Παρουσίαση μέτρων στη Βρετανία για την περίπτωση επιδημίας κορωνοϊού

Μία πιθανή επιδημία του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να καταστήσει προσωρινά ανενεργό έως και το 1/5 του εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ίσως θα χρειαζόταν και η επέμβαση της αστυνομίας για την τήρηση της δημόσιας τάξης.

Αυτά προβλέπονται στο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για τη λήψη έκτακτων μέτρων σε περίπτωση που η διασπορά του κορωνοϊού καταστεί μη ελεγχόμενη.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» να υπάρξει «αυξημένος αριθμός» κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσθεσε όμως ότι η μεγάλη πλειοψηφία

των πολιτών θα πρέπει για την ώρα να συνεχίσουν κανονικά την καθημερινότητά τους. «Η διατήρηση της ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης», διαβεβαίωσε ο κ. Τζόνσον.

Στην περίπτωση μεγάλης διασποράς του ιού, το κυβερνητικό σχέδιο αναφέρει ότι η αστυνομία ίσως χρειαστεί να επικεντρωθεί μόνο στα πιο σοβαρά εγκλήματα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αστυνομικών για την τήρηση της τάξης σε περίπτωση πανικού.

Σε έκτακτες περιπτώσεις θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα και κινητοποίηση του στρατού.

Άλλα πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και κολεγίων, την επιβολή περιορισμών στις κοινωνικές συναθροίσεις, αλλά και οδηγίες για εργασία πολιτών από το σπίτι.

Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει καθυστέρηση στην παροχή ιατρικής περίθαλψης σε μη επείγοντα περιστατικά ώστε να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στα περιστατικά κορωνοϊού, ενώ επιβεβαιώνεται η πληροφορία πως αν κριθεί αναγκαίο θα μπορούσαν να επανακληθούν στα καθήκοντά τους γιατροί και νοσηλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση των θανάτων από την έξαρση του ιού, ιδίως μεταξύ των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, ο επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι είπε ότι είναι πιθανό από όσους προσβληθούν το 1% να καταλήξει, με το ποσοστό θανάτων να είναι λίγο μεγαλύτερο μεταξύ ηλικιωμένων και ασθενών.

Στόχος του σχεδίου της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν σε ισχύ μέτρα που θα καθυστερήσουν την κορύφωση της έξαρσης του ιού προς τους πιο θερμούς μήνες, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την εποχική γρίπη και να έχει υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στην ιατρική έρευνα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε νωρίτερα το πρωί ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στη βρετανική οικονομία «θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλος».

Εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ προτίθεται να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2020-21 που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και των επιχειρήσεων έναντι των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ήδη διευκολύνσεις πληρωμών για τις επιχειρήσεις.

Μπόρις Τζόνσον: "Δεν θα σταματήσω τις χειραψίες"

   

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι ο κοροναϊός δεν θα τον σταματήσει από το να χαιρετάει τους πολίτες με χειραψία και πρόσθεσε ότι αντάλλαξε χειραψία με όλους σε ένα νοσοκομείο όπου βρέθηκε και όπου νοσηλεύονταν μολυσμένοι από τον κοροναϊό.

Την δήλωση αυτή έκανε ο βρετανός πρωθυπουργός ενώ ανακοίνωνε το σχέδιο της χώρας του για την αντιμετώπιση μιας επικείμενης εξάπλωσης του ιού, το οποίο περιλαμβάνει και μια προειδοποίηση ότι, στο αποκορύφωμα του ξεσπάσματος, πιθανόν ένας στους πέντε υπαλλήλους να βρεθεί χωρίς δουλειά.

Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ξεπεράσει τους 3.000, γεγονός που έχει προκαλέσει μια σειρά από συμβουλές από τις αρχές --συχνά αντιφατικές-- για το πώς μπορεί να προληφθεί η εξάπλωσή του.

Η μεν Γαλλία, για παράδειγμα, πρότεινε στους πολίτες της να σταματήσουν να ανταλάσσουν χειραψίες, ενώ η Ελβετία να μη φιλιούνται στο μάγουλο.

Ο Τζόνσον πάντως δεν φαίνεται να πτοήθηκε.

"Ανταλάσσω χειραψίες", είπε όταν ρωτήθηκε πώς σχεδιάζει να διαχειριστεί το ζήτημα των επισκέψεων από επισήμους.

"Τις προάλλες βρισκόμουν στο νοσοκομείο όπου νομίζω ότι νοσηλεύονταν πάσχοντες από κοροναϊό και θα εκπλαγείτε αν σας πω ότι τους χαιρέτισα όλους δια χειραψίας και συνεχίζω να σφίγγω το χέρι".

Ο Τζόνσον είπε ακόμη ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους, αλλά αναφέρθηκε στην επιστημονική συμβουλή που έλαβε: "Κατά την κρίση μας το πλύσιμο των χεριών είναι το πιο σημαντικό".

Πηγή:skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα