Παθήσεις νεφρών: Η πρόληψη και πώς λειτουργούν οι δωρεές στην Κύπρο (BINTEO)

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική ανέφερε η Δρ. Ελπίδα Τουμασή φιλοξενούμενη στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι. Όπως ανέφερε για αποφυγή παθήσεων των νεφρών χρειάζεται μία ισορροπημένη διατροφή, όπως για παράδειγμα η αποφυγή του αλατιού, των τηγανητών φαγητών, να κρατάμε το βάρος μας στα συνιστώμενα όρια και φυσικά να ενυδατωνόμαστε.

«Στη μεταμοσχευτική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ασχολούμαστε περισσότερο με ασθενείς που έχουν φτάσει πλέον να είναι τελικού σταδίου και να χρειάζονται πλέον μεταμόσχευση.

Σημείωσε ότι, η πρόληψη είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας κι είναι σημαντικό

για να μειώσουμε τις τεράστιες λύσεις αναμονής που υπάρχουν για μοσχεύματα.

Ανέφερε επίσης ότι οι ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού που διαμένουν στην Κύπρο είναι αυτή τη στιγμή γύρω στα 350 άτομα. «Στην κλινική γίνεται αξιολόγηση των υποψηφίων δοτών  και ληπτών προ της μεταμόσχευσης. Παρακολουθούμε επίσης ετησίως τα άτομα μετά τη μεταμόσχευση και φυσικά η παρακολούθηση και των ληπτών».

Όπως ανέφερε η κ. Τουμασή, υπάρχουν δύο κατηγορίες η ζώσα δωρεάν και μεταθανάτια δωρεά. Όσον αφορά την ζώσα δωρεάν, αυτή τη στιγμή μπορούν να δωρίσουν άτομα που έχουν συγγένεια μέχρι δεύτερου βαθμού με κάποιον πιθανό λήπτη ή που να έχουν στενή διαπροσωπική σχέση. «Επιτρέπεται και πιο μακρινή συγγενή αλλά υπάρχουν επιπλέον διαδικασίες που πρέπει να περάσουν μέσα από την έγκριση του συμβουλίου μεταμόσχευσης», πρόσθεσε.

Κλείνοντας επεσήμανε ότι, μπορεί να εκφράσει κάποιος την επιθυμία του σε περίπτωση που μπορεί να είναι εγκεφαλικά νεκρός να δώσει την συγκατάθεση του ώστε να γίνει δότης οργάνων συμπληρώνοντας το έντυπο για εγγραφή στο μητρώο δωρεάς οργάνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα