Βυθισμένη στο πένθος η Βρετανία για τη δολοφονία της Κοξ

Ο κόσμος συνέρρευσε στην εκκλησία της περιοχής το βράδυ της Πέμπτης, όπως συνέβη και στην πλατεία απέναντι από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου έχουν αφεθεί λουλούδια και μηνύματα στη μνήμη της.

Η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά τα κίνητρα της δολοφονίας έχοντας συλλάβει τον 52χρονο δράστη, ο οποίος έχει κατονομαστεί τοπικά ως Τόμι Μέαρ. Όπως διευκρινίστηκε, ο συλληφθείς δεν είναι

ο άνδρας που είχε λάβει αστυνομική προειδοποίηση λόγω της αποστολής επιθετικών μηνυμάτων σε βάρος της βουλευτού κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Ο αδερφός του δράστη δήλωσε πως έχει ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων και ότι πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, έχοντας μεταξύ άλλων εμμονή με την προσωπική υγιεινή. Ο ίδιος ο δράστης είχε μιλήσει προ ετών σε τοπική εφημερίδα εξηγώντας ότι λάμβανε μέρος σε πρόγραμμα για ενήλικες με ψυχολογικά προβλήματα φροντίζοντας μεταξύ άλλων ένα πάρκο, διότι τον βοηθούσε περισσότερο από άλλες μορφές ψυχοθεραπείας.

Η αστυνομία, ωστόσο, ερευνά κατά πόσο το κίνητρο της δολοφονίας ήταν πολιτικό, μετά τις μαρτυρίες ότι ο δράστης φώναξε τουλάχιστον μία φορά «πρώτα η Βρετανία» (Britain First) και δεδομένου ότι η Τζο Κοξ πραγματοποιούσε ενεργή εκστρατεία κατά του Brexit. Την ονομασία αυτή φέρει ακροδεξιός πολιτικός σχηματισμός που έχει όμως αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τον 52χρονο και το τραγικό περιστατικό.

Ο Μέαρ, πάντως, όπως έχει προκύψει, ήταν στο παρελθόν συνδρομητής σε περιοδικό της ακροδεξιάς οργάνωσης Springbok Club που έχει ιδρυθεί στο Λονδίνο από Νοτιοαφρικανούς υποστηρικτές του απαρτχάιντ. Το περιοδικό έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Παράλληλα ο αμερικανικός οργανισμός προάσπισης ατομικών δικαιωμάτων Southern Poverty Law Center αποκάλυψε ότι από το 1999 και τουλάχιστον έως το 2003 ο Μέαρ παράγγελνε περιοδικά και βιβλία από εκδόσεις που συνδέονται με την νεοναζιστική αμερικανική οργάνωση Εθνική Συμμαχία, που προάγει τον «λευκό εθνικισμό».

Αμφότερες οι αντίπαλες παρατάξεις της προ-δημοψηφισματικής περιόδου έχουν αναστείλει την εκστρατεία τους από χθες, ενώ οι σημαίες στο Γουέστμινστερ και στην Ντάουνινγκ Στριτ κυματίζουν μεσίστιες.

Τα μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία χαρακτηρίζουν τη δολοφονία ως «επίθεση κατά της δημοκρατίας» και πολλοί είναι οι σχολιαστές και οι πολιτικοί που τονίζουν ότι ανεξαρτήτως του αν η δολοφονία της Τζο Κοξ συνδέεται με το δημοψήφισμα θα πρέπει να υπάρξει περισυλλογή και αλλαγή του τόνου της εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος, που διεξάγεται σε πολωμένο κλίμα, με πρωτοφανή για τη Βρετανία ένταση και ανταλλαγή χαρακτηρισμών επί προσωπικού.

Ο βουλευτής των Εργατικών Στίβεν Κίνοκ, που μοιραζόταν το γραφείο του στη Βουλή των Κοινοτήτων με την Τζο Κοξ, συνόψισε τον προβληματισμό αυτό λέγοντας: «Θα πρέπει να σκεφτούμε τον τόνο της πολιτικής μας και τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ συνομιλούν, αλλά και πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επεμβαίνουν και μεγεθύνουν την κατάσταση. Δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ του να λες κάτι φοβερό και να διαπράττεις κάτι φοβερό».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα