Παρέμβαση Αβέρωφ για την έδρα της Λεμεσού

«Να επιλέξουν κατά πόσο οι έδρες ανήκουν στα κόμματα ή στα πρόσωπα» αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Εν τω μεταξύ σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται η συζήτηση για τη βουλευτική έδρα της Αλληλεγγύης.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Τις τελευταίες μέρες γίνεται μια προσπάθεια να οριστεί η έννοια το τι είναι «το πολιτικά ηθικό». Και ακούσαμε το πολιτικό επιχείρημα ότι είναι πολιτικά ηθικό η έδρα της Λεμεσού να πάει πίσω στο κόμμα της Αλληλεγγύης και στον Κ. Παπαδόπουλο.

Να μου επιτρέψετε να πω ότι αλλού πρέπει να κοιτάξουμε

την έννοια για το τι είναι πολιτικά ηθικό. Και θα θέσω ένα ερώτημα: Είναι πολιτικά ηθικό να κατεβαίνεις στον λαό, να του ζητάς την ψήφο του, ο κυρίαρχος λαός να σε εμπιστεύεται και να σου δίνει την λαϊκή εντολή να τον αντιπροσωπεύσεις και εσύ να αρνείσαι αυτή την λαϊκή εντολή και να οδηγείς εδώ και δυο χρόνια σε περιπέτειες την Πολιτεία;

Και είναι πολιτικά ηθικό να κρατάς την έδρα στην Ευρωβουλή την ώρα που επιχειρηματολογείς ότι η έδρα της Λεμεσού ανήκει στο κόμμα.

Είμαστε και θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί, να συνεργαζόμαστε, να βρίσκουμε συναινέσεις, αλλά όχι με επιχειρηματολογίες που απέχουν από το τι είναι πολιτική ηθική.

Ο λαός είναι κυρίαρχος. Όταν ζητάς την ψήφο του να τον υπηρετείς από συγκεκριμένο αξίωμα οφείλεις, έχεις υποχρέωση, να σεβαστείς την λαϊκή ετυμηγορία.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Έχει παραβιαστεί η λαϊκή κυριαρχία, όπως έχει αποφασίσει και το Ανώτατο Δικαστήριο ενεργώντας ως Εκλογοδικείο. Και θεωρούμε ταπεινά, εμείς που δυο φορές κερδίσαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο -δεν διεκδικούμε το αλάθητο αλλά ταπεινά λέμε ότι δεν χρειάζεται αλλαγή στο Σύνταγμα. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Και αλίμονο κάθε φορά που συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα που ανέφερα να πρέπει να αλλάζουμε το σύνταγμα.

Υπάρχει λύση: Να απευθυνθούμε στον λαό. Να μιλήσει ο κυρίαρχος λαός. Και αν τα 7 από τα 8 κόμματα θεωρούν ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη, έχουν στην Επαρχία Λεμεσού το 70%. Ας κατέβουν στις εκλογές υποστηρίζοντας τον υποψήφιο της Αλληλεγγύης. Και να μιλήσει ο λαός.

Από την άλλη, αν θέλουμε να μιλήσουμε για κάποιες άλλες Αρχές πρέπει να έχουμε και μια συνέπεια. Αν θέλουμε να ανοίξουμε την συζήτηση, κατά πόσο οι έδρες ανήκουν στα κόμματα ή στα πρόσωπα, να επιλέξουν. Να επιλέξουν μια πολιτική προσέγγιση και εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να συζητήσουμε για οποιαδήποτε από τις δυο προσεγγίσεις.
Τι λένε σήμερα τα κόμματα που υποστηρίζουν ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη. Να αλλάξουμε το σύνταγμα για να ξαναδιορίσουμε τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο βουλευτή όταν 2 φορές ορκίστηκε και το Ανώτατο ακύρωσε την θέση του ως βουλευτή.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα που να προβλέπει ότι οι έδρες ανήκουν στα κόμματα είτε είναι κενωθείσες είτε είναι μη καταληφθείσες και αν θέλουν να έχουν και αναδρομικότητα, υπάρχουν σήμερα, όχι ένα, αλλά τρία προβλήματα στη κυπριακή βουλή και ευρωβουλή. Και δεν είναι μόνο πρόβλημα που υπάρχει με την κενή έδρα της Λεμεσού.

Λέχτηκε προηγουμένως από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας. Παραβιάζεται ή όχι η αναλογικότητα; Ο λαός να σου δίνει τρεις έδρες -που ανήκουν στα κόμματα- και σήμερα αυτό το κόμμα να είναι με μία έδρα. Δεν θα κάνω τον δικηγόρο του οποιουδήποτε. Θέλω να είμαι σωστός επί της Αρχής. Αν η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη και πρέπει να έχει 3 έδρες, η Συμμαχία πρέπει να έχει και αυτή 3 έδρες και όχι μια.

Το επιπρόσθετο: που πάει η λαϊκή κυριαρχία όσον αφορά την Ευρωβουλή; Η θέση της Λεμεσού ανήκει στην Αλληλεγγύη αλλά η θέση της ευρωβουλής στο πρόσωπο της κ. Θεοχάρους.

Ειλικρινά. Ας επιλέξουν την Αρχή και όταν αποφασίσουν την Αρχή μπορούμε να βρούμε και λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα