Παράπονα-εισηγήσεις-εξηγήσεις σε Ε.Σ για χαλαρή ομοσπονδία (VID)

Χωρίς εκπλήξεις και ιδιαίτερες ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ο ΠτΔ ολοκλήρωσε το δεύτερο σκέλος της ενημέρωσης προς τους αρχηγούς των κομμάτων, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες. Μετά την επόμενη συνάντηση με την κα. Λουτ, ο Πρόεδρος αναμένεται να συγκαλέσει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο για περαιτέρω ενημέρωση.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η πρόταση περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας

που κατέθεσε για προβληματισμό στο προηγούμενο Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ. Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, δεν δόθηκε μια συγκεκριμένη πρόταση, αλλά ο ΠτΔ έκανε μια εισήγηση για να ακουστούν όλες οι απόψεις και εισηγήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Προδρόμου είπε πως η κριτική ότι δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση πρόκειται για παρεξήγηση. Σκοπός, όπως είπε, είναι, πριν διαμορφωθεί μια πρόταση, να συζητηθεί.

Πρόσθεσε πως εκκλήσεις για να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι μεν καλοδεχούμενες, αλλά παραβιάζουν κλειστές θύρες, καθώς ο Πρόεδρος ήδη έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η θέση και η πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι δεδομένη και κατατεθειμένη στα ΗΕ και είναι περιττό να γίνονται εκκλήσεις από ε/κ δυνάμεις να κινηθεί για επανέναρξη του διαλόγου.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι στη συνεδρίαση κατατέθηκε ένα δεύτερο σκέλος προβληματισμού για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Αβέφωφ: Να συνεχιστούν οι προσπάθειες επανέναρξης

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έκανε δηλώσεις, αλλά ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter το ακόλουθο σχόλιο:

Ολοκληρώθηκε η συνεδρια του ΕΣ. Εξέφρασα τις εκτιμήσεις μου αλλά και την ξεκάθαρη θέση για συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη του διαλόγου εντός των παραμέτρων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και δεν μπορούσαν να ήταν διαφορετικες απο τις δημόσιες μου τοποθετήσεις.

— Averof Neofytou (@AverofCY) October 23, 2018

Άντρος Κυπριανού: Ο ΠτΔ να επαναρχίσει συνομιλίες

Υπάρχει μετά το Κρανς Μοντανά ένα παρατεταμένο αδιέξοδο που έχει σκορπίσει απογοήτευση, έχει αποδυναμώσει δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα που θέλουν λύση και -το χειρότερο- έχει παραχωρηθεί δικαίωμα στην Τουρκία να καταθέτει στο τραπέζι παράλογες απαιτήσεις, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο ίδιος μίλησε για ανησυχητικές εξελίξεις, όπως οι κινήσεις της Τουρκίας σε Αν. Μεσόγειο, και τη ραγδαία αλλαγή στο σκηνικό εντός της τ/κ κοινότητας. «Με αυτά τα δεδομένα και με τα όσα είπε στην έκθεσή του ο Γ.Γ., η άποψη που έχουμε καταθέσει είναι το συντομότερο δυνατό ο ΠτΔ να κινηθεί για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανα και στη βάση, από τη μια, του πλαισίου Γκουτέρες, από την άλλη των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί ως σήμερα και του άτυπου εγγράφου για την εφαρμογή της συμφωνίας».

«Αυτές οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με πολιτική βούληση να καταλήξουμε σε συμφωνία στα έξι σημαντικά ζητήματα, και στη συνέχεια να συζητηθούν και τα εναπομείναντα θέματα που είναι ανοικτά», ανέφερε.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε πως σε ό,τι αφορά την Πρόταση του ΠτΔ για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, αυτή η πρόταση έχει κατατεθεί δίχως προηγουμένως να έχει μελετηθεί σοβαρά, όπως είπε, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή ο ΠτΔ να μην είναι έτοιμος να πει τι συγκεκριμένο προτείνει αναφορικά με τις εξουσίες και αρμοδιότητες που θα δοθούν στις συνιστώσες οντότητες.

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε αν δεν ξέρουμε τι ακριβώς προτείνει ο κ. Αναστασιάδης, και σε ό,τι αφορά την τακτική θα πω ότι -στην καλύτερη περίπτωση- η πρόταση αποπροσανατολίζει από την ουσία, με την έννοια ότι μας απομακρύνει από τις απαιτήσεις του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και στη χειρότερη περίπτωση θα δώσει το δικαίωμα στην τουρκική πλευρά και την τ/κ κοινότητα να απαιτούν εξουσίες και αρμοδιότητες που ενδεχομένως να οδηγούν στην κατεύθυνση είτε της συνομοσπονδίας είτε των δύο χωριστών κρατών, και αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό σε ό,τι μας αφορά», ανέφερε.

Απηύθυνε έκκληση προς τον ΠτΔ να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και τις ευθύνες του ως ηγέτη της ε/κ κοινότητας και να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγούν σε επανάληψη των διαπραγματεύσεων και να θωρακίζουν τις θέσεις μας.

Σε ερώτηση αν στο τραπέζι τέθηκαν συγκεκριμένα έγγραφα, είπε ότι δόθηκαν έγγραφα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πρόταση. Δόθηκαν, είπε, οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν για αρμοδιότητες και εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης και οι θεσμοί της ΚΔ.

«Και, ακριβώς, υπάρχει και μια σύγχυση για το τι ακριβώς εννοεί ο ΠτΔ και θέλουμε να ακούσουμε τη δική του συγκεκριμένη πρόταση, για να ξέρουμε τι πραγματικά λέει. Δεν ακούσαμε καμία συγκεκριμένη πρόταση από τον ΠτΔ. Ρωτήσαμε και δεν πήραμε απάντηση, κατά την άποψή μου, και σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος: Δεν πήραμε απάντηση για το ποιες συγκεκριμένες εξουσίες και αρμοδιότητες θέλει να δώσει στις συνιστώσες οντότητες», ανέφερε.

Νικόλας: Κίνδυνος παράλυσης

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε το κόμμα του έχει καταθέσει σημείωμα με σειρά από ερωτήματα που προκύπτουν από τον όρο αποκεντρωμένη-χαλαρή ομοσπονδία, που δεν έχει ξεκαθαρίσει.

«Θεωρούμε θετικό ότι ο ΠτΔ καταθέτει προβληματισμό για τη δομή και λειτουργικότητα της λύσης», είπε, εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις και προβληματισμό για τη θεραπεία που αντιπροτείνεται. Υπάρχουν, όπως είπε, κρίσιμες εξουσίες που δεν μπορούν να εκχωρούνται σε συνιστώσες πολιτείες, και προειδοποίησε για κίνδυνο παράλυσης.

Η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Αυτοί οι όροι μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης από την τ/κ πλευρά.

Σιζόπουλος: Αποκέντρωση δεν απομακρύνει από ΔΔΟ

Η αποκέντρωση εξουσιών δεν απομακρύνει τη βάση της λύσης από την ουσία της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και άρα δεν δίνει προοπτική διάρρηξης του αδιεξόδου, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας πως «η βασική πρόταση της ΕΔΕΚ, όπως δόθηκε γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα δοθεί και στη δημοσιότητα, προβλέπει ότι η προοπτική μιας θετικής στροφής θα πρέπει να ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση".

Ανέφερε πως "η διαπίστωση, τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από άλλους, ότι η βάση της παρούσας διαδικασίας δεν έχει προοπτική κατάληξης σε βιώσιμη λύση, αποτελεί παραδοχή ότι τόσον η βάση λύσης στη λογική της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όσο και η διαδικασία που εγκλώβισε το πρόβλημα σε διακοινοτικό, απέτυχε".

«Αυτή η πορεία κατέληξε ουσιαστικά στο σχέδιο Ανάν και στο Κρανς Μοντάνα. Δυο άκρως αρνητικά γεγονότα για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ανέφερε πως «η αποκέντρωση εξουσιών, όμως, όπως γίνεται εισήγηση, δεν απομακρύνει τη βάση της λύσης από την ουσία της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Άρα, δεν δίνει προοπτική διάρρηξης του αδιεξόδου. Αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες», υπογράμμισε.

Επεσήμανε πως «η στασιμότητα σίγουρα δεν είναι αποδεκτή. ‘Όμως η κινητικότητα, αν θα είναι προς αρνητική κατεύθυνση, θα είναι καταστροφική. Πρέπει, λοιπόν, η κινητικότητα να επιδιώξουμε να στραφεί προς μια θετική κατεύθυνση. Όμως, τόσο το πλαίσιο των έξι σημείων του Γ.Γ. όσο και αρκετά από τα σημεία της πρόσφατης έκθεσής του είναι άκρως αρνητικά και ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους. Για αυτό και η βασική πρόταση της ΕΔΕΚ, όπως δόθηκε γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα δοθεί και στη δημοσιότητα, προβλέπει ότι η προοπτική μιας θετικής στροφής θα πρέπει να ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση», είπε ο κ. Σιζόπουλος.


Ανέφερε πως «αυτή η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης θα πρέπει να γίνει μέσα από σωστή αναβάθμιση και προσεκτική αναβάθμιση του γεωστρατηγικού μας ρόλου, σε συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά και με άλλες χώρες, τα συμφέροντα των οποίων συμπίπτουν σε αυτή την περιοχή».

Σημείωσε πως η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου «πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά σε τρεις πυλώνες: τον πολιτικό πυλώνα, με συγκεκριμένες δράσεις όσον αφορά τον ΟΗΕ και την Ε.Ε., την περαιτέρω αξιοποίηση του ενεργειακού παράγοντα και, κυρίως, της προώθησης και ολοκλήρωσης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και, τέλος, την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου σε στρατιωτικό επίπεδο, σε συνεργασία με την Ελλάδα, με την επανενεργοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αλλά και την αυξημένη αριθμητικά και οπλικά παρουσία ελληνικής δύναμης στην Κύπρο, για να αποτελέσει ένα μηχανισμό αναχαίτισης της τουρκικής προκλητικότητας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «από τη στιγμή που παραμένουν τα φυλετικά και ρατσιστικά στοιχεία της διζωνικής, που είναι ο γεωγραφικός διαχωρισμός του πληθυσμού στη βάση εθνοτικής προέλευσης, που είναι η εγγυημένη πλειοψηφία ιδιοκτησίας και πληθυσμού, που είναι η αριθμητική εξίσωση σε θεσμικά όργανα του κράτους, η εκ περιτροπής προεδρία και η θετική ψήφος σε σοβαρές αποφάσεις των οργάνων της κεντρικής κυβέρνησης, στην ουσία δεν λύνουν το πρόβλημα. Αντίθετα, το διαιωνίζουν και το νομιμοποιούν», ανέφερε.

Λιλλήκας: Να σταματήσει ο αυτοσχεδιασμός

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα γεγονότα έχουν αλλάξει και έχουν καταστεί πιο δυσμενή για την πλευρά μας, για μια σειρά από λόγους.

«Θεωρούμε ότι η επανέναρξη θα φέρει σε ευάλωτη θέση την ε/κ πλευρά, ενώ θα φέρει σε πλεονεκτική θέση την τ/κ πλευρά», είπε, σημειώνοντας πως η Τουρκία δεν έχει δώσει σημάδια διάθεσης για αλλαγή της στάσης της. Επιπλέον, επεσήμανε τους κινδύνους από μια νέα Διεθνή Διάσκεψη.

Για τη χαλαρή ομοσπονδία, είπε πως πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να αυτοσχεδιάζουμε και να λαμβάνονται αποφάσεις μόνο από πολιτικούς παράγοντες. Πρότεινε τη δημιουργία ομάδας εμπειρογνώμων από μελετητές, ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες και νομικούς, για να παρουσιάσουν μια συγκριτική μελέτη προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, και όχι από πολιτικές εκτιμήσεις. Η Τουρκία το πράττει ήδη, είπε.

Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την απογοήτευσή του επειδή δεν έγινε δεκτή πρόταση για κοινό ανακοινωθέν μετά το Εθνικό Συμβούλιο πάνω στα ελάχιστα που συμφωνούν. «Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η θέση του ΠτΔ», είπε και απαρίθμησε όλα τα σημεία από τα οποία θα μπορούσε να απαρτίζεται μια κοινή δήλωση.

Θεοχάρους - Έξω από το κουτί η αποκεντρωμένη

«Ελάχιστα ήταν τα σημεία συμφωνίας», είπε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, τονίζοντας πως η βάση των συνομιλιών είναι πέρα για πέρα λανθασμένη και δεν οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα. «Αυτά που καταθέσαμε ως προτάσεις στο Κρανς Μοντανά προσπαθούμε να τα πάρουμε πίσω, δίνοντας κι άλλα», είπε.

Η λύση της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας είναι έξω από το κουτί, είπε και παρέπεμψε σε δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου.

«Αναμένουμε συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, για να δούμε πού οδεύει η κατάσταση», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Περδίκης - Δεν άκουσα τίποτα καινούργιο

Από τη σημερινή συνεδρίαση δεν άκουσα τίποτα καινούργιο και ούτε έχει συγκεκριμενοποιηθεί αυτή η ιδέα για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, είπε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. «Οτιδήποτε που φέρνει πιο κοντά στη διχοτόμηση, απορρίπτεται», τόνισε.

ΕΛΑΜ - Η Ομοσπονδία δεν είναι λύση

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ χαρακτήρισε άκρως επικίνδυνα τα όσα συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες του Προεδρικού από πολιτικούς 'χαμηλότερων των προσδοκιών'. Χαρακτήρισε ψευδοδιλήμματα τα όσα ακούγονται περί διχοτόμησης και ομοσπονδίας. «Μόνο το ΕΛΑΜ εργάζεται για λύση», είπε, σημειώνοντας πως η ομοσπονδία δεν είναι λύση.

«Ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας: Δεν διαφωνούμε με τις επιμέρους πτυχές της ομοσπονδίας, αλλά κάθε μορφή της», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα