Πάταξον μέν, ἄκουσον δε.

Η “Απόφαση Ειρήνης” είναι ένα πρωτόγνωρο συναπάντημα ανθρώπων που τους ενώνει η έγνοια τους για τον τόπο. Η ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο της οριστικής διχοτόμησης και η διάθεσή τους να ξυπνήσουν ξανά το ενδιαφέρον και την ελπίδα στη συντριπτική μερίδα του κόσμου που επιθυμεί να δει λύση στο κυπριακό.

Η ομάδα της πρωτοβουλίας “Απόφαση Ειρήνης” δε θα μετατρέψει το ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ ούτε το ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ. Δε

θα μετατραπεί σε κίνημα ή σε κόμμα πάρα μόνο θα επιδιώξει να μαζικοποιήσει και να εντατικοποιήσει τον διάλογο γύρω από το κυπριακό και την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με σκοπό τη θετική κατάληξη. Η ομάδα της πρωτοβουλίας στηρίζεται και πρεσβεύει τον απόλυτο σεβασμό στην πολιτική ιστορία του κάθε ιδρυτικού της μέλους και στις διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις που εκφράζει δημόσια ο καθένας και η κάθε μία ξεχωριστά. Η “Απόφαση Ειρήνης”, δεν τρέφει αυταπάτες ότι με την παρουσία της τάχα και μόνο ή με την καλύτερη ενημέρωση και τη συζήτηση ότι το κυπριακό αυτόματα θα επιλυθεί. Κατανοεί πλήρως τις πολυπλοκότητα, τις ιδιαιτερότητες και το ιστορικό βάθος του κυπριακού. Η “Απόφαση Ειρήνης” τέλος, δεν αποτελεί όχημα ούτε για φιλοδοξίες, ούτε για ευσεβοποθισμούς. Η “Απόφαση Ειρήνης” δεν φλερτάρει με λογικές τύπου “λύση να ‘ναι κι ότι να ‘ναι”. Ούτε και επιδιώκει να σπρώξει προς την κατεύθυνση της διευθέτησης δίχως συγκεκριμένους όρους.

Η “Απόφαση Ειρήνης” συστάθηκε με βασική της έγνοια και ευθύνη να διασφαλίσει ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία θα αποτελέσει τη βάση λύσης του κυπριακού ως η καλύτερη προοπτική για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στο νησί. Επιπλέον, η πρωτοβουλία αναγνωρίζει το τεράστιο έργο που έχει επιτευχθεί από την νυν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και εκτιμά ότι στη βάση της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, των σημείων όπου υπάρχουν ήδη συγκλίσεις ή όπου εξακολουθούν να υφίστανται αποκλίσεις, η προοπτική της θετικής κατάληξης είναι ρεαλιστική και εφικτή. Γι’ αυτό το λόγο η ομάδα έχει παρουσιάσει το πλαίσιο που θεωρεί ότι πρέπει να κινηθεί η νέα προσπάθεια. Κι αυτά είναι,

• Στοχοπροσήλωση στη συμφωνημένη μορφή λύσης του Κυπριακού που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
• Αξιοποίηση του πλαισίου Γκουτέρες ως του σημείου αναφοράς για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
• Εποικοδομητική συμμετοχή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.
• Αποφυγή έντασης και αντιπαράθεσης ανεξαρτήτως των προκλήσεων που παρουσιάζονται και κλιμακώνονται. 
• Συνεννόηση και συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
• Διαφανής και ειλικρινής ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Έχουν γραφτεί κι έχουν ακουστεί πολλά γύρω από την πρωτοβουλία και τα άτομα που την περιβάλλουν. Ίσως η συμμετοχή μου να μη με καθιστά αντικειμενική στην κρίση μου. Εκείνο όμως το οποίο γνωρίζω είναι ότι η συνέπεια στην πολιτική αποτελεί το Άλφα και το Ωμέγα για την πολιτική αξιοπιστία του καθενός και της καθεμίας.

Πάταξον μέν, ἄκουσον δε. Το γεγονός του ότι σοβαροί βετεράνοι πολιτικοί σε συνεργασία με νέους επιστήμονες ενώνουν τη φωνή τους για να μιλήσουν δημόσια για το εθνικό ζήτημα με λόγο κατανοητό, μεστό και αισιόδοξο, είναι από μόνο του ελπιδοφόρο πως ίσως μια μέρα μπορέσουμε να υπερβούμε αυτό που σήμερα εμφανίζεται ως αδύνατο.

Από τη δημοσιογραφική της Τετάρτης εκείνο που κράτησα ήταν μια σκληρή διαπίστωση που ακούστηκε από έναν από τους ομιλητές.  «Όλοι εμείς –λέει- που είμαστε σήμερα εδώ σε αυτή την αίθουσα τη ζωή μας σημάδεψε το κυπριακό όπως είναι τα τελευταία 45 χρόνια. Είναι 45 ολάκερα χρόνια. Δεν έχει πλέον και πολύ νόημα για εμάς. Εμείς αυτό ζήσαμε. Το θέμα είναι τι θα ζήσουν οι επόμενες γενιές.»

Της Ξένιας Κωνσταντίνου

Keywords
Τυχαία Θέματα