«Παρέλυσε» η Νικαράγουα από την 24ωρη απεργία

Η εικοσιτετράωρη απεργία που κήρυξε η αντιπολίτευση στη Νικαράγουα παρέλυσε μεγάλο μέρος της χώρας, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Πολυκαταστήματα, εστιατόρια και τράπεζες δεν άνοιξαν στην πρωτεύουσα Μανάγκουα, ενώ η κίνηση ήταν ελάχιστη στους δρόμους. Πολλά σχολεία επίσης δεν άνοιξαν,

παρά την κυβερνητική εντολή να λειτουργήσουν κανονικά.

Η απεργία παρέλυσε πολλές ακόμη πόλεις, σύμφωνα με την εφημερίδα La Prensa. Η κινητοποίηση, η τρίτη από τον Ιούνιο, προκηρύχθηκε με πρωτοβουλία της Συμμαχίας Πολιτών, μιας οργάνωσης-ομπρέλας που εκπροσωπεί αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, επιχειρηματίες και οργανώσεις πολιτών.

Η Συμμαχία απαιτεί η κυβέρνηση να αποφυλακίσει σχεδόν 400 «πολιτικούς κρατούμενους», ανθρώπους που κατ' αυτήν έχουν συλληφθεί αυθαίρετα, καθώς και να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με τους αντικυβερνητικούς, οι οποίες ανεστάλησαν τον Ιούλιο.

Η φτωχότερη χώρα της κεντρικής Αμερικής βυθίστηκε σε κρίση από τη 18η Απριλίου, όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις με αφορμή ένα πακέτο οδυνηρών μεταρρυθμίσεων του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, που πολύ γρήγορα εγκαταλείφθηκε, αλλά αφού ήδη οι κινητοποιήσεις είχαν πάρει χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι στα επεισόδια έχουν σκοτωθεί από 300 ως 480 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 3.000. Η κυβέρνηση επίσημα κάνει λόγο για 198 θανάτους στις ταραχές.

Πάνω από το 60% των πολιτών στη Νικαράγουα αποδοκιμάζει το πώς χειρίστηκε την κρίση ο πρόεδρος Ορτέγα και το 81% τάσσεται υπέρ της επίσπευσης των εκλογών που κανονικά θα διεξαχθούν το 2021, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ética y Transparencia που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Nuevo Diário την Παρασκευή. Ο 72χρονος Ορτέγα απορρίπτει τις εκκλήσεις να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να παραιτηθεί.

Την Τετάρτη, οι ΗΠΑ παρομοίασαν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένη στην κρίση στη Νικαράγουα την κατάσταση στη χώρα αυτή με τον πόλεμο στη Συρία, με την αμερικανίδα πρεσβεύτρια Νίκι Χέιλι να τονίζει ότι πάνω από 1,6 εκατ. Νικαραγουανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους. «Όταν καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η βία και η αστάθεια που ακολουθούν ξεχειλίζουν πέραν των συνόρων», είπε η Χέιλι, ερίζοντας πως η Νικαράγουα ακολουθεί τον δρόμο «της Συρίας» και «της Βενεζουέλας». Ανταπαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας τόνισε ότι η χώρα του «δεν αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ενώ υπέρ των θέσεων της Μανάγκουας τάχθηκαν στο ΣΑ η Ρωσία, η Βολιβία και η Βενεζουέλα.

Ο Ορτέγα απάντησε επίσης έμμεσα στη Χέιλι σε μια εκδήλωση υποστηρικτών του στη Μανάγκουα, υποστηρίζοντας ότι εάν η Ουάσινγκτον θέλει πράγματι «να βοηθήσει τον λαό της Νικαράγουας, αν θέλει να συμβάλλει να αποκατασταθεί η ειρήνη, το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει και θα όφειλε να κάνει είναι να μην επεμβαίνει στη Νικαράγουα και να σέβεται τη Νικαράγουα».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα