Πατριάρχης Ιεροσολύμων:Aπίθανο να χωριστεί η Κύπρος από Πατριαρχείο Ιερουσαλήμ

Ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται «εκεί που συναντώνται η Ευρώπη και οι Άγιοι Τόποι», σε συνέντευξή του για την επίσκεψη του Πάπα στην χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πατριάρχης Pierbattista Pizzaballa μίλησε στο ACI Stampa, τον ιταλόφωνο συνεργάτη ειδήσεων του CNA, κατά τη διάρκεια της διήμερης περιπέτειας του Πάπα Φραγκίσκου στο νησί στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.

«Η Κύπρος είναι

μέρος των Αγίων Τόπων. Η Κύπρος, όπως πάντα μου αρέσει να λέω, είναι η περιφέρεια της Ευρώπης και η περιφέρεια των Αγίων Τόπων, όπου συναντιούνται η Ευρώπη και οι Άγιοι Τόποι», είπε στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου.

«Ιστορικά, ήταν πάντα συνδεδεμένη με την Ιερουσαλήμ, είναι επισκοπή της Ιερουσαλήμ. Δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί την Κύπρο χωρίς την Ιερουσαλήμ».

Ο Πατριάρχης Pizzaballa ονομάστηκε Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων από τον Πάπα Φραγκίσκο στις 24 Οκτωβρίου 2020. Ο Ιταλός αρχιεπίσκοπος είχε υπηρετήσει ως αποστολικός διαχειριστής του Λατινικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από το 2016.

Ο 56χρονος Φραγκισκανός μοναχός επιβλέπει την ποιμαντική φροντίδα των περίπου 293.000 Λατίνων Καθολικών στο Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη, την Ιορδανία και την Κύπρο.

 «Η Κύπρος έχει κατά κύριο λόγο Ανατολικό Ορθόδοξο πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων, με Καθολική μειονότητα περίπου 10.000 ατόμων», σημειώνει το δημοσίευμα.

 Πατριάρχης Pizzaballa είπε στο ACI Stampa ότι είναι απίθανο η Κύπρος να χωριστεί ποτέ από το πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ.

«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί ποτέ, και σε κάθε περίπτωση, αν συμβεί, δεν θα το δούμε. Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Κύπρο θα έπρεπε να γίνει τόσο μεγάλη που θα έπρεπε να οργανωθεί σε ξεχωριστή επισκοπή», είπε.

Χαρακτήρισε την Κύπρο ως «όαση» για τις σχέσεις μεταξύ Καθολικών και άλλων Χριστιανών.

«Η Κύπρος είναι μια όαση σε σχέση με άλλες Εκκλησίες και ειδικότερα με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Όταν μιλάμε για τη Μεσόγειο, μιλάμε πάντα για κρίσεις και ανάγκες. Είναι καλό να αγγίζεις εκεί που κάτι λειτουργεί», είπε.

Ο πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης στην κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, περιγράφοντάς το ως «ένα πολύ ευαίσθητο θέμα» και «ανοιχτή πληγή».

Ο Πατριάρχης Pizzaballa είπε: «Υπάρχουν χριστιανικές κοινότητες στην περιοχή που ελέγχεται από τους Τούρκους. Πηγαίνουμε, τόσο σε επίσημες όσο και σε λιγότερο επίσημες κοινότητες — και με αυτό δεν εννοώ λαθραία. Είναι οι κοινότητες που σχηματίζονται από μετανάστες και φοιτητές».

Εξέφρασε την εκτίμηση πως οποιεσδήποτε αλλαγές στην πολιτική κατάσταση θα ήταν «αργές και μακροχρόνιες».

«Οι χριστιανικές κοινότητες κινούνται, αλλάζουν, είναι μια εκκλησία πολύ πιο ζωντανή, λιγότερο παραιτημένη γιατί έχει πολλή καινοτομία, που φέρνουν πάνω απ' όλα μετανάστες που αποτελούν πλήρες μέρος του εκκλησιαστικού πανοράματος», είπε

Σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε ο Πάπας σε ομιλίες του στην Κύπρο, ο Πατριάρχης Pizzaballa είπε στο ACI Stampa ότ το νησί μας παρέμεινε ένα μαργαριτάρι παρά τις προκλήσεις της.

 «Ας πούμε ότι είναι ένα μαργαριτάρι που έχει αμαυρωθεί λίγο, πρέπει να καθαριστεί. Η ομορφιά του μαργαριταριού παραμένει πάντα, αλλά θέλει φροντίδα. Το μαργαριτάρι είναι ζωντανό ον, χρειάζεται φως. Χωρίς φως, χάνεται», είπε. 

Keywords
Τυχαία Θέματα