Πέραν των 100 χιλιάδων οι ξένοι που έχουν αγοράσει σπίτι στα κατεχόμενα

Η Güneş (14.06.24 guneskibris.com) γράφει ότι o Μετίν Τσελίκ (Metin Çelik), πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης Ισπάρτα, εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην πόλη τους και σύμφωνα με επισκόπηση του Τ/κ Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών,  πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια συναντήσεών τους στην «ΤΔΒΚ» εξέφρασαν την αποφασιστικότητα να ενισχύσουν τις εμπορικές τους σχέσεις και να επεκτείνουν τους τομείς της συνεργασίας τους.

Δηλώνοντας ότι πιστεύουν πως μπορούν να δημιουργήσουν μια αρμονική ισορροπία μεταξύ του πλούσιου

παραγωγικού δυναμικού της Ισπάρτα και των αναγκών της κατεχόμενης Κύπρου, ιδιαίτερα στον τομέα της γεωργίας, ο Τσελίκ συνέχισε ως εξής: 

«Προς αυτή την κατεύθυνση, θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε κοινά έργα που θα προσφέρουν αμοιβαίο όφελος με την καθιέρωση στενότερων σχέσεων μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου τόσο της Κύπρου όσο και της Ισπάρτα. Ελπίζουμε ότι αυτές οι στενές σχέσεις μεταξύ Ισπάρτα και ΤΔΒΚ θα συνεχίσουν να βαθαίνουν […]. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρό μας Ερσίν Τατάρ, τον αναπληρωτή πρόεδρο του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου κ. Ραμαζάν Γκιούντογντου (Ramazan Gündoğdu) και τα μέλη της αντιπροσωπείας που τους δυνοδεύουν για αυτή τη σημαντική επίσκεψη και ελπίζω ότι η συνεργασία και η φιλία μας θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται». 

«Το κατά κεφαλήν εισόδημά μας είναι περίπου 13-14 χιλιάδες δολάρια»

Στις δικές του δηλώσεις, ο Ραμαζάν Γκιουντογντού (Ramazan Gündoğdu), αναπληρωτής πρόεδρος του τουρκοκυπριακού «εμπορικού επιμελητηρίου», εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση και πρόσθεσε: 

«Ως τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο, δίνουμε μεγάλη σημασία και προτεραιότητα σε δραστηριότητες και μελέτες που αποσκοπούν στο να φέρουν πιο κοντά τους επιχειρηματίες της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, να τους διευκολύνουν να επιχειρούν μαζί και να αυξάνουν και να επεκτείνουν το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα μαζί σας μαζί με τον πρόεδρό μας είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού».

Υποστηρίζοντας ότι το κατοχικό καθεστώς έχει σοβαρές οικονομικές δυνατότητες, ο Γκιουντογντού σημείωσε ότι αναμένουν το «εθνικό εισόδημα στην ΤΔΒΚ» να ανέλθει περίπου στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2023, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι περίπου 13-14 χιλιάδες δολάρια. 

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της του κατοχικού καθεστώτος, ο Γκιουντογντού δήλωσε: 

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε για το 2023, εισαγάγαμε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια και εξαγάγαμε 159 εκατομμύρια δολάρια το 2023. Το 70 τοις εκατό των εισαγωγών μας το κάναμε από την Τουρκία. Κάναμε και το 80 τοις εκατό των εξαγωγών μας προς την Τουρκία».

Επίσης, έδωσε στοιχεία για τον τουρισμό και την εκπαίδευση, λέγοντας τα εξής: «Υπάρχουν φοιτητές από πολλές χώρες, ιδίως από την Τουρκία. Ως νησί της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 40% των φοιτητών στη χώρα μας είναι Τούρκοι φοιτητές».

Περαιτέρω ανέφερε ότι όταν λαμβάνονται υπόψη τα ποσοστά των φοιτητών και επιβατικής ικανότητας, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής των τομέων υπηρεσιών που αναπτύσσει η «ΤΔΒΚ» και δήλωσε: 

«Η οικονομία της χώρας μας μπορεί να αναπτυχθεί καθώς αναπτύσσεται η οικονομία της Τουρκίας- αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η τουρκική οικονομία, μπορεί να ανοίξει στον κόσμο, καθώς μπορεί να εξυπηρετεί πολίτες τρίτων χωρών, όπως στην περίπτωση του τουρισμού, των κατασκευών και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο κατασκευαστικός μας τομέας παράγει σπίτια ειδικά για τους πολίτες των βόρειων χωρών. Ο αριθμός των ξένων υπηκόων που έχουν σπίτι στο νησί μας έχει ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποσπάσουμε όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από αυτή την αγορά χάρη στις αναπτυσσόμενες δραστηριότητες μάρκετινγκ».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πέραν, 100,peran, 100