Πενιχρή ανταπόκριση βουλευτών σε ερωτηματολόγιο περιβαλλοντικών οργανώσεων

Σε αξιολόγηση της δράσης και του έργου των βουλευτών της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, προχώρησαν το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος, «Terra Cypria», ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Oxygono» και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, στοχεύοντας στο «να αναδειχθεί το έργο που γίνεται για τη διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων που απασχολούν τον τόπο μας».



Ανακοίνωση από το «Terra Cypria» αναφέρει ότι «η έλλειψη διαφάνειας αλλά και το ελάχιστο ενδιαφέρον από την

πλειοψηφία των βουλευτών δεν βοήθησε στην εξαγωγή ολοκληρωτικών συμπερασμάτων ενώ η αρχική προσπάθεια των τριών οργανώσεων για πρόσβαση στα πρακτικά και τα παρουσιολόγια των συνεδριών των κοινοβουλευτικών επιτροπών κατέστη αδύνατη».

Το ερωτηματολόγιο στάλθηκε συνολικά σε 37 βουλευτές στις 26 Μαρτίου, ενώ λήφθηκε απάντηση μόνο από επτά, επομένως, λόγω του μικρού αριθμού απαντήσεων, η αξιολόγηση της περιβαλλοντικής δράσης των βουλευτών και των κομμάτων, καθώς και η εξαγωγή ολοκληρωτικών συμπερασμάτων κατέστη δύσκολη, αν όχι αδύνατη, αναφέρει.

Στο ερωτηματολόγιο, απάντησαν, με αλφαβητική σειρά οι Γεωργίου T. Γιώργος, ΑΚΕΛ, Θεοπέμπτου Χαράλαμπος, Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών,  Ανδρέας Καυκαλιάς, ΑΚΕΛ, Λουκαϊδης Γιώργος, ΑΚΕΛ, Ορφανίδου Σάβια, ΔΗΣΥ, Παπαδόπουλος Γεώργιος, Αλληλεγγύη και Περδίκης Γιώργος, Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «μέσα από τις απαντήσεις διαφάνηκε η πληθώρα θεμάτων που απασχολούν τους συγκεκριμένους βουλευτές καθώς και οι δράσεις στις οποίες προβαίνουν για τη διαχείριση τους».

Επίσης, μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές επιτροπές και σημείωσαν οι βουλευτές, ως σημαντικά, ήταν οι επιπτώσεις των ψηλών κτηρίων στη Λεμεσό, η ευημερία των ζώων, ο νόμος που διέπει τις Μελέτες Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο περιβάλλον και η διαχείριση των αποβλήτων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «φαίνεται γενικά ότι τα θέματα που απασχόλησαν τους επτά βουλευτές που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο είναι πολυδιάστατα και αφορούν μεταξύ άλλων νομοσχέδια, προτάσεις νόμων, εναρμονιστικές νομοθεσίες και παρουσιάσεις από την εκτελεστική εξουσία διαφόρων θεμάτων που απασχολούν τη Βουλή και την ευρύτερη κοινωνία».

Προσθέτει ότι «μελετώντας τις απαντήσεις των επτά, όσον αφορά τα θέματα διαφάνειας, παρατηρήθηκε ότι η ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια δεν είναι μόνο επιθυμία των ανωτέρω οργανώσεων και των πολιτών αλλά και των ιδίων των βουλευτών, καθώς κανένας δεν απάντησε αρνητικά στην ερώτηση εάν θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών».

Επίσης, από τους επτά βουλευτές που ανταποκρίθηκαν, οι τέσσερις «ανέφεραν ότι πρέπει οι πολίτες να μπορούν να γνωρίζουν τις παρουσίες των βουλευτών στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ τρεις υποστήριξαν και το δικαίωμα  πρόσβασης του κοινού στα πρακτικά των επιτροπών».

Συμπληρωματικά και σύμφωνα με τις απαντήσεις των βουλευτών, «πέντε από τους επτά συμφωνούν με την διεξαγωγή συχνών παρουσιάσεων του κοινοβουλευτικού έργου και ένας συμφωνεί με την διαδικτυακή κάλυψη των συζητήσεων».

Τέλος, «οι ίδιοι οι βουλευτές έκαναν δικές τους εισηγήσεις για την επίτευξη διαφάνειας όπως είναι η πρόσβαση του κοινού στις απόψεις που υποβάλλονται από ομάδες στις επιτροπές και η πρόσβαση σε όλα τα διαμορφωμένα κείμενα, έγγραφα και τροπολογίες, σε όλα τα στάδια συζήτησης μιας νομοθεσίας».

Διαβάστε ακόμη: Ερωτηματολόγιο στα κόμματα απέστειλε η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα