Παρέμβαση Πιττοκοπίτη στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ για χρηστή διακυβέρνη

Συνεχίστηκαν στα Σκόπια οι εργασίες της 15ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνάντησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), στην οποία μετέχουν οι βουλευτές Αντρέας Καυκαλιάς, Κυριάκος Χατζηγιάννη και Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε παρέμβασή του στη συζήτηση με θέμα «Χρηστή διακυβέρνηση ως βάση για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή

του ΟΑΣΕ», ο βουλευτής κ. Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, ανέφερε ότι η χρηστή διακυβέρνηση αποτελεί τη λύδια λίθο για εύρυθμα λειτουργούσες δημοκρατίες. Επισημαίνοντας την αλληλεξάρτηση μεταξύ πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης, ο κ. Πιττοκοπίτης ανέδειξε τη σημασία του κράτους δικαίου, ως βασικού παράγοντα προς επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αντανακλάται σε ανεξάρτητους ρυθμιστικούς θεσμούς. Είναι επίσης απαραίτητη, πρόσθεσε, μια ακέραια και ικανή δημόσια διοίκηση που να προάγει την αξιοκρατία και να καταπολεμά τη διαφθορά, καθώς και η θέσπιση κατάλληλης νομοθεσίας και η αποτελεσματική άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι η αποτυχία διακυβέρνησης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση και την Ευρώπη στη λιτότητα. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η αυστηρή λιτότητα δεν έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη, ούτε μείωσε τη φτώχεια και την κοινωνική ανισότητα, παράγοντες που οδήγησαν στην περαιτέρω αποξένωση των πολιτών από τους θεσμούς και στην όξυνση του λαϊκισμού, της μη ανεκτικότητας και των διακρίσεων, κυρίως εναντίον των μεταναστών.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται υπό εποπτεία, μετά την έξοδό της από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, αφού προηγήθηκε η πρωτοφανής διάσωση με ίδια μέσα που επιβλήθηκε, με απόφαση της Τρόικας, στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του οικονομικού μοντέλου της χώρας και οδυνηρές συνέπειες για την κυπριακή κοινωνία.

Ο βουλευτής επεσήμανε ότι, ενώ η χώρα επέστρεψε σε τροχιά ανάπτυξης από το 2015 και επανάκτησε την εμπιστοσύνη των αγορών, η πιστοληπτική της ικανότητα παραμένει κατώτερη της επενδυτικής βαθμίδας. Ως κυριότερες προκλήσεις δε σημείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την υψηλή ανεργία και την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Είναι βέβαια αυτονόητο, υπογράμμισε ο κ. Πιττοκοπίτης, ότι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή σημαντικού τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας δυσχεραίνει περαιτέρω τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας. Για αυτό και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι αναγκαία, τόνισε.

Ο κ. Πιττοκοπίτης υπογράμμισε την ανάγκη όπως οι αρχές του διεθνούς δικαίου πρυτανεύσουν έναντι αχαλίνωτων εταιρικών συμφερόντων, μέσω εμπορικών συμφωνιών που περιορίζουν τις εξουσίες των κρατών να προστατεύουν τους πολίτες, ιδιαίτερα δε όταν οι διαπραγματεύσεις των εν λόγω συμφωνιών στερούνται διαφάνειας και δημοκρατικής νομιμοποίησης. Όσον αφορά δε στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φορολογικής απάτης στον τομέα των επιχειρήσεων, ο Κύπριος βουλευτής υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως των μικρών οικονομιών, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, όπως και από το Βrexit, και οι οποίες έχουν μεγάλη ανάγκη από ξένες επενδύσεις, να διαφυλάξουν την ευελιξία τους να καθορίζουν το φορολογικό καθεστώς τους.

Ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε, τέλος, ότι στη βάση των θεμελιωδών αρχών του, ο ΟΑΣΕ δύναται να έχει ουσιαστική συμβολή στην περαιτέρω προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς, προάγοντας τον διάλογο, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη συνεργασία, προς εφαρμογή των σχετικών διεθνών συμβάσεων και υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων για το 2030. Ο ρόλος των βουλευτών, ως νομοθετών και εγγυητών των δικαιωμάτων και συμφερόντων των πολιτών, είναι πολύ σημαντικός, τόσο όσον αφορά στα δικά τους επαγγελματικά και ηθικά πρότυπα όσο και στην καλλιέργεια μηδενικής ανοχής και αντίστασης στις κοινωνίες έναντι της διαφθοράς κυβερνήσεων, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κατέληξε ο κ. Πιττοκοπίτης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα