Παρέμβαση Μαυρίδη για Ναγκόρνο - Καραμπάχ

Παρέμβαση για την κατάσταση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ και τη σύγκρουση ανάμεσα στην Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, είχε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) στην Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κος Μαυρίδης επανέλαβε τη δήλωση της κ. Μογκερίνι, Αντιπροέδρου και Υπάτης Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, ότι η στρατιωτική σύγκρουση δεν προσφέρει πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής επικεντρώθηκε σε τρία σημεία.

Καταρχάς,

τόνισε τη διαφορά ανάμεσα στην ουδετερότητα και στην αμεροληψία. "Εάν σε μια διαφορά επιτήδεια εξισώνουμε τις δύο χώρες για να είμαστε ουδέτεροι, στην πραγματικότητα δεν είμαστε αμερόληπτοι, πράγμα που αφαιρεί από την αποτελεσματικότητα και μας καθιστά άδικους. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει διαχρονικά στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας, για το οποίο έχω προσωπική αντίληψη αφού προέρχομαι από την Κύπρο που αδικείται". Στη συνέχεια, ο Κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να αναδειχθούν αποτελεσματικοί τρόποι συνεννόησης ανάμεσα στα δύο μέρη.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: "η συμφωνία της Ομάδας του Μινσκ (Minsk Group) στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας, έχει προτείνει στις δύο χώρες (Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν) να αποδεχθούν ένα ανεξάρτητο μηχανισμό που θα διερευνά παραβιάσεις της εκεχειρίας. Χωρίς τέτοιο μηχανισμό, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να αποδίδουν την ευθύνη η μια στην άλλη για το ποιος "έσπασε" την εκεχειρία και ξεκίνησε τον πόλεμο. Στο μεταξύ, δυστυχώς πολλές ζωές χάθηκαν, ενώ αν είχαμε τέτοιο μηχανισμό θα λειτουργούσε αποτρεπτικά, με πολλές ζωές να είχαν σωθεί και από τις δύο πλευρές. Εάν όμως θέλουμε να είμαστε αμερόληπτοι, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η Αρμενία έχει συμφωνήσει τα βασικά γύρω από το μηχανισμό, ενώ το Αζερμπαϊτζάν όχι."

Στο τρίτο σημείο της παρέμβασής του ο Κ. Μαυρίδης, διερωτήθηκε για το ποιος επωφελείται από τη τελευταία στρατιωτική ρήξη και ποιος από τους δύο είχε κίνητρο, πέραν από εκείνους που πουλάνε όπλα στις δύο χώρες. "Γνωρίζουμε ότι η ξαφνική επίθεση με βαρύ οπλισμό ξεκίνησε από το Αζερμπαϊτζάν, άρα εκεί πρέπει να αναζητήσουμε και την εξήγηση, με πιθανό σενάριο την εσωτερική οικονομική κρίση λόγω της μειωμένης τιμής του πετρελαίου" κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα