Πασχαλινές… επιστολές

Μετά το Πάσχα «τσουγκρίζουν» τα αβγά της συνεργασίας οι «Ενδιάμεσοι»
Πρόσκληση για σύγκληση συνάντησης των «5» στις 18 ή στις 19 Απριλίου απηύθυνε ο Μαρίνος Σιζόπουλος με στόχο την ανίχνευση προθέσεων για κατάληξη σε συνεργασία και τη σύνταξη κοινής διακήρυξης

Ενώ Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί επανήρχιζαν τη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, οι δυνάμεις του

ενδιάμεσου χώρου συνέχιζαν την ανταλλαγή επιστολών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για σύγκληση συνάντησης των «5», η οποία να εξετάσει τις προοπτικές συνεργασίας στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη βάση μιας κοινής υποψηφιότητας.

Αυτήν τη φορά η πρωτοβουλία ανελήφθη εκ μέρους της ΕΔΕΚ, με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών να αποστέλλει επιστολή προς τα υπόλοιπα κόμματα του Κέντρου, εις απάντησιν προηγούμενης επιστολής που είχε αποστείλει την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, με την οποία προτείνει όπως η κοινή συνάντηση των 5 κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, για συζήτηση των πολιτικών πτυχών πάνω στις οποίες θα βασιστεί μια ενδεχόμενη συνεργασία για τις προεδρικές εκλογές 2018, πραγματοποιηθεί στα Γραφεία της ΕΔΕΚ, είτε στις 18 είτε στις 19 Απριλίου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σιζόπουλος, στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης είναι η κατάληξη στην κοινή πολιτική βάση μιας πιθανής συνεργασίας, αλλά και η σύνταξη της πολυσυζητημένης πολιτικής κοινής διακήρυξης, που θα διέπει τη συνεργασία τους ενόψει Προεδρικών.

Να υπομνηστεί, ότι ο Γ. Περδίκης, στη δική του επιστολή προς τις δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου, ζητούσε συνάντηση για σύνταξη της κοινής διακήρυξης και επεσήμανε ότι υπάρχει βάση για συνεργασία, η οποία δεν είναι άλλη από την κοινή διακήρυξη του 2012, την οποία είχε συντάξει τότε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Η επιστολή
Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρει:
«Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, αφού μελέτησε τόσο την επιστολή του Κινήματος Οικολόγων με ημερομηνία 5/4, όσο και τα όσα έλαβαν χώρα μέχρι σήμερα, σε σχέση με την προσπάθεια ολοκλήρωσης της συνεργασίας των κομμάτων για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018, αποφάσισε, στη βάση αυτή, να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διερεύνηση των προθέσεων των κομμάτων, για κατάληξη σε συνεργασία το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να προχωρήσουν σε κοινή διακήρυξη, στα κριτήρια, τη μεθοδολογία και την επιλογή κοινού υποψηφίου. Προσκαλεί, λοιπόν, τα κόμματα σε συνάντηση στα γραφεία της ΕΔΕΚ, είτε στις 18/4 είτε στις 19/4».

Στην πρόσκληση της ΕΔΕΚ θετικά απάντησαν το ΔΗΚΟ, οι Οικολόγοι και η Αλληλεγγύη. Θετική ήταν και η ανταπόκριση της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία, ωστόσο, δι’ επιστολής του Προέδρου της, Γιώργου Λιλλήκα, ζήτησε αλλαγή της ημερομηνίας της συνάντησης, λόγω επίσκεψής του στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Αισιοδοξία Νικόλα
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις για το θέμα των επαφών με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και συγκεκριμένα για την πρωτοβουλία του Προέδρου της ΕΔΕΚ για συνάντηση των πέντε κομμάτων, επεσήμανε:

«Εμείς έχουμε απαντήσει θετικά στην πρόταση της ΕΔΕΚ, έχουμε δηλώσει ότι θα παραστούμε, θα λάβουμε μέρος σε μια συνάντηση με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και η δική μας προσδοκία είναι να έχουμε το συντομότερο δυνατόν συμφωνία, για να προχωρήσουμε από κοινού και μαζί να διεκδικήσουμε τις προεδρικές εκλογές, να διεκδικήσουμε την αλλαγή αυτής της διακυβέρνησης, που κατά τη δική μας άποψη έχει αποτύχει σε πολλαπλά επίπεδα, τόσο σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού όσο και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Δεν πρόκειται να μπω σε συζήτηση για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος, αλλά ναι, η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σε έναν κοινό υποψήφιο και είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε».

Χαιρετίζει η Αλληλεγγύη
Το Κίνημα Αλληλεγγύη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:
«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει για κοινή συνάντηση των πέντε κομμάτων του πατριωτικού χώρου στα γραφεία της ΕΔΕΚ την Τρίτη 18/04/2017 το απόγευμα ή την επόμενη μέρα 19/04/2017 το πρωί.

Διά της παρούσης, απαντούμε θετικά και για τις δύο ημερομηνίες που έχετε προτείνει. Η προσπάθεια του πατριωτικού χώρου για συνεργασία στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, πρέπει να ολοκληρωθεί θετικά το συντομότερο δυνατόν.
Πάγιος στόχος μας παραμένει η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου και η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ανακοίνωσή της, επιπρόσθετα, η Αλληλεγγύη επισημαίνει ότι «αποτελεί σταθερή μας θέση ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί θετικά η προσπάθεια του πατριωτικού χώρου για συνεργασία στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, με στόχο την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου και τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ, και ήδη έχουμε απαντήσει θετικά και για τις δύο προτεινόμενες ημερομηνίες της κοινής συνάντησης των πέντε κομμάτων».

Αποδοχή με άλλην ημερομηνία
Στην απαντητική επιστολή του, ο Γιώργος Λιλλήκας ενημερώνει ότι η Συμμαχία Πολιτών αποδέχεται την πρόσκληση για συνάντηση των «5», προτείνει, ωστόσο, την αλλαγή ημερομηνίας για την πραγματοποίησή της.

Αναλυτικότερα, ο κ. Λιλλήκας αναφέρει:
«Αγαπητέ Μαρίνο, με ικανοποίηση λάβαμε την επιστολή σας ημερομηνίας 11.4.17, με την οποία ζητάτε κοινή συνάντηση των πέντε κομμάτων στα γραφεία της ΕΔΕΚ. Ως γνωστόν η Συμμαχία Πολιτών άνοιξε τον κύκλο ξεχωριστών επαφών με έκαστο κόμμα από τις αρχές Μαρτίου και κατόπιν με δύο επιστολές της προς τα τέσσερα κόμματα ημερ. 23 Μαρτίου 2017 και 28 Μαρτίου 2017 αντιστοίχως, απευθύναμε έκκληση για κοινή συνάντηση που θα αποσκοπούσε σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο.

Ως Συμμαχία Πολιτών απαντάμε θετικά στη δική σας πρόσκληση. Δυστυχώς, όμως, είναι αδύνατο να παρευρεθώ στις ημερομηνίες που προτείνετε, καθώς από 17 Απριλίου μέχρι 22 Απριλίου 2017 θα βρίσκομαι στη Μόσχα, όπου θα έχω συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους και μετά στη Γιάλτα κατόπιν πρόσκλησης της Ρωσικής Κυβέρνησης να συμμετάσχω στο Οικονομικό Φόρουμ της Γιάλτας.

Ως εκ τούτου και αν οι υπόλοιποι μπορούν θα εισηγούμουν όπως η συνάντηση πραγματοποιηθεί είτε 24 είτε 25 Απριλίου».
Απαντώντας, εξάλλου, σε δημοσιογραφική ερώτηση ως προς το τι θα πράξει μετά την παραλαβή της επιστολής της ΕΔΕΚ ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε ότι η Συμμαχία έλαβε με ικανοποίηση την πρόσκληση, χαιρετίζοντας το γεγονός.

«Δεχθήκαμε και την περασμένη εβδομάδα επιστολή από το Κίνημα των Οικολόγων για συνάντηση στις 23 Απριλίου, στην οποία επιστολή απάντησα ήδη στον φίλο Γιώργο ότι αποδέχομαι να συναντηθούμε. Όσον αφορά στη σημερινή πρόσκληση από τον φίλο Μαρίνο τη λάβαμε με ικανοποίηση.

Ως γνωστόν, η Συμμαχία Πολιτών άνοιξε τον κύκλο ξεχωριστών επαφών με έκαστο κόμμα από τις αρχές Μαρτίου και κατόπιν με δύο επιστολές της προς τα τέσσερα κόμματα ημερ. 23 Μαρτίου 2017 και 28 Μαρτίου 2017 αντιστοίχως, απευθύναμε έκκληση για κοινή συνάντηση που θα αποσκοπούσε σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο. Με επιστολή μας προς τον φίλο Μαρίνο απαντάμε θετικά στην πρόσκληση.

Δυστυχώς, ζητούμε αλλαγή της ημερομηνίας, γιατί είναι αδύνατον να παρευρεθώ στις ημερομηνίες που προτείνει η ΕΔΕΚ, καθώς από 17 Απριλίου μέχρι 22 Απριλίου 2017 θα βρίσκομαι στη Μόσχα, όπου θα έχω συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους και μετά στη Γιάλτα κατόπιν πρόσκλησης της Ρωσικής Κυβέρνησης να συμμετάσχω στο Οικονομικό Φόρουμ της Γιάλτας.
Ως εκ τούτου, και αν οι υπόλοιποι μπορούν, θα εισηγούμουν όπως η συνάντηση πραγματοποιηθεί είτε 24 είτε 25 Απριλίου».

Για Μισιαούλη και Καβάζογλου
Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Λιλλήκας, απαντώντας σε ερώτηση, τοποθετήθηκε και για την παρουσία του στην εκδήλωση τιμής των Μισιαούλη και Καβάζογλου την περασμένη Κυριακή.

«Όπως τιμούμε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ που θυσίασαν τη ζωή τους, για να αποκτήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, τιμούμε και όλους τους άλλους αγωνιστές που προασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία και το ‘63-‘64 και ‘67-‘68 και το ‘74», επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας, για να προσθέσει:

«Εκείνο που μου προκαλεί εντύπωση είναι ότι σχολιάστηκε η φετινή μου παρουσία και δεν σχολιάστηκαν οι παρουσίες μου τα προηγούμενα χρόνια. Και πέρσι δήλωσα συμμετοχή, αλλά, εξαιτίας μιας μικρής χειρουργικής επέμβασης, τελικά με εκπροσώπησε άλλο μέλος της Συμμαχίας Πολιτών. Εμείς δεν διαχωρίζουμε τους ήρωες με βάση την κομματική ή ιδεολογική τους ταυτότητα. Τιμούμε όλους όσοι θυσίασαν τη ζωή τους γι’ αυτήν την πατρίδα».

Δυσαρέσκεια για πρώην εμμίσθους
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τα δημοσιεύματα που φέρουν έμμισθο προσωπικό της Συμμαχίας Πολιτών να δουλεύει πλέον για λογαριασμό του ΔΗΚΟ, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε: «Πρέπει να πω ότι τέτοιες ενέργειες δεν συμβάλλουν, για να δημιουργηθεί το καλύτερο κλίμα που είναι αναγκαίο σε μια συνεργασία. Τέτοιες πράξεις πληγώνουν και πλήγωσαν τα αισθήματα του κόσμου της Συμμαχίας Πολιτών.

Όμως, δεν θέλω να το σχολιάσω περαιτέρω, γιατί δεν θέλω να συμβάλω, αν θέλετε, στη δημιουργία αρνητικού κλίματος. Εμείς είμαστε θετικοί στην προοπτική να υπάρξει μια συνεργασία και πιστεύουμε ότι, αν υπάρχει ειλικρίνεια και πολιτική βούληση στην επόμενη συνάντηση των πέντε κομμάτων, μπορούμε να καταλήξουμε στα ουσιώδη», κατέληξε.
_______________

Θεοχάρους: Η ρητορική του μίσους προέρχεται και από το ΑΚΕΛ
Νέα επίθεση εναντίον του ΑΚΕΛ εξαπέλυσε χθες η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, για το θέμα της «ρητορικής μίσους».

Στο ΑΚΕΛ, υποστήριξε, είναι σαφές ότι αναζητούν έναν μπαμπούλα ενόψει προεδρικών εκλογών, για να συσπειρώσουν τον κόσμο τους, ενώ, αντιστρέφοντας τα πυρά, τόνισε ότι «για εμάς είναι σαφές ότι η ρητορική του μίσους προέρχεται και από το ΑΚΕΛ».

«Δεν μπορεί όποιος αντιτίθεται σε αυτήν την καθαρά ρατσιστική λύση να δαιμονοποιείται και να καταχωρείται στη λίστα των ανθρώπων που είναι "εθνικιστές", είναι "σωβινιστές", είναι "ουρά του ενός, ή ουρά του άλλου", είναι "σάπια μυαλά του 1950", όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ στο μνημόσυνο Μισιαούλη και Καβάζογλου. Σε μια ομιλία, η οποία έζεχνε ρατσιστικής ρητορικής, ρητορικής μίσους», επισήμανε η κ. Θεοχάρους, προσθέτοντας: «Ξεχνά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι υπάρχουν πραξικοπηματίες που υποστηρίζουν σφοδρά τη ΔΔΟ.

Η ρητορική του ΑΚΕΛ ενσπείρει το εμφύλιο μίσος, την εμφύλια αντιπαράθεση, δεν μπορεί να είναι μια μονόπλευρη αντιμετώπιση. Δεν υπερασπίζομαι αυτά που έγιναν μέσα στη Βουλή. Έγιναν και φραστικές υπερβολές και ακρότητες και λέχθηκαν πράγματα που θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί.

Αλλά αυτή η ιστορία του μόνιμου διαχωρισμού και της δαιμονοποίησης της μνήμης του λαού, λες και η ιστορία αυτού του τόπου ξεκίνησε τη μέρα που κάποιοι αποφάσισαν να επιβάλλουν τη ΔΔΟ, λες και δεν υπήρχε ιστορία από το 1950 μέχρι το 1974, λες και δεν μεσολάβησε τίποτα από το 1950 μέχρι το 1974, λες και όλοι όσοι αισθάνονται κάτι γι’ αυτήν την έννοια της "Ένωσης" είναι όλοι πραξικοπηματίες και είναι όλοι συνεργοί των Τούρκων, πρέπει να σταματήσει επιτέλους.

Το ΑΚΕΛ διαχειρίστηκε την εξουσία. Εάν πραγματικά ήθελαν, θα είχαν τιμωρήσει αυτούς που κατέστρεψαν τον τόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα