Πενταμερής: Ποιοι χαιρετίζουν, οι επιφυλακτικοί και ποιοι καταδικάζουν

Σε τρεις αποχρώσεις κινούνται οι αντιδράσεις των κομμάτων γύρω από την προαλειφόμενη διεξαγωγή άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ φαίνεται να συνταυτίζονται χαιρετίζοντας την πρόταση Ακιντζί για σύγκληση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στα πρότυπα του Κραν Μοντανά. Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του:  «Ως Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζουμε τη θέση του Τ/κ ηγέτη που ουσιαστικά υιοθετεί τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή η άτυπη συνάντηση που ήταν και θέση της δικής

μας πλευράς, υπό τον ΓΓ, μπορεί να βοηθήσει στο να σπάσει το αδιέξοδο και να ξεκινήσει ένα σοβαρός διάλογος για το εθνικό μας ζήτημα».

Ενώ το ΑΚΕΛ αναφέρει: «Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την εκφρασθείσα πρόθεση για αποδοχή της πρότασης για σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά. Στόχος αυτής της διάσκεψης θα πρέπει να είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ».

Στην αντίπερα όχθη το ΔΗΚΟ, κάνει λόγο για αυτοαναίρεση του Προέδρου Αναστασιάδη. Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Με τη δήλωσή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: Δεν θέτει ως όρο τον τερματισμό των παρανομιών και των παραβιάσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που αποτελεί υπαναχώρηση.Αποδέχεται την έναρξη μιας «άτυπης διαδικασίας», χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι της εν λόγω διαδικασίας και, επιπρόσθετα, μια τέτοια “άτυπη” και αγνώστων όρων διαδικασία ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια επιβολής κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας».

H ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της υπογραμμίζει ότι: «Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για επανάληψη της πενταμερούς διάσκεψης, επαναλαμβάνουμε πως η δική μας πλευρά δεν θα πρέπει να παγιδευτεί σε διαδικασίες οι οποίες μέχρι στιγμής αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές. Η επανάληψη της διαδικασία της πενταμερούς διάσκεψης η οποία στο παρελθόν οδήγησε σε αποτυχία, στην ουσία δεν μπορεί να εγγυηθεί επιτυχία. Είναι για αυτό το λόγο που από πλευράς ΕΔΕΚ επιμένουμε ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα πρέπει να μετακινηθεί στο πλαίσιο μίας Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως περιλαμβάνεται σε σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Η Συμμαχία Πολιτών στην ανακοίνωση της αναφέρει: «Oι επιστολές και οι  προτάσεις του κ. Ακιντζί  δείχνουν κακοπιστία. Πρώτα στείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ  για άτυπη διάσκεψη και τρεις μέρες μετά στείλει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια απαράδεκτη πρόταση για τους υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ σε άλλη σημείο προσθέτει: «Η όποια διάσκεψη μπορεί  να γίνει μόνο και όταν σταματήσουν οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Και να είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα  των υδρογονανθράκων δεν θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Από τη πλευρά της η Αλληλεγγύη σημειώνει: «Η θέση της Αλληλεγγύης είναι ξεκάθαρη: Είμαστε επιφυλακτικοί διότι η ιστορία και η λογική λένε πως οι «διερευνητικές» συναντήσεις του Προέδρου πάντοτε απολήγουν σε δεσμεύσεις. Ωστόσο δεν μπορούμε να αποτρέψουμε μια τέτοια συνάντηση. Με βάση τη δέσμευση του Προέδρου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ουσιαστική διαβούλευση αν δεν αναιρεθούν τα νέα τετελεσμένα της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ».

«Η έκρυθμη κατάσταση στην ΑΟΖ σε συνδυασμό με την άτυπη όπως ονομάστηκε πενταμερή διάσκεψη στην οποία με προθυμία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως μας ενημέρωσε οδηγούν το Κυπριακό σε νέα, επικίνδυνα μονοπάτια», αναφέρουν οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολίτων.

«Έχουμε επιβεβαιωθεί ως Κίνημα, για ακόμα μια φορά, αφού η αποδοχή της πρώτης πενταμερούς στην Ελβετία, με την συμπαράσταση των υπολοίπων κομμάτων, μονιμοποίησε και νομιμοποίησε τις διαχρονικές τουρκικές επιδιώξεις για πενταμερή διάσκεψη, η οποία αναβαθμίζει το κατοχικό έκτρωμα και υποβαθμίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ηγέτη κοινότητας, δίδοντας ταυτόχρονα συγχωροχάρτι στην Τουρκία, αφού το Κυπριακό πρόβλημα μετατρέπεται σε δικοινοτική διαφορά», καταγγέλλει το ΕΛΑΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα