Παυλόπουλος: Oι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνάμε

Με τη συμπλήρωση αύριο, 21η Απριλίου, πενήντα χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα που κατέλυσε την Δημοκρατία στην Ελλάδα, και γκρεμίστηκε το ’74 ανοίγοντας τη πόρτα για να εισβάλουν οι Τούρκοι στη Κύπρο, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος σε μήνυμά του υπενθυμίζει ότι κάθε φορά που η Ελλάδα στερήθηκε το αγαθό της Δημοκρατίας, το τίμημα ήταν βαρύ.

Εμείς, οι Έλληνες, δεν πρέπει

να ξεχνάμε αφενός ότι η Ελλάδα υπήρξε κοιτίδα και λίκνο της Δημοκρατίας, άρα οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε, αδιαλείπτως και αενάως, ως θεματοφύλακες ενός αναντικατάστατου θεσμικού και πολιτικού αγαθού, το οποίο, από την φύση του, είναι εύθραυστο. Και, αφετέρου, ότι κάθε φορά που η Ελλάδα στερήθηκε το αγαθό της Δημοκρατίας, το «τίμημα» υπήρξε εξαιρετικά επώδυνο όχι μόνο για τους Θεσμούς και τον Άνθρωπο αλλά ακόμη και για τον Εθνικό μας Κορμό. Η μαρτυρική Κύπρος, θύμα της ιταμής τουρκικής εισβολής και κατοχής, μας το θυμίζει ως σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε στυγερό έγκλημα κατά της Δημοκρατίας το πραξικόπημα της 21.04.1967, και ότι «η μνήμη των Ελλήνων παραμένει -και θα παραμένει στο διηνεκές- σ’ εθνική εγρήγορση».

«Το Εθνικό μας Χρέος για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας γίνεται, μέσα στην σημερινή συγκυρία ιδίως για την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, τόσο περισσότερο επιτακτικό, όσον οι ύπουλες δυνάμεις που απεργάζονται την κατάλυση των Δημοκρατικών Θεσμών -με αποκορύφωμα τα ναζιστικά κατάλοιπα, τα οποία ξυπνούν τους εφιάλτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- αναβιώνουν απειλητικά», συμπλήρωσε.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώθηκε μεταξύ 1 και 1.30 τα ξημερώματα 21ης Απριλίου 1967, με κατάληψη και έλεγχο όλων των κέντρων τηλεπικοινωνιών (τηλεόραση, ραδιοφωνικοί σταθμοί, τηλεφωνικό κέντρο και στρατιωτικές εγκαταστάσεις ασυρμάτου) από ομάδα συνταγματαρχών – εξ ού και επικράτησε ο όρος «η χούντα των συνταγματαρχών», με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα