Παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία στη Γενεύη

Αρχηγού παρόντος, δηλαδή του Προέδρου Αναστασιάδη, θα είναι στη διάσκεψη της Γενεύης, η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κύβος ερρίφθη στην κρίσιμη χθεσινή σύσκεψη του Τροόδους.

Το Σίγμα γνωρίζει τον ακριβή τρόπο που αυτό θα υλοποιηθεί αλλά για λόγους δημοσίου συμφέροντος δεν προχωρεί στη δημοσιοποίηση του.

Πέραν της τακτικής υλοποίησης του μέγιστου αυτού στόχου, που θα πρηγηθεί χρονικά της διάσκεψης, ασφαλείς και πλήρως διασταυρωμένες πληροφορίες του σταθμού αναφέρουν ότι:

- Η συμμετοχή

της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τελεί υπό την αίρεση της όποιας πρόσκλησης από τα Ηνωμένα Έθνη

- Η δεδομένη παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου δεν πρόκειται (βάσει των όσων έχουν σχεδιαστεί) να τον αναβαθμίσει, παρά μόνο θα είναι υπό το καθεστώς «ενδιαφερόμενου» και όχι συμβαλλόμενου μέρους

- Η όποια αντίδραση της Τουρκίας στο πλαίσιο της διαχρονικής τακτικής μη αναγνώρισης της Κ.Δ θα την «εγκλωβίσει» τόσο απέναντι στις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις όσο και απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Κάτι που ήδη προβληματίζει τις ακραίες δυνάμεις των κατεχομένων που προειδοποιούν πως παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα «νομιμοποίηση» την κατοχή του κράτους από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Πάντως, ενδεχόμενη, μας έλεγαν, μονομερής αντίδραση της Τουρκίας θα προσκρούσει στο γεγονός ότι κάποιοι αγνοούν πως:

«Η συνθήκη εγγυήσεως του 1960 δεν είναι πενταμερής, αλλά διμερής, με τις εγγυήτριες δυνάμεις να αποτελούν ως σώμα το ένα εκ των δύο συμβαλλόμενων μερών»

Πηγές πολύ κοντά στον Πρόεδρο έλεγαν στο Σίγμα ότι το ζήτημα της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ήδη αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη της δημόσιας ρητορικής του Προεδρικού και θα επανέλθει μόνο εάν προκύψουν αρνητικές εξελίξεις.

Στο μεταξύ,παραλήφθηκε σήμερα από την κυβέρνηση η πρόσθετη γνωμάτευση που ζητήθηκε από διεθνείς Συνταγματολόγους για το θέμα της διασφάλισης της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει έννομο συμφέρον όχι μόνο να παρευρίσκεται, αλλά και να της κοινοποιείται το οτιδήποτε την αφορά, αλλά και να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις ως συμβαλλόμενο μέρος των συνθηκών, ξεκαθαρίζουν εκ νέου, με γνωμάτευση τους που ζητήθηκε από το Προεδρικό δύο έγκριτοι Γάλλοι συνταγματολόγοι.

Η γνωμάτευση παραλήφθηκε σήμερα και δεν διαφοροποιεί την εικόνα της γνωμάτευσης του Ελλαδίτη διπλωμάτη Ροζάκη επί της οποίας έχει οικοδομηθεί η στρατηγική υλοποίησης του στόχου διασφάλισης της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό που ξεχωρίζει στην εν λόγω γνωμάτευση είναι η ερμηνεία που οι Γάλλοι συνταγματολόγοι δίνουν στον όρο πενταμερή που συνεχώς χρησιμοποιεί η Τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με τους διεθνείς νομικούς ο όρος θα μπορούσε να έχει περιεχόμενο υπό την έννοια ότι σε αυτή θα συμμετέχουν τα τέσσερα συμβαλλόμενα μέρη, δηλαδή οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και η Κυπριακή Δημοκρατία ενώ το πέμπτο μέρος θα μπορούσαν να ήταν ως ένα σώμα οι δύο κοινότητες Ε/κ και Τ/κ ως επηρεαζόμενα μέρη - affected parties - κατά τη νομική ορολογία. Η γνωμάτευση αυτή καθώς και οι αποφάσεις που λήφθηκαν χθες θα κοινοποιηθούν στους πολιτικούς αρχηγούς στο εθνικό συμβούλιο της 5ης Ιανουαρίου με την αυστηρή προυπόθεση της πλήρους εχεμύθειας σε αυτές τις πολύ κρίσιμες στιγμές.

«Αν κάποιοι, όποιοι και να είναι αυτοί, προσπαθήσουν να κάνουν πονηριές, τότε θα αντιμετωπίσουν και την ανάλογη δική μας αντίδραση»

Πρόσθετες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λευκωσία έχει ήδη γίνει δέκτης της απολύτου κατανόησης των Ηνωμένων Εθνών ως προς το εξέχουσας σημασίας αυτό ζήτημα.

Αποδοχή που ανοίγει το δρόμο ώστε κατά την αυριανή κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη – Τσίπρα, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, να «κλειδώσει» οριστικά ο τρόπος υλοποίησης του στόχου.

Πέραν τούτου "Οι ηγέτες Κύπρου και Ελλάδας και οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα καθορίσουν τελεσιδίκως και τη στρατηγική που θα ακολουθησουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο σε σχέση ΜΟΝΟΝ με την κατάργηση των εγγυήσεων και τη σύσταση ενός κοινά αποδεκτού νέου συστήματος ασφάλειας"

Στη σκακιέρα των διεργασιών προστέθηκε και κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, η οποία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική στο πεδίο της κινητοποίησης για παρουσία στη Γενεύη των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αν δε προστεθεί η συνάντηση Κοτζιά με το νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία γίνεται προσπάθεια να είναι παρών και ο Ιωάννης Κασουλίδης, το σκηνικό της δημιουργίας επαρκούς υποδομής θεωρείται ολοκληρωμένο, εν αναμονή πάντα εξελίξεων όπως αυτές θα διαμορφωθούν επί του πρακτέου.

Keywords
Τυχαία Θέματα