη της ΤΔΒΚ να κάνει κάτι παράνομο. Όμως, δεν οδηγήθηκε πουθενά το θέμα. Αυτή είναι μια σοβαρή πικρία. Μόνο οι ΗΠΑ και η ΤΔΒΚ δεν βοήθησαν την Τουρκία πάνω σε αυτό το θέμα. Από την άλλη είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος Ακιντζί για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας εκτός των συνόρων της. Έγιναν εκατοντάδες πρωτόκολλα. Κανένα από αυτά δεν εφαρμόστηκε, δεν τηρήθηκε. Υπάρχουν δυνάμεις που ασκούν σοβαρή επικυριαρχία πάνω στις κυβερνήσεις. […] Πρέπει πλέον να κάνουν κάτι και οι ίδιες».

Ακιντζί: «Μπορεί να κλείσατε τα οδοφράγματα μονομερώς, δεν είναι δυνατό να τα ανοίξετε όμως με μονομερείς αποφάσεις»

Η Detay (30.04.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο Kanal T στα κατεχόμενα και κληθείς να σχολιάσει το θέμα της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων, είπε ότι τα οδοφράγματα δεν μπορούν να ανοίξουν με μονομερείς αποφάσεις. «Για να μπορέσουν να ανοίξουν τα οδοφράγματα χρειάζεται συνεργασία και συναντίληψη. Ακόμα και αν κλείσατε τα οδοφράγματα μονομερώς και ακόμη και αν αυτό ήταν λάθος, δεν είναι δυνατό να τα ανοίξετε με μονομερείς αποφάσεις. Για αυτό, για να ανοίξουν ξανά, χρειάζεται να γίνει αξιολόγηση και να ληφθεί κοινή απόφαση. Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο. Όταν φτάσουμε σε αυτό  το σημείο, θα πρέπει να γίνει ένας καλός συντονισμός τόσο με τα ΗΕ όσο και με την Ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε.

Κληθείς να εκφράσει την άποψη του για το πώς θα είναι ο κόσμος μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε την ανάγκη όπως τα συστήματα υγείας να είναι «πιο αλληλέγγυα, να αναπτυχθούν περισσότερο και να γίνουν μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να μην αφήνουν τους φτωχούς ανθρώπους να πεθαίνουν». Υποστήριξε επίσης ότι στο εφεξής χρειάζεται ένα παγκόσμιο σύστημα όπου θα διατίθενται περισσότερα κονδύλια για την επιστήμη, την έρευνα, την εκπαίδευση και την υγεία.

Υποστήριξε επίσης  ότι δεν είναι σωστό η πλάστιγγά της υγείας να είναι ίση με αυτή τη οικονομίας και αναφερόμενος στην επιστροφή στην ομαλότητα, είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και με συγκρατημένο τρόπο. Προέχει, είπε ο Ακιντζί, η υγεία και πρόσθεσε ότι χωρίς υγεία δεν υπάρχει ούτε και οικονομία.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επαναλειτουργία επιχειρήσεων στα κατεχόμενα, Ο Ακιντζί τόνισε την ανάγκη όπως πριν επιστρέψουν στην ομαλοποίηση να γίνει ένα νοσοκομείο πανδημίας στα κατεχόμενα, να διευρυνθεί ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων και να συνεχίσει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Κάλεσε επίσης την λεγόμενη κυβέρνηση να εισακούσει τις απόψεις και εισηγήσεις του «υπουργείου υγείας» και των ειδικών επιστημόνων.

 

Αναφερόμενος στο θέμα των λεγόμενων «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα που αναβλήθηκαν για τον Οκτώβριο εξαιτίας της πανδημίας, ο Ακιντζί διευκρίνισε ότι «δεν έγινε οποιαδήποτε τροποποίηση στο σύνταγμα σχετικά με την αναβολή των εκλογών αλλά ήταν μια απόφαση που λήφθηκε αναγκαστικά υπό το φως της γνωμάτευσης που έλαβε η βουλή από το γενικό εισαγγελέα». Υποστήριξε στη συνέχεια ότι αφουγκράζεται τις συζητήσεις που γίνονται στην κοινότητα όσον αφορά στο θέμα αυτό και υποστήριξε ότι θα πρέπει να επιδείξουν ακόμη λίγη υπομονή «αυτοί που θέλουν ο Ακιντζί να φύγει πάση θυσία». Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η «βουλή», η οποία καθόρισε την 11η Οκτωβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των «εκλογών», πρέπει να αξιολογήσει ξανά την  ημερομηνία για τις «εκλογές» και αν δεν τίθεται ζήτημα που να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του «λαού», να καθορίσει  τις «εκλογές πιο νωρίς», όπως είπε.

 

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με το ψευδοκράτος, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι οι σχέσεις τους δεν πρέπει να είναι στη βάση του «ισχυρού με τον αδύνατο», αλλά να είναι μια σχέση πιο υγιής που να βασίζεται στη «ισότητα μεταξύ δυο κρατών που αναγνωρίζουν το ένα το άλλο». 

 

Διαβάστε επίσης: 

 

Τουρκοκύπριος οικονομολόγος: Πολύ κοντά στην κατάρρευση βρίσκεται το καθεστώς

 

Κατεχόμενα: Παραλήφθηκε η "λίστα τρομοκρατών" απο την Άγκυρα

 

Δεν επιβιώνει αλλιώς: Γιατί η ομοσπονδία θα πρέπει εκ των πραγμάτων να είναι ένα κατασταλτικό κράτος

Keywords
Τυχαία Θέματα