Παρουσίαση βιβλίου«Το έγκλημα,ο εγκληματίας και οι φόνοι γυναικών»

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Αρχηγού Αστυνομίας παρουσιάστηκε το βιβλίου του Άθου Ερωτοκρίτου με τίτλο «Το έγκλημα, ο εγκληματίας και οι φόνοι γυναικών».

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολωμονίδης», στη Λεμεσό, έγινε η παρουσίαση του Βιβλίου του Κλινικού Ψυχολόγου-Δραματοθεραπευτή και Επίτιμου Καθηγητή Ψυχοθεραπείας, Άθου Ερωτοκρίτου, με τίτλο «Το έγκλημα, ο εγκληματίας και οι φόνοι γυναικών».

Την έκδοση προλόγισαν ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου

και ο Καθηγητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου,; Δρ. Ανδρέας Καπαρδής, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Χρυσοστόμου αναφερόμενος στο συγγραφέα, τόνισε ότι πρόκειται για ένα άνθρωπο με μεγάλο υπόβαθρο, χαρακτηρίζοντας τον «πολύ μεγάλο στον τομέα της επιστημονικής ψυχολογίας για τον μικρόκοσμο της Κύπρου», ο οποίος «υπήρξε σαφέστατα μπροστά από τις αντιλήψεις και προσεγγίσεις του κοινωνικοπολιτικού και ψυχοκοινωνικού γίγνεσθαι του τόπου».

Επίσης, μεταξύ άλλων ανέφερε «στο βιβλίο του αυτό, ο Άθως Ερωτοκρίτου πραγματεύεται, πρώτιστα αλλά όχι αποκλειστικά, υπό μια ψυχολογική οπτική, μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στο κατ’ εξοχήν αντικείμενο και υποκείμενο του αστυνομικού μας έργου, στο έγκλημα και στον εγκληματία αντίστοιχα.

Προβαίνει δε σε μια εστίαση της συζήτησης στο ειδικό ζήτημα της βίας κατά γυναικών, προσεγγίζοντάς το μέσα από την πλέον σοβαρή έκφανσή του, δηλαδή τους φόνους και ανθρωποκτονίες γυναικών. Αν και η ψυχαναλυτική και συνάμα και ατομική οπτική των ζητημάτων διαπερνά το βιβλίο αυτό σε όλο του το εύρος, εν τούτοις, ο συγγραφέας δεν παραβλέπει ποσώς άλλες προσεγγίσεις και διαστάσεις, όπως η σημασία κοινωνικών παραγόντων, καταστάσεων και ευκαιριών, μέχρι ακόμα και βιολογικών παραγόντων».

Ο Αρχηγός Αστυνομίας πρόσθεσε ακόμα ότι «Κατά τη γνώμη μου ο συγγραφέας, με την ανάλυσή του, δεν αφαιρεί από τον εγκληματία την προσωπική και ατομική του ευθύνη. Εστιάζει, θα έλεγα, στην κοινωνική ευθύνη του εγκληματείν και θυματοποιείν, αγγίζοντας το ζήτημα της αλλοτρίωσης της κοινωνίας και του ανθρώπου. Παράλληλα, ο προβληματισμός του για το ζήτημα των ποινών, δεν εδράζεται σε αξίωμα αφορισμού των ποινών και κυρώσεων, αλλά στην προσέγγισή τους υπό ένα θεραπευτικό και γνήσια σωφρονιστικό πλαίσιο».

Επίσης, αναφερόμενος στο σύγχρονο ρόλο των αστυνομικών οργανισμών υπογράμμισε ότι «Είναι άλλωστε σαφής και ξεκάθαρος ο σύγχρονος ρόλος των αστυνομικών οργανισμών, ο οποίος πλέον περιβάλλεται και ενισχύεται με σειρά προγραμμάτων ενημέρωσης, ενδυνάμωσης, και πρόληψης, έτσι ώστε να χρειάζεται όσο το δυνατό λιγότερο η υιοθέτηση κατασταλτικών μέτρων. Τούτο γίνεται αυτόνομα, για παράδειγμα μέσα από το πρόγραμμα της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, ή με συνεργασίες, όπως το πρόγραμμα από-ποινικοποιητικής και συνάμα θεραπευτικής διαχείρισης νεαρών χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών.

Προγράμματα και προσεγγίσεις που ως Αστυνομία Κύπρου έχουμε υιοθετήσει».

Τέλος, τόνισε ότι «η διεθνής εγκληματολογική έρευνα καταδεικνύει πως τα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης δεν έχουν καταφέρει να διαχειριστούν με επιτυχία το φαινόμενο της εγκληματικής συμπεριφοράς. Και τούτο, γιατί αυτά επικεντρώνονται στο σύμπτωμα και όχι στα αίτια που την προκαλούν. Σε πρόσφατη συμμετοχή μου στο Συμβούλιο των Αρχηγών Αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου είχα την τιμή να προσκληθώ, έγινε εκτενής αναφορά σε αυτή τη διαπίστωση, στο ότι δηλαδή η καλύτερη απάντηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας βρίσκεται στη διαχείριση των αιτιών που την προκαλούν. Ήδη, στην Ουαλία υιοθετείται μια άλλη προσέγγιση. Αυτή της έγκαιρης κρατικής προληπτικής παρέμβασης, μέσα από την ουσιαστική στήριξη από πολύ νωρίς, των οικογενειών και ατόμων που βρίσκονται σ’ ένα περιβάλλον που τους καθιστά ευάλωτους. Μ’ αυτή την προσέγγιση φαίνεται ότι η όποια νεανική παραβατικότητα ή δυσχέρεια θα έχει λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώνεται ως εγκληματική συμπεριφορά στην ενηλικίωση. Με λιγότερο κόστος για το κράτος και την κοινωνία. Αυτή την προσέγγιση γνωστοποίησα γραπτώς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το οποίο την εξετάζει και επί τούτου ετοιμάζεται σχετική μελέτη».

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Αρχηγού Αστυνομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παρουσίαση Το,parousiasi to