ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ για μεταφορά του Τμ.Αρχαιοτήτων: «Άλυτα ζητήματα που γιγαντώνονται»

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα Τρίτη 23/5, το Κλαδικό Συμβούλιο Υπαλλήλων Τμήματος Αρχαιοτήτων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. σχετικά με την επικείμενη  μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Ένα χρόνο μετά και ένα μήνα πριν την υλοποίηση της πρότασης της κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία ψηφίστηκε από μια συγκυριακή πλειοψηφία στη Βουλή, για μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υφυπουργού Πολιτισμού

κ. Α. Παράσχος επιβεβαίωσε, την Πέμπτη 18/05/2023 στην εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» του ΡΙΚ, τις έντονες ανησυχίες που εκφράστηκαν εξαρχής τόσο από εμάς όσο και από διάφορους φορείς, για τους εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το Υφυπουργείο πρέπει να αναλάβει 1η Ιουλίου το Τμήμα Αρχαιοτήτων και είμαστε τρεις και ο κούκος στο Υφυπουργείο. Ο Υφυπουργός το έθεσε από την πρώτη επίσκεψη του στη Βουλή. Εκεί, αντί φιλοξενίας έτυχε επίθεσης. Δεν διερωτάται κανείς αν ένα υπερωκεάνιο όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων μπορεί να χωρέσει σε μια βαρκούλα όπως το Υφυπουργείο;»

Όλες και όλοι εμείς οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Αρχαιοτήτων συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες που εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού παρά το γεγονός ότι πριν από ένα ακριβώς χρόνο, όταν αντιδράσαμε για τη μεταφορά του Τμήματος στο Υφυπουργείο Πολιτισμού και προειδοποιούσαμε για το μέλλον των αρχαιοτήτων, την υποβάθμιση του Τμήματος και τον κίνδυνο διαμοιρασμού των αρχαιοτήτων στις δύο κοινότητες, κατηγορηθήκαμε για «συντεχνιασμό».

Σήμερα, μόλις ένα μήνα πριν τη μεταφορά, τα ζητήματα που θέσαμε όχι μόνο παραμένουν άλυτα αλλά γιγαντώνονται, παρά τις υποσχέσεις που λάβαμε από τη Βουλή πριν ένα χρόνο, όταν ψηφιζόταν το Νομοσχέδιο.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κάποιοι Βουλευτές, για να δικαιολογήσουν την πρότασή τους για αναβολή της ένταξης του Τμήματος Αρχαιοτήτων για ένα χρόνο, υποσχέθηκαν ότι θα εργαστούν για την ουσιαστική ενίσχυση του Τμήματος σε προσωπικό, ώστε να καλυφθεί το κενό που θα προέκυπτε από την απώλεια της επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης που παρέχεται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων από τα άλλα δύο μεγάλα Τμήματα του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων όπως είναι το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών. Τα Τμήματα αυτά παρέχουν την αναγκαία εμπειρογνωμοσύνη, που λείπει από τη δομή του επιστημονικού προσωπικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την εκτέλεση εξειδικευμένων εργασιών απαραίτητων για τη λειτουργία και την ανάδειξη των Μνημείων, των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων, και την οποία δεν μπορούν να προσφέρουν οι ανύπαρκτες δομές του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί ότι στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την ψήφιση του Νομοσχεδίου για την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού δεν έχουν καν πληρωθεί οι πολλές κενές θέσεις του υφιστάμενου οργανογράμματος του Τμήματος Αρχαιοτήτων, γεγονός που καταδεικνύει την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση για την κάλυψη των υφιστάμενων κενών θέσεων, πόσο μάλλον για τη δημιουργία νέων. Το ίδιο το Υφυπουργείο Πολιτισμού έχει αντιληφθεί ότι η όλη κατάσταση είναι προβληματική. Όπως ανέφερε και η ίδια η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντριά του Υφυπουργείου σε δημόσιες δηλώσεις της στις 22/05/2023: «η πρακτική του να ιδρύονται Υφυπουργεία, που αναδεικνύουν την πολιτική σημασία κάποιου θέματος, δεν μπορεί να είναι εικονική, αλλά πρέπει να δημιουργούνται δυνατές δομές, οι οποίες να μπορούν να συντονίσουν και να μπορούν να παράξουν πολιτική. Εάν ο σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε μια απλή διαχειριστική εργασία των όσων κάναμε μέχρι σήμερα, τότε δεν χρειαζόταν να κάνουμε καν Υφυπουργεία». Άποψη με την οποία συμφωνούμε απόλυτα.

Τέλος, ως ιδιαίτερα προβληματικό, θεωρούμε το γεγονός ότι σήμερα κρατικοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν την εξ αρχής θέση μας ότι οι αρμοδιότητες περί Αρχαιοτήτων, για λόγους που άπτονται θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος, δεν είναι εφικτό να υπαχθούν στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Παιδείας και ως εκ τούτου ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων θα διατηρήσει την αρμοδιότητά του για τα θέματα Αρχαιοτήτων ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ακόμα και μετά τη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Όλα τα πιο πάνω καθιστούν σαφές ότι οι λόγοι που επέβαλλαν πριν ένα χρόνο την αναβολή της μεταφοράς του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού συνεχίζουν να υφίστανται και σήμερα. Θέση του προσωπικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων παραμένει, όπως και πριν από ένα χρόνο, ότι επιβάλλεται η συνολική επανεξέταση του ζητήματος της μεταφοράς στο Υφυπουργείο Πολιτισμού όχι μόνο για πρακτικούς λόγους αλλά κυρίως γιατί η πολιτική και συνταγματική πτυχή αυτής της απόφασης θέτει σε κίνδυνο τον ενιαίο και αδιαίρετο χαρακτήρα της αρχαιολογικής κληρονομιάς ολόκληρης της Κύπρου.

Απαίτηση του προσωπικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι να αφεθεί αυτό το «υπερωκεάνιο» να συνεχίσει το σημαντικό και πολυδιάστατο έργο που κάνει από το 1935: να διενεργεί ανασκαφές, να συντηρεί μνημεία, να δημιουργεί νέα Μουσεία, να επαναπατρίζει αρχαιότητες, να κηρύσσει και να απαλλοτριώνει αρχαιολογικές θέσεις, να ψηφιοποιεί, να προστατεύει τις αρχαιότητες στον θαλάσσιο χώρο και την ΑΟΖ, να προβάλλει τον κυπριακό πολιτισμό και να αναδεικνύει την αρχαιολογική κληρονομιά ολόκληρης της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: O Παράσχος ζητά από Χατζηγιάννη δημοσίευση σύμβασης για «Αποκέντρωση 2023»

Keywords
Τυχαία Θέματα