Πέντε νεκροί σε επίθεση στα σύνορα Κολομβίας/Ισημερινού

Πέντε άνθρωποι δολοφονήθηκαν από άγνωστους ενόπλους στον δήμο Ορίτο, στη νότια Κολομβία, στα σύνορα με τον Ισημερινό, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τετάρτη.

Η επίθεση διαπράχθηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Οι δράστες, κινούμενοι με μοτοσικλέτα, άνοιξαν πυρ, «αδιακρίτως», εναντίον οκτώ ανθρώπων συγκεντρωμένων στην ίδια τοποθεσία, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Χόρχε Σαλίνας, επικεφαλής της αστυνομίας στον νομό Πουτουμάγιο.

Πέντε από τα θύματα υπέκυψαν στα τραύματά τους επιτόπου· άλλα τρία, ανάμεσά τους δυο γυναίκες, τραυματίστηκαν, το ένα βαριά, διευκρίνισε σε κολομβιανό ραδιοφωνικό

σταθμό ο αστυνομικός διευθυντής Σαλίνας.

Στην τοποθεσία όπου διαπράχθηκε η επίθεση «συχνάζουν» τοξικομανείς.

Η αστυνομία υποπτεύεται πως η σφαγή διαπράχθηκε από τους «Comandos de la Frontera», διαφωνούντες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης η οποία υπογράφτηκε το 2016.

Πριν από περίπου έναν μήνα, ενεπλάκησαν σε σφοδρές μάχες με άλλη ομάδα διαφωνούντων των FARC, στην ίδια περιοχή, στην Πουτουμάγιο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 φερόμενοι ως αντάρτες να χάσουν τη ζωή τους.

Εν μέσω αύξησης της διακίνησης ναρκωτικών σε όλη τη χώρα, ένοπλες ομάδες αποπειρώνται να κυριαρχήσουν σε αχανείς εκτάσεις, να ελέγξουν καλλιέργειες κόκας και οδούς διακίνησης της κοκαΐνης προς τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ μέσω Ισημερινού.

Μετά το μακελειό στον Ορίτο, οι πρόεδροι της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο και του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο ανήγγειλαν πως θα διεξαχθούν «κοινές επιχειρήσεις» κατά μήκος των συνόρων μήκους 586 χιλιομέτρων κι αντάλλαξαν μηνύματα γι’ αυτές μέσω Twitter.

Οι επιχειρήσεις θα βάλουν στο στόχαστρο «τις μαφίες που χρησιμοποιούν τα σύνορα ως οδό διακίνησης ναρκωτικών», σύμφωνα με τον κ. Πέτρο. «Να υπολογίζετε στην ενεργή βοήθεια μας», αποκρίθηκε ο κ. Λάσο, υπογραμμίζοντας πως και η δική του κυβέρνηση δίνει «αγώνα» εναντίον «της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος».

Ο Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος ο οποίος ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας —ανέλαβε καθήκοντα το καλοκαίρι—, ελπίζει να διαπραγματευτεί με όλες τις ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου του να φέρει «απόλυτη ειρήνη».

Όμως οι πρώτες συνομιλίες με κάποιες από τις ένοπλες παρατάξεις δεν έχουν επιτρέψει, ακόμη τουλάχιστον, να αποκλιμακωθεί η βία στη χώρα.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση INDEPAZ, κατά τη διάρκεια του 2022 διαπράχθηκαν 93 σφαγές, με δεκάδες θύματα.

Παρά τις πέντε δεκαετίες «πολέμου κατά των ναρκωτικών», η Κολομβία παραμένει η χώρα που κατατάσσεται, μακράν, πρώτη στην παραγωγή κοκαΐνης σε παγκόσμια κλίμακα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα