Παρουσίαση βιβλίου "Η Ψυχολογία του Εγκλήματος"

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου στην παρουσίαση του βιβλίου των Ανδρέα Καπαρδή και David Farrington με τίτλο: «THE PSYCHOLOGY OF CRIME, POLICING AND THE COURTS».

Η σημασία της εξειδικευμένης προληπτικής δράσης της Αστυνομίας Κύπρου, με εφόδιο την επιστημονική γνώση, ήταν στο επίκεντρο του χαιρετισμού που απηύθυνε ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Ανδρέα Καπαρδή και David

Farrington με τίτλο: «THE PSYCHOLOGY OF CRIME, POLICING AND THE COURTS».

Η εκδήλωση έγινε παρουσία Κυπρίων και ξένων θεσμικών παραγόντων και ακαδημαϊκών από το χώρο του ποινικού δικαίου.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας εξήρε το επιστημονικό έργο των δύο ακαδημαϊκών και τη συμβολή τους στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι οι διεθνείς συγκριτικές αναφορές που καταγράφονται στο επιστημονικό έργο Καπαρδή - Farrington ευθυγραμμίζονται με ανάλογα φαινόμενα που συμβαίνουν και εντός του κυπριακού περιβάλλοντος και σχετίζονται ειδικότερα με τη γενική τάση μείωσης των εγκλημάτων που από το 2011 μέχρι σήμερα, σημειώνει κάθετη πτώση έως 39%.

Ο κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου έκανε επίσης ειδική αναφορά στο κεφάλαιο του βιβλίου που αφορά το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και τη σύνδεσή του με μεταγενέστερη υποτροπή, σημειώνοντας ότι το κρίνει πολύ χρήσιμο για την Αστυνομία στο έργο που σήμερα επιτελεί. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη για έγκαιρη παρέμβαση της Αστυνομίας σε συνέργεια με το Υπουργείο Παιδείας και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στο πρώιμο στάδιο, πριν ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του σχολικού εκφοβισμού, γιατί, τόνισε, είναι καταλυτική για να ανακοπεί το μονοπάτι προς την εγκληματικότητα.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας υπογράμμισε ότι η Αστυνομία έχει από καιρό αναγνωρίσει τη σημασία της προληπτικής αστυνόμευσης και, ως εκ τούτου, έχει επενδύσει σε μια σειρά από στρατηγικές κοινοτικής αστυνόμευσης με επίκεντρο τον άνθρωπο, που στηρίζονται στην ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Αστυνομίας να θέσει υψηλότερα πρότυπα όσον αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού της για να είναι σε θέση να επιτελέσει το πολυσχιδές και απαιτητικό έργο της αποτελεσματικά, αμερόληπτα και με επαγγελματισμό, λαμβάνοντας υπόψην τις προκλήσεις που παρουσιάζονται σε όλες τις μεταμοντέρνες κοινωνίες στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας έφερε ως παραδείγματα των σύγχρονων προκλήσεων τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και δίωξη της συγκεκαλυμμένης εγκληματικότητας που δρα σε βαθύ και σκοτεινό ιστό, ή τον τύπο του οργανωμένου εγκλήματος, που βρίσκεται πίσω από πολλά στρώματα από νόμιμες δραστηριότητες.

Για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, τόνισε, δεν μπορούμε γενικά να στηριχθούμε στην επαγρύπνηση και την αφοσίωση, όπως στο παρελθόν, αλλά πρέπει να βασίσουμε τις ενέργειές μας σε στοχευμένη κατάρτιση, στη χρήση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας με βάση την έξυπνη αστυνόμευση και να έχουμε αστυνομικούς που εργάζονται ακούραστα όλο το εικοσιτετράωρο.

Τέλος, ο Αρχηγός Αστυνομίας αναφέρθηκε στη σημασία της ακαδημαϊκής γνώσης σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα της αστυνόμευσης συγχαίροντας τους συγγραφείς για το έργο τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα