Πάρκο με όνομα ενός τούρκου Ναζί & αντισημίτη στη Κωνσταντινούπολη

Ο μητροπολιτικός δήμος της Κωνσταντινούπολης έδωσε ονομασία σε  πάρκο σε  έναν τούρκο συγγραφέα που έδειξε μεγάλη συμπάθεια για τον θανατηφόρο αντισημιτισμό του ναζιστικού κινήματος, με τη συγκεκριμένη κίνηση να έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σημειώνει η Jerusalem Post.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης ονόμασε ένα πάρκο προς «τιμή» του Hüseyin Nihal Atsız (1905-1975), ο οποίος θεωρείται από ειδικούς της Τουρκίας ως ρατσιστής και αντισημίτης.

«Δεν είναι σοκαριστικό

για εκείνους που γνωρίζουν καλά την Τουρκία ότι ο Ekrem Imamoglu, ο υποτιθέμενος ‘’σοσιαλδημοκράτης’’ δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, υποστήριξε και ενέκρινε ένα νομοσχέδιο για να δώσει ονομασία ενός πάρκου της πόλης σε έναν εξέχοντα υπερεθνικιστή συγγραφέα και ναζιστή. Η τουρκική υπερ-εθνικιστική ιδεολογία δεν είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο, αλλά μάλλον το κύριο ρεύμα », δήλωσε στην Jerusalem Post ο Δρ. Νίκος Μιχαηλίδης Επίκουρος Καθηγητής Ανθρωπολογίας και Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Missouri-St Luis, και ειδικός σε θέματα Τουρκία.

Η Uzay Bulut, τουρκάλλα δημοσιογράφος και διακεκριμένη ανώτερη συνεργάτιδα   του Ινστιτούτου Gatestone, τεκμηρίωσε μια σειρά από αντισημιτικές πράξεις  του Αtsiz. Ο Atsiz έγραψε ότι «ο Εβραίος εδώ είναι σαν τον Εβραίο που βλέπουμε παντού. Ύπουλος, ασεβής, δολοπλόκος, δειλός, αλλά και οπορτουνιστής Εβραίος · η εβραϊκή γειτονιά είναι το κέντρο της φασαρία, του θορύβου και της βρωμιάς εδώ όπως και παντού. Δεν θέλουμε πλέον να βλέπουμε αυτό το προδοτικό και άθλιο έθνος της ιστορίας ως πολίτες ανάμεσά μας.» 

Ο Atsiz έγραψε ότι «Το πλάσμα που ονομάζεται Εβραίος στον κόσμο δεν αγαπάται από κανέναν, εκτός από τους Εβραίους και τους ασεβείς ... Φράσεις στη γλώσσα μας όπως" σαν Εβραίος "," μην συμπεριφέρεσαι σαν Εβραίος "," Εβραϊκό παζάρι"," που μοιάζει με συναγωγή "... δείχνει την αξία που δίνει η φυλή μας σε αυτό το άθλιο έθνος.»

Όπως σημειώνει η Jerusalem Post, η ρητορική Atsiz αντικατοπτρίζει τον γενοκτονικό αντισημιτισμό του κινήματος του Χίτλερ. «Δεδομένου ότι η λάσπη δεν μπορεί να γίνει σίδηρος ακόμα κι αν μπει σε φούρνο, ο Εβραίος δεν μπορεί να γίνει Τούρκος, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθεί», έγραψε ο Atsiz το 1934. «Η τουρκικότητα είναι προνόμιο · δεν χορηγείται σε όλους, ειδικά σε άτομα όπως οι Εβραίοι ... Αν θυμώσουμε, όχι μόνο θα εξοντώσουμε τους Εβραίους όπως οι Γερμανοί, αλλά θα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο ...»

Ο  ακαδημαϊκός Corry Guttstadt έγραψε στο βιβλίο της: Τουρκία, Εβραίοι και Ολοκαύτωμα ότι «ο Nihal Atsiz ήταν ένας άπληστος ‘’συμπατριώτης΄΄ των Ναζί. Αποκαλούσε τον εαυτό του ''ρατσιστή, παν-τουρκιστή και Τουρανιστή’’ και ήταν ανοιχτός αντισημιτής».

Ο Jacob M. Landau, ο πρώην ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, έγραψε ότι «ο Atsiz ήταν θαυμαστής των φυλετικών θεωριών της ναζιστικής Γερμανίας, εκφράζοντας μερικές από αυτές επανειλημμένα στα έργα του κατά τη δεκαετία του 1930 και τη δεκαετία του 1940 (με τους Τούρκους να χαρακτηρίζονται ως «κυρίαρχη φυλή»). Για χρόνια, το κούρεμα του έμοιαζε με τον Χίτλερ και η στάση του είχε στρατιωτικό τρόπο».

Γράφοντας στον ιστότοπο του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών Begin-Sadat, ο Δρ. Efrat Aviv, ανώτερος λέκτορας στο Τμήμα Γενικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Bar-Ilan, σημείωσε ότι «ο Atsız εξακολουθεί να έχει πολλούς οπαδούς στην Τουρκία. Η αναμνηστική τελετή του, την οποία διοργανώνουν νέοι από το İyi Parti, πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, μια εκδήλωση που προσελκύει επίσης μέλη όλων των άλλων κομμάτων».

Η Jerusalem Post έστειλε ερωτήματα στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Ισραήλ, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα και στον  κεμαλιστή Ιμάμογλου.

Ο Δρ Μιχαηλίδης είπε ότι, «Με εξαίρεση τον φιλοκουρδικό HDP, και μερικούς φιλελεύθερους αλλά και μερικούς σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς, όλα τα άλλα κόμματα στο τουρκικό κοινοβούλιο εμπνέονται - σε διαφορετικούς βαθμούς - από ανοιχτά ρατσιστικές ιδεολογίες και χρησιμοποιούν σχετική ρητορική , είτε με ισλαμικό είτε με κεμαλιστική πρόσοψη».

 «Ο κεμαλισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία της σύγχρονης, κοσμικής Τουρκίας, μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», επεσήμανε

Πρόσθεσε πως «αν λάβουμε υπόψη τη ρητορική των καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ενοχλητική. Φαίνεται ότι αυτή είναι μια ιδεολογία που ξεπερνά ένα κόμμα και αγκαλιάζει ολόκληρο το κρατικό σύστημα. Ο ρατσισμός και η ρητορική μίσους εναντίον Εβραίων, αλλά και εναντίον Ελλήνων, Αρμενίων, και φυσικά Κούρδων - όλων των θυμάτων γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης - είναι ένα διαρκές χαρακτηριστικό της τουρκικής ισλαμο-εθνικιστικής δημόσιας ρητορικής και ιδεολογίας που χρησιμοποιείται ακόμη και από κάποιες λεγόμενα  ‘’αριστερ’’ κόμματα στην Τουρκία. "

Όταν ρωτήθηκε τη φήμη του Atsız και τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, ο Μιχαηλίδης, ο οποίος μιλάει τουρκικά, είπε ότι «κυρίως μέσω εκτεταμένων κυρώσεων και με τη χρήση άλλων καινοτόμων διπλωματικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εργαλείων, η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές για την ‘’αποναζιστικοποίηση’’ του τουρκικού πολιτικού συστήματος και την εθνικιστική ιδεολογία του.

«Η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση μπορεί πολύ καλά να ξεκινήσει αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία των Αρμενίων και των άλλων χριστιανών της Μικράς Ασίας που διαπράχθηκαν από τους Νεότουρκους και τους διαδόχους τους», είπε.

«Η επίμονη άρνηση του τουρκικού κράτους για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στο παρελθόν ενισχύει και αναπαράγει τη ρητορική μίσους, τον ρατσισμό και την επιθετική συμπεριφορά εναντίον των πολιτών του κράτουςς(Κούρδοι, Alevis και άλλοι) και γειτονικές χώρες σήμερα», επεσήμανε.

Ο ΔρΜιχαηλίδης πρόσθεσε ότι «Μιλάμε για έναν ιδεολογικό και πολιτικό καρκίνο που έχει ομαλοποιηθεί και ασβεστωθεί εδώ και δεκαετίες. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και είναι το κλειδί για την κατανόηση της τουρκικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ επικρίνουν έντονα και αντιτίθενται στην άνοδο των ναζιστικών ιδεολογιών στις ευρωπαϊκές χώρες, και δικαίως, αποτυγχάνουν να διατυπώσουν την ίδια κριτική όταν πρόκειται για την Τουρκία, ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και επίδοξη υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν θεωρούμε ότι στην Τουρκία, αυτό το φαινόμενο δεν είναι οριακό, αλλά μάλλον γενικό».

Η Post επικοινώνησε επίσης με μέλη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, τα οποία έχουν έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης.

Keywords
Τυχαία Θέματα