Πενταράς στο Sputnik για τουρκική βάση στην Κύπρο

Το δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας βάσης του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου συνεχίζει να δημιουργεί αίσθηση. Ο αντιστράτηγος ε.α. και πρώην διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ανδρέας Πενταράς μίλησε στο Sputnik για το συγκεκριμένο ζήτημα και εξήγησε τόσο τις πιθανότητες κάτι τέτοιο να συμβεί, αλλά και τις συνέπειες που

μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση για την Κύπρο, αλλά και την ίδια την Τουρκία.

Ο Ανδρέας Πενταράς υπενθύμισε ότι το θέμα της δημιουργίας στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο από την Τουρκία δεν είναι τωρινό, καθώς το ζήτημα έχει τεθεί ήδη από το 1964 και το αμερικανικό σχέδιο «Άτσεσον».

Παράλληλα, τόνισε ότι το θέμα ετέθη από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά που έγιναν πριν έναν χρόνο. «Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποχώρησε, καθώς δεν ήταν δυνατόν να γίνει δεκτή αυτή η απαίτηση της Τουρκίας».

Ο κ. Πενταράς τονίζει ότι η διαφορά στις πιο πρόσφατες εξελίξεις έγκειται και στο γεγονός ότι το τουρκικό δημοσίευμα κάνει λόγο για ναυτική βάση.

«Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θέτει το θέμα δημιουργίας ναυτικής βάσης», τονίζει ο κ. Πενταράς, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσίευμα της Yeni Safak αληθεύει.

«Από πλευράς ουσίας δεν έχει κανένα νόημα, διότι η Τουρκία έχει στα νότια παράλιά της τέσσερις ναυτικές βάσεις. Συνεπώς, το να δημιουργήσει μια ναυτική βάση 40 ναυτικά μίλια νοτιότερα, δεν εξυπηρετεί σε κάτι την Τουρκία», σημειώνει ο αντιστράτηγος ε.α.

«Ναυτικές βάσεις έχουν χώρες που έχουν συμφέροντα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, προκειμένου να εξυπηρετούν τον στόλο τους», εξηγεί ο κ. Πενταράς.

«Συνεπώς, αν αληθεύει το δημοσίευμα αυτό, η Τουρκία δεν το κάνει για ουσιαστικούς λόγους, το κάνει πρώτον για λόγους επικοινωνιακούς και, δεύτερον, στην άσκηση της πολιτικής των κανονιοφόρων: Αυτής της καταναγκαστικής πολιτικής που εφαρμόζει εδώ και 40 χρόνια εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος, προκειμένου να επιτύχει πολιτικά αποτελέσματα», τονίζει.

Αναφερόμενος στην ενδεχόμενη απάντηση της Κύπρου σε αυτή την εξέλιξη, ο κ. Πενταράς εμφανίζεται απαισιόδοξος. «Οι δυνατότητες της κυπριακής δημοκρατίας είναι πολύ περιορισμένες από πλευράς ισχύος. Η Κύπρος έχει έναν πολύ μικρό στρατό, δεν είναι ικανός να αντιπαρατεθεί με το τουρκικό Ναυτικό ούτε την Πολεμική Αεροπορία. Οι αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας πιστεύω θα περιοριστούν στο διπλωματικό πεδίο και με διάφορες άλλες ενέργειες σε φιλικές χώρες, οργανισμούς κλπ.», εξηγεί, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι παρεμπόδιση με στρατιωτικά μέτρα δεν μπορεί να γίνει.

Ο κ. Πενταράς εκτιμά, πάντως, ότι στην περίπτωση που υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, η Τουρκία «θα εκθέσει σε κίνδυνο στρατιωτικά κεφάλαια, διότι θα φέρει πιο κοντά στους εν δυνάμει αντιπάλους της μια ναυτική βάση η οποία θα είναι τρωτή και από το ελληνικό Ναυτικό και από το ισραηλινό Ναυτικό και από το αιγυπτιακό Ναυτικό σε περίπτωση μιας σύρραξης και μιας ενδεχόμενης συμμαχίας των τριών δυνάμεων».

Υπ’ αυτή την έννοια, ο κ. Πενταράς τόνισε ότι τελικά η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, επαναλαμβάνοντας ότι οι λόγοι για τους οποίους έγινε η συγκεκριμένη διαρροή είναι επικοινωνιακοί. «Εάν αληθεύει το δημοσίευμα, φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει να ασκήσει και πίεση στο θέμα της λύσης του Κυπριακού εν όψει των συνομιλιών που θα αρχίσουν τον Οκτώβριο», εξηγεί και τονίζει ότι ουσιαστικά αποτελεί μια απειλή εφαρμογής ενός «σχεδίου Β’».

Ο κ. Πενταράς εξηγεί ότι αυτό που ουσιαστικά διακηρύττει η Τουρκία είναι ότι «εάν δεν αποδεχτείτε τους όρους μου και δεν πάμε σε μια λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά μου, θα εφαρμόσω σχέδιο Β’, δηλαδή μια τουρκοποίηση των κατεχομένων, δηλαδή να καταστούν τα κατεχόμενα μια τουρκική επαρχία».

Σε ό,τι αφορά τη στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία, ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχει, αλλά ότι τελικά η Τουρκία δε θα απομακρυνθεί εντελώς από τον νατοϊκό της προσανατολισμό.

«Η Τουρκία αποτελεί βασικό κρίκο στη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή και πιστεύω ότι με καμία δύναμη δε θα επιτρέψουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία να φύγει είτε από το ΝΑΤΟ είτε από τη δυτική συμμαχία».

Πηγή: Sputnik.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα