Παράταση 15 για τη σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων

Ακόμα δεκαπέντε μέρες περιθώριο για διαβουλεύσεις σχετικά με τη σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων.

Ακόμα δεκαπέντε μέρες περιθώριο, ώστε να γίνουν οι όποιες διαβουλεύσεις σε σχέση με τον νόμο του 2017 περί Σύστασης Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έδωσαν σήμερα τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Σημειώνεται ότι από το 2017 το συγκεκριμένο

κυβερνητικό νομοσχέδιο, που αφορά στη σύσταση μιας ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας, πηγαινοέρχεται στη Βουλή, καθώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει η θέληση από όλους για ψήφισή του.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Φακοντής, έδωσε σήμερα τελεσίγραφο, λέγοντας ότι είτε καταλήξουν είτε δεν καταλήξουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείου και εργοδοτικών οργανώσεων, το θέμα θα έρθει ξανά ενώπιον της Επιτροπής στις 19 Νοεμβρίου, με στόχο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια το αργότερο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση επιτέλους να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να τοποθετηθούν τα κόμματα.

Επισημαίνεται ότι η νέα νομοθεσία επιβάλλει εξώδικο διοικητικό πρόστιμο σε εργοδότη ύψους €500, για κάθε εργοδοτούμενο που απασχολεί αδήλωτο. Επιπλέον, το πρόστιμο αυξάνεται κατά €500 για κάθε ημερολογιακό μήνα απασχόλησης του εργοδοτούμενου πριν από αυτόν στον οποίο διαπιστώθηκε η παράβαση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία όπου συζητήθηκε το θέμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής ανέφερε ότι «εδώ και 2,5 χρόνια πηγαινοέρχεται το νομοσχέδιο μεταξύ Βουλής και Υπουργείου, μεταξύ Βουλής και Κοινωνικών Εταίρων και ενώ είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου αυτού και είχε οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας από το τέλος του 2017, ζητήθηκε από το ΔΗΣΥ η αναβολή της συζήτησης, για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, λόγω ενστάσεων που έφεραν οι εργοδοτικές οργανώσεις».

Όπως πρόσθεσε «μετά την πρώτη ολοκλήρωση των συζητήσεων, το νομοσχέδιο επανήλθε και πάλι στην Επιτροπή, συζητήθηκε, υπήρξε κατάληξη και οδηγήθηκε και πάλι ενώπιον της Ολομέλειας, για να ζητήσει και πάλι ο ΔΗΣΥ, με τη στήριξη του ΔΗΚΟ, την αναβολή του, λόγω και πάλι των ενστάσεων, που έφεραν οι εργοδοτικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να πάει ξανά πίσω στο Υπουργείο, ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις».

«Φέτος, τον Απρίλιο του 2019, η κυβέρνηση ήρθε μετά από διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις που έκανε με τις εργοδοτικές οργανώσεις, κατέληξε σε ένα συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο ήρθε ενώπιον της Επιτροπής, συζητήθηκε και εγκρίθηκε. Τότε μας ζητήθηκε να περιμένουμε ακόμα λίγο, διότι ήταν σε διαβούλευση για να επέλθει συμφωνία στην οικοδομική βιομηχανία, νομοθεσία η οποία θα εντασσόταν και αυτή στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ομπρέλα», σημείωσε ο κ. Φακόντης.

Πρόσθεσε ότι «σήμερα, εκεί που αναμέναμε ότι θα συζητούσαμε το συγκεκριμένο ζήτημα και θα ενημερωνόμαστε ότι υπήρξε κατάληξη, με μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε από την Υπουργό Εργασίας ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ζήτησαν ξανά συνάντηση μαζί της για συνέχιση της συζήτησης πάνω σε μια σειρά αιτημάτων, τα οποία εγείρουν με την επιστολή τους», για να συμπληρώσει ότι «το Υπουργείο υιοθέτησε πολλές από τις προτάσεις - αλλαγές που ζήτησαν οι δύο εργοδοτικές οργανώσεις και τροποποίησε ανάλογα το νομοσχέδιο».

«Εντούτοις», είπε, «έχουν νέα εξέλιξη με νέα αιτήματα από πλευράς των εργοδοτικών οργανώσεων. Μετά από παράκληση της Υπουργού Εργασίας αποφασίσαμε να δώσουμε ακόμα λίγο χρόνο στη διαβούλευση. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν να προχωρήσουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου άμεσα, γιατί κρίνουν πως ό,τι ήταν να γίνει στο επίπεδο της διαβούλευσης, έγινε και άρα η Βουλή πρέπει να πάρει τις τελικές της αποφάσεις».

Ο κ. Φακοντής είπε πως έχουν δοθεί ακόμα 15 μέρες περιθώριο, για να γίνουν οι όποιες διαβουλεύσεις και είτε καταλήξουν είτε δεν καταλήξουν έχει καθοριστεί ότι στις 19 Νοεμβρίου το θέμα θα είναι ξανά στην Επιτροπή, με στόχο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια το αργότερο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου.

Απηύθυνε έκκληση για την ολοκλήρωση της συζήτησης και για τοποθέτηση των κομμάτων, σημειώνοντας ότι είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο διασφαλίζει από τη μια τα δικαιώματα των εργαζομένων και από την άλλη αντιμετωπίζει την άνιση μεταχείριση που υπάρχει μεταξύ και των ιδίων των εργοδοτών.  

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι «περαιτέρω καθυστέρηση είναι προς τη λάθος κατεύθυνση», για να προσθέσει πως «έχει γίνει πολύς διάλογος και έχουν ικανοποιηθεί πολλές από τις απαιτήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων».

Είπε πως «είναι άμεση ανάγκη να προωθηθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο, για τη δημιουργία της Υπηρεσίας Επιθεωρητών στο Υπουργείο Εργασίας, που θα αστυνομεύει μια σειρά από πολύ σημαντικές νομοθεσίες».

«Είναι πραγματικά σχήμα οξύμωρο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πιέζουν για την ψήφιση κυβερνητικού νομοσχεδίου», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα