Πενταράς: Η κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας ο στόχος της Ρωσίας

Η κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας είναι ο τελικός στόχος της Ρωσίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Αντρέας Πενταράς, παραπέμποντας στο διάγγελμα Πούτιν για αποναζιστικοποίηση και αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας. Εκτίμησε ότι το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης, λόγω και της υπεροχής των ρωσικών δυνάμεων, θα κρατήσει λίγες μέρες, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανταρτοπόλεμου που μπορεί να οδηγήσει σε διάρκεια μέχρι το τέλος των εχθροπραξιών.


Σχολιάζοντας

τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Πενταράς είπε ότι η Ρωσία ακολούθησε την κλασική μέθοδο επίθεσης σε μια χώρα που ξεκινά με καταστροφή της αεράμυνας - ραντάρ και άλλων  υποδομών – με βομβαρδισμούς ακριβείας από αεροπλάνα, ακόμα και πυροβολικό. Στη συνέχεια, η αεροπορία καταστρέφει στρατηγικούς στόχους, όπως τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου, κέντρα επικοινωνιών, συγκοινωνιακούς κόμβους, εργοστάσια αμυντικής βιομηχανίας, βάσεις του στρατού. Μετά, ακολουθούν οι χερσαίες δυνάμεις, είπε. «Νομίζω ότι αυτό το μοτίβο εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι Ρώσοι».

Ο πόλεμος, συνέχισε ο κ. Πενταράς, έχει πολιτικό και στρατιωτικό σκοπό. Ο πολιτικός καθορίστηκε με το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου το πρωί και είναι η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, κάτι που σημαίνει αλλαγή κυβέρνησης – όπως είπε – και η αποστρατιωτικοποίηση. «Για να πετύχει αυτούς τους δύο στόχους πρέπει να καταληφθεί ολόκληρη η Ουκρανία. Μια ολοκληρωτική κατάληψη της Ουκρανίας. Δεν μπορεί να μείνει ένα κομμάτι της ανέπαφο ώστε να μπορεί να αναπτύξει σχέσεις με άλλες χώρες. Διότι η νέα κυβέρνηση, που θα ελέγχεται από την Μόσχα, δεν θα μπορεί να ελέγχει ολόκληρη την Ουκρανία».

Ο κ. Πενταράς είπε ότι η αποστρατικοποίηση μιας χώρας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο αφού στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ καθορίζεται το δικαίωμα στην αυτοάμυνα για κάθε κράτος. Είναι κλασσικό δικαίωμα του κάθε κράτους να καθορίζει την άμυνά του και αυτό δεν μπορεί να το πράξει κανένας άλλος, σημείωσε. «Αυτό υποθέτω ότι είναι κάτι που η Ρωσία θα επιβάλει δια της βίας, όσο καιρό βρίσκεται στην Ουκρανία ή όσο καιρό η Ουκρανία είναι υπό την κατοχή της».

Δεν υπάρχει καμία αποστρατικοποιημένη χώρα στον κόσμο με υπογραφή διεθνούς συμφωνίας, πρόσθεσε, υπάρχουν μικρές χώρες χωρίς ένοπλες δυνάμεις, που αυτές το επέλεξαν και όποτε θέλουν μπορούν να δημιουργήσουν.

Το επιχείρημα της Ρωσίας για επέκταση του ΝΑΤΟ σε χώρες με ευαισθησία για την ίδια, ο Αντρέας Πενταράς ανέφερε ότι ήταν συμφωνία Κυρίων του 1997 ΝΑΤΟΡωσίας στην ιδρυτική πράξη και δεν καταγράφεται κάπου, ακριβώς επειδή είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Το ΝΑΤΟ, όταν είδε ότι η Ρωσία ανακτά την χαμένη της αίγλη και δύναμη και επανεξοπλίζεται, αποφάσισε να επεκτείνει την επιρροή του στις πρώην χώρες του ανατολικού συνασπισμού. Αυτό επιδιώκει η Μόσχα να τερματιστεί, πρόσθεσε, και το λέει σαφώς στην τελευταία επιστολή του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απαιτώντας την αποχώρηση των Αμερικανών από την κεντρική, ανατολική - Βαλτικές χώρες - και την ΝΑ Ευρώπη, που περιλαμβάνει την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την δήλωση του Ουκρανού Προέδρου πως θα δώσουν όπλα σε κάθε Ουκρανό πολίτη που θα θελήσει κι αν αυτό θα οδηγήσει σε ανταρτοπόλεμο, ο κ. Πενταράς είπε ότι ο κάθε πολίτης που κρατά όπλο θεωρείται στρατιώτης και έτσι τυγχάνει χειρισμού από τον αντίπαλο.

Οι επιχειρήσεις, λόγω της υπεροχής και υπεροπλίας της Ρωσίας, συνέχισε, είναι φανερό ότι θα διαρκέσουν λίγες μέρες. «Εκτιμώ ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο η κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας. Από κει και πέρα, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα». Έφερε ως παράδειγμα το Ιράκ, το οποίο κατέλαβαν οι ΗΠΑ σε 13 μέρες με ελάχιστες απώλειες, ο πόλεμος όμως – είπε – έληξε μετά από 12 χρόνια γιατί ακολούθησε ένα είδους ανταρτοπόλεμου και οι Αμερικανοί είχαν 3000 νεκρούς. Το ίδιο, πρόσθεσε, έγινε και με τους Ρώσους στο Αφγανιστάν το 1979. «Πολύ πιθανόν να το δούμε ξανά. Θα υπάρξει και η στήριξη του ΝΑΤΟ με στρατιωτικά μέσα προς την Ουκρανία. Όχι σε προσωπικό γιατί δεν μπορεί, η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Μπορεί να μακροχρονίσει αυτός ο πόλεμος, με τον ανταρτοπόλεμο, κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: LIVE: Προελαύνουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία - Σε αμηχανία η Δύση
 

Keywords
Τυχαία Θέματα