Παυλόπουλος σε Ερό: Λύση χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις

Το Κυπριακό και η προσφυγική κρίση, και κατ’ επέκταση η στάση της Τουρκίας κυρίως στο δεύτερο ζήτημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό.

Καλωσορίζοντας τον κ. Ερό, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι θέλει να συμμεριστεί την αισιοδοξία η οποία υπάρχει για την λύση

του Κυπριακού αλλά έσπευσε να επισημάνει κάτι που, όπως τόνισε, είναι κοινή γνώμη της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ: «Ότι η λύση του Κυπριακού περνάει μέσα από τις Δικοινοτικές Συνομιλίες και πρέπει να σέβεται το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Όπως διευκρίνισε, θύμισε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, κάτι που αποκλείει οποιαδήποτε Συνομοσπονδιακή λύση, το πολύ Ομοσπονδιακή λύση μπορεί να γίνει δεκτή, όπως είπε. Αποκλείει, προσέθεσε, και την παραμονή ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, αποκλείει οποιεσδήποτε μορφές εγγυήσεων. «Το κεκτημένο αυτό υπερασπίζει και προστατεύει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μόνον μια λύση που σέβεται στο ακέραιο την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι ανεκτή από εμάς, τους Ευρωπαίους».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι το προσφυγικό πρόβλημα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα. Σημείωσε ότι για να λυθεί το Προσφυγικό είναι ανάγκη να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία και αυτό προϋποθέτει συνεργασία της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσία και συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει είναι προτεραιότητα η λύση αυτή για την ΕΕ στη βάση των αρχών του ανθρωπισμού, καθώς είναι η πρώτη που υφίσταται και τις συνέπειες.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε, επίσης, ότι το προσφυγικό θέτει προ των ευθυνών και τους εταίρους στην ΕΕ σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας καθώς, όπως είπε, οι εταίροι πρέπει ν’ αντιληφθούν ότι έχουν και εκείνοι υποχρεώσεις για την εφαρμογή αυτής της

Συμφωνίας και για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και για άλλη μια φορά επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν εταίροι ν’ αντιδρούν με φοβικά σύνδρομα απέναντι στους πρόσφυγες και ότι η αρχή της αλληλεγγύης είναι μια αρχή η οποία περιγράφεται και θεσπίζεται στις Συνθήκες τις Ευρωπαϊκές και έχει πλήρη νομική ισχύ. Και υπάρχουν και κυρώσεις για εκείνους που την παραβιάζουν.

Αναφερόμενος τέλος στην Τουρκία, ο Πρ. Παυλόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει η γειτονική χώρα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων και θύμισε ότι και η Ελλάδα και η ΕΕ στήριξαν το συνταγματικό καθεστώς στην Τουρκία. Σημείωσε ότι δεν υποτιμούνται οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Τουρκία αλλά θα πρέπει και αυτή να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της.

Ερό: Λαμπρό παράδειγμα η Κύπρος

Στην αντιφώνησή του, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην Κύπρο εκτίμησε ότι είναι ένα πολύ λαμπρό παράδειγμα, στο οποίο μπορούμε και έχουμε αναλάβει δράση, για να αναδείξουμε τα δικαιώματα και τις αξίες μας. Εξέφρασε την ελπίδα σύντομα ως Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι μαζί, «θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι μαζί μπορέσαμε να λύσουμε το Κυπριακό, ώστε η Κύπρος να καταστεί γρήγορα πλήρες μέλος, στο σύνολό της, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Ερό εξήρε τη στάση του Πρ. Παυλόπουλου από την θέση του Προέδρου υπέρ της ενότητας του ελληνικού λαού και υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για να παραμείνει στην ΕΕ και στο ευρώ κάνοντας λόγο για θαρραλέα και σωστή επιλογή. Τόνισε ότι η Γαλλία θα στηρίξει τις προσπάθειες ανάκαμψης της Ελλάδας, λέγοντας ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και ότι η Γαλλία θα παραμείνει αρωγός.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο Ζαν Μαρκ Ερό υπογράμμισε ότι η Γαλλία αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της, με τα μέσα και την βοήθεια που προσφέρει, να στηρίξει την ελληνική δημόσια διοίκηση. Αλλά αναλαμβάνει τις ευθύνες της και σε ό,τι αφορά τα θέματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, πάντοτε στο πλαίσιο του σεβασμού της Συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, όπως σημείωσε, ο κ. Ερό θύμισε την ισχυρή και σταθερή προσήλωση της ΕΕ στις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και τις αξίες και αρχές που διέπουν τα κράτη δικαίου και βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφερόμενος και στην απόπειρα πραξικοπήματος του καλοκαιριού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα