Παρασκήνιο για Τζορτζ Παπαδόπουλο και ενεργειακά Κύπρου-Ελλάδας

Ποινή φυλάκισης έως και έξι μηνών πρότεινε ο ειδικός ανακριτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μιούλερ για τον Ελληνοαμερικανό, πρώην βοηθό στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλο, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο κατηγορείται για συμβολή στη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ξένα δημοσιεύματα αναφέρονται σε έγγραφο του δικαστηρίου, στο οποίο γίνεται λόγος για μυστηριώδη πληρωμή ύψους 10.000 δολαρίων από πιθανό ξένο

κατάσκοπο. Μεταξύ άλλων, σε δημοσίευμα του The Daily Caller γίνεται αναφορά σε μυστικές συναντήσεις του Παπαδόπουλου, με αντικείμενο τα ενεργειακά του Αιγαίου και της Κύπρου, αλλά και τις προσφορές της Exxon Mobil.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου, ημερομηνίας 20 Αυγούστου 2018.

Έγγραφο που κατέθεσε την Παρασκευή σε δικαστήριο των ΗΠΑ ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ, αναφέρεται σε μια μυστηριώδη πληρωμή μετρητών ύψους 10.000 δολαρίων που δόθηκε στον Γιώργο Παπαδόπουλο, τον πρώην σύμβουλο της εκστρατείας Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται για ψευδείς δηλώσεις στο FBI.

Ο Μιούλερ είπε ότι ο Παπαδόπουλος είπε στους ανακριτές πως έλαβε περίπου 10.000 δολάρια σε μετρητά από ξένο υπήκοο, που υποψιάστηκε ότι ήταν ξένος κατάσκοπος.

«Ο κατηγορούμενος παρείχε πληροφορίες για μετρητά 10.000 δολαρίων που έλαβε από ξένο υπήκοο, τον οποίο πίστευε ότι ήταν πιθανόν αξιωματικός πληροφοριών ξένης χώρας (εκτός από τη Ρωσία)", αναφέρει το δικαστήριο, το οποίο συνιστά πρόστιμο μεταξύ 500 και 9.500 δολαρίων για τον Παπαδόπουλο.

Ενώ η κατάθεση του Μιούλερ δεν κάνει άλλη αναφορά στο άτομο, το The Daily Caller News (TheDCNF) αναφέρει πως ένας άντρας που ονομάζεται Τσαρλς Ταουβιλ έδωσε στον Παπαδόπουλο 10.000 δολάρια κατά τη διάρκεια συνάντησης σε ισραηλινό δωμάτιο ξενοδοχείου τον Ιούλιο του 2017.

Πηγές εξοικειωμένες με το θέμα, δήλωσαν στην ιστοσελίδα ότι ο Τάουβιλ πήγε στη Μύκονο για να συναντήσει τον Παπαδόπουλο και τη σημερινή σύζυγό του Σιμόνα Μανγκιάντε. Ο Τάουβιλ κάλεσε το ζευγάρι στο Ισραήλ, αλλά η Μανγκιάντε παρέμεινε πίσω.

Ο Παπαδόπουλος έδωσε τα χρήματα σε έναν πληρεξούσιο στην Ελλάδα πριν ταξιδέψει πίσω στις Η.Π.Α., δήλωσε μια ανώνυμη πηγή στο TheDCNF. Ο Παπαδόπουλος συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Dulles στις 27 Ιουλίου του 2017.

Όπως σημειώνεται, ο Παπαδόπουλος και ο Τάουβιλ συναντήθηκαν μέσω ενός Ισραηλινού πολιτικού στρατηγού, του Ντέιβιντ Χαίβρι. Ο Χάιβρι δήλωσε στο TheDCNF ότι έκανε τη γνωριμία «με δική του πρωτοβουλία», για να διευκολύνει μια επιχειρηματική συμφωνία που περιλαμβάνει ένα έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Χάιβρι είπε ότι ο Τάιλ «είναι σύμβουλος μερικής απασχόλησης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή». Πίστευε, όταν γνώριζε τον Τάβι στον Παπαδόπουλο, ότι ο πρώην βοηθός του Τραμπ είχε «καλές συνδέσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

«Ο Τσαρλς είναι σύμβουλος εταιρειών στην περιοχή αυτή. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος και ότι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία παροχής συμβουλών σε αυτόν τον τομέα. Ο Γιώργος δεν είχε πάει να συμμετάσχει στην Κυβέρνηση Τραμπ, έτσι σκέφτηκα ότι με το υπόβαθρό του θα μπορούσε να είναι καλός υποψήφιος για επιχειρηματικές προοπτικές», δήλωσε ο Χάιβρι σε email.

«Όταν γνώρισα για πρώτη φορά τον Γιώργο, μου φάνηκε καλός άνθρωπος να έρθει σε επαφή μαζί του, καθώς ήταν ένας νεαρός άντρας που συμμετείχε στην επιτυχημένη εκστρατεία του Τραμπ», συνέχισε. «Συζητήσαμε πιθανές εργασίες παροχής συμβουλών για επιχειρήσεις στο Αιγαίο, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την υποδομή φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω του δικτύου επαφών του Τσαρλς και της ειδίκευσης του Τζορτζ".

Ο Χάιβρι δήλωσε ότι δεν γνώριζε την πληρωμή από τον Τάουλι στον Παπαδόπουλο. Ωστόσο, ανέφερε ότι ο Τάουβιλ κατόρθωσε να πάρει συμβουλευτική σύμβαση με εταιρεία υποδομής πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Αυτή η εταιρεία συμφώνησε να δίνει 10.000 δολάρια τον μήνα σε ένα ακόλουθο», δήλωσε ο Χάιβρι στο The DCNF.

«Ο ακόλουθος θα πήγαινε πρώτος, για να καλύψει τις ανάγκες του [Γιώργου], καθώς είπε ότι είχε οικονομικά προβλήματα», συνέχισε. «Αυτή η πρώτη δουλειά ήταν να βοηθήσει στην προετοιμασία των εγγράφων προσφοράς της Exxon Mobil για το έργο τους στην Κύπρο και να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας υπεργολαβίας εκεί», σημειώνεται.

Ο Χάιβρι δήλωσε ότι η συμφωνία ακυρώθηκε γρήγορα, κατηγορώντας τον Παπαδόπουλο για «ανωριμότητα». «Μετά από αυτό, ολόκληρη η ιστορία κατέρρευσε. Ο Τσαρλς επέστρεψε στην Ουάσιγκτον και η ιστορία τελείωσε», είπε. Ο Χάιβρι είπε ότι δεν ήξερε ότι το FBI ερευνούσε τον Παπαδόπουλο, όταν ο Ισραηλινός τον γνώρισε στον Τάουλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα