Πέραν των 13.000 μαθητών εντάσσονται στην Ειδική Εκπαίδευση
Στην Κύπρο, πέραν των 13.000 μαθητών εντάσσονται στην Ειδική Εκπαίδευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτική Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η συνεδρία της Επιτροπής εξέτασε το δικαίωμα των παιδιών σε ισότιμες ευκαιρίες μάθησης και την έγκαιρη διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών (δυσλεξία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα - ΔΕΠΥ).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΑΝ),
Στην επιτροπή παρευρέθηκαν μητέρες παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες ενώπιον των Βουλευτών. Η Ρούλα Δημητρίου, μητέρα παιδιού με δυσλεξία, ανέφερε ότι στο δημόσιο σχολείο συνάντησε άγνοια και απαξίωση γιατί οι δάσκαλοι δεν ήταν εξειδικευμένοι, με αποτέλεσμα να στραφεί προς την ιδιωτική εκπαίδευση. «Έδωσα αγώνα και στο ιδιωτικό σχολείο για την κόρη μου», είπε.
Επιπρόσθετα, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι οι νόμοι του ΥΠΠΑΝ είναι ελλιπείς. «Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία της αξιολόγησης. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εκπαιδευτούν, να διδάσκουν με πολυαισθητηριακές μεθόδους», πρόσθεσε και πρότεινε την πριμοδότηση των δυσλεκτικών μαθητών στις Παγκύπριες Εξετάσεις, για να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια.
Από την πλευρά της, η Τώνια Σταυρινού, μητέρα αγοριού με δυσλεξία, εστίασε στην ανάγκη για έγκαιρη αξιολόγηση και διάγνωση, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται από την έναρξη της φοίτησης των παιδιών στο δημοτικό σχολείο. Ακόμη, έκανε λόγο για άγνοια και προκατάληψη των εκπαιδευτικών, δίνοντας ως παράδειγμα εμπειρίες που βίωσε ο γιος της.
Η Μαρίνα Γεωργίου, εκ μέρους του Συνδέσμου Γονέων Παιδιών με ΔΕΠΥ, ανέφερε ότι παιδιά με ΔΕΠΥ και μαθησιακές δυσκολίες έχουν μειωμένο ωράριο φοίτησης στις ειδικές μονάδες. «Το σύστημα απορρίπτει αυτά τα παιδιά, τα ωθεί στην παραβατικότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Στην απόφαση της Ειδικής Επιτροπής για την αξιολόγηση ενός παιδιού, θα πρέπει να συμπληρώνεται το παράρτημα για εξαιρέσεις και προσαρμογές και θα πρέπει να συμμετέχουν εμπειρογνώμονες, πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, ανέφερε ότι μετά την διάγνωση πρέπει να υπάρχουν δομές καθώς και συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. «Πρέπει να προσαρμοστεί η υλικοτεχνική υποδομή», σημείωσε, κάνοντας λόγο για χρονοβόρες διαδικασίες στην παραχώρηση ενισχυτικού εκπαιδευτικού υλικού και εξατομικευμένου εξοπλισμού.
Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν ελλείψεις στην επιμόρφωση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και ότι ο εκπαιδευτικός πρέπει να έχει χρόνο για να παράσχει εξατομικευμένη διδασκαλία στο παιδί. Ο σχολικός συνοδός μπορεί να λειτουργήσει ως δεύτερος εκπαιδευτικός μέσα στην τάξη, είπε.
Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, αναγνώρισε την ανάγκη επιμόρφωσης των καθηγητών και τόνισε ότι γίνονται κάποιες διευκολύνσεις στα παιδιά σε εξετάσεις και διαγωνίσματα, παράλληλα με την ύπαρξη του προγράμματος ΔΡΑΣΕ.
Μίλησε επίσης, για καθυστέρηση στον έγκαιρο εντοπισμό των δυσκολιών και στη λήψη αποφάσεων από τις Ειδικές Επιτροπές. «Αν δεν υπάρχει συγκατάθεση γονέων, το παιδί δεν μπορεί να αξιολογηθεί από ειδικό εκπαιδευτικό ψυχολόγο», τόνισε, προσθέτοντας ότι «πολλά ζητήματα διαιωνίζονται εδώ και χρόνια, εξ ου και τα προβλήματα».
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να ακούμε παιδιά να παραιτούνται από το μέλλον τους, από τη ζωή τους γιατί είναι απογοητευμένα και αισθάνονται αδύναμα για να το παλέψουν, επειδή το κράτος δεν τους δίνει τα απαραίτητα εφόδια στην εκπαίδευση.
«Ακούσαμε συγκλονιστικές μαρτυρίες σήμερα από μητέρες οι οποίες έχουν υπερβάλει εαυτές προκειμένου να δώσουν μια ευκαιρία στα παιδιά τους», ανέφερε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, συμπληρώνοντας ότι «τα παιδιά ταμπελώνονται στα σχολεία. Τους αποκαλούν τεμπέληδες, δέχονται ειρωνείες», επειδή δεν έχουν διαγνωστεί, με αποτέλεσμα να χάνουν την αυτοπεποίθησή τους. «Η Πολιτεία δεν έχει το απαραίτητο σύστημα για έγκαιρη διάγνωση στην Προδημοτική», είπε.
Η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι από το 2011, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχει υποβάλλει ερωτήσεις για αυτό το ζήτημα. «Το 2019 μού έδιναν υποσχέσεις για κανονισμούς και νομοθεσίες που δεν ήρθαν ακόμα στο κοινοβούλιο το 2022», είπε, αναφερόμενη στο ΥΠΠΑΝ.
Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για τέσσερις εκθέσεις της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, τις συστάσεις των οποίων δεν έχει ακόμα υιοθετήσει το Υπουργείο, το οποίο δεν απαντά στις παρατηρήσεις της εδώ και ένα χρόνο, όπως είπε. «Το θέμα των μαθησιακών προβλημάτων είναι άμεσα συνδεδεμένο με το θέμα της παραβατικότητας», κατέληξε.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, ανέφερε ότι τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν το 11% των μαθητών της Δημοτικής Εκπαίδευσης και το 24% των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης, προσθέτοντας ότι τα παιδιά αυτά δεν τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα δεν εφαρμόζει ισότιμα σε κάθε παιδί ανάλογα με τις δικές του ανάγκες.
Η κ. Σούπερμαν μίλησε για βήματα βελτίωσης που έχουν γίνει, αλλά αυτά «γίνονται πολύ αργά», κάτι που αποβαίνει εις βάρος των παιδιών. «Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες θυματοποιούνται στον βωμό της γραφειοκρατίας, της πολυπλοκότητας των μηχανισμών, των πυροσβεστικών λύσεων που δίνονται και των αναχρονιστικών συστημάτων», υπέδειξε, αναφέροντας ότι κάθε εκπαιδευτικός ψυχολόγος έχει 2.700 παιδιά υπό την ευθύνη του.
Ερωτηθείσα για το είδος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, η κ. Σούπερμαν έκανε λόγο για διακρίσεις που υφίστανται και από το σύστημα και από τα άλλα παιδιά και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετοί ειδικοί εκπαιδευτικοί και συνοδοί. Πρόσθεσε ότι οι μεταθέσεις των ειδικών εκπαιδευτικών δυσχεραίνουν το έργο που επιτελείται με τα παιδιά, που θα πρέπει να εμπιστευθούν εκ νέου κάποιον άλλον εκπαιδευτικό.
Η Βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένας χάρτης πορείας για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, για να μπορούν να έχουν την αναγκαία ψυχολογική, εκπαιδευτική ή τεχνική στήριξη χωρίς αποκλεισμούς και περιθωριοποίηση.
«Το κράτος θα πρέπει να υιοθετήσει καλές πρακτικές οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από άλλα κράτη. Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια βάση δεδομένων όπου όλα τα θέματα που αφορούν μαθησιακές δυσκολίες, θα πρέπει να καταγράφονται, ούτως ώστε να μπορούν να μελετώνται και από ακαδημαϊκούς αλλά και από τις ίδιες τις οργανώσεις των ατόμων που ασχολούνται», συνέχισε η κ. Ατταλίδου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διάλειμμα στις διαπραγματεύσεις στο Γκόμελ - Συνεχίζονται μετά από μια μικρή διακοπή
- Δύο θάνατοι βύθισαν στη θλίψη την ΕΡΤ
- Π.Κόκκαλης: Παρακολουθούμε το τέλος του τέλους της ιστορίας
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλάζει τακτική με «carpet bombing» ο Πούτιν στο Χάρκοβο
- Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις - Θολό το τοπίο για τα αποτελέσματα
- Κορονοϊός: Νέα «έκρηξη» θετικότητας, αυτά είναι τα τεστ σήμερα
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας
- Δυσάρεστα νέα για τους ανεμβολίαστους: Ανέβηκαν τα πρώτα πρόστιμα στο Taxisnet
- Γιώργος Κιμούλης: Η πρώτη αντίδραση της Κατερίνας Λέχου
- Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19 (28/02/2022)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Τελείωσαν οι δικοινοτικές συνομιλίες, λέει ο νέος «υπεξ» του ψευδοκράτους
- Πέραν των 13.000 μαθητών εντάσσονται στην Ειδική Εκπαίδευση
- Ο χαλκός και ο κοσμος μας
- Επετεύχθη συμφωνία για εφαρμογή μικρότερων αυξήσεων στο Λιμάνι Λεμεσού
- Η επιχειρηματικότητα αφορά και εσένα
- Παρελθόν από την Αναγέννηση Δερύνειας ο Κοσμά
- Πάει προς Ίντερ ο Αντρέ Ονάνα
- Ελλάδα: 70 θάνατοι και 16.274 νέα κρούσματα
- Β’ κατηγορία: Τα τέρματα της 22ης αγωνιστικής
- ΑΕΚ: Τα εισιτήρια για τον αγώνα κυπέλλου στο «Μακάρειο»
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Πέραν των 13.000 μαθητών εντάσσονται στην Ειδική Εκπαίδευση
- Παρελθόν από την Αναγέννηση Δερύνειας ο Κοσμά
- Τελείωσαν οι δικοινοτικές συνομιλίες, λέει ο νέος «υπεξ» του ψευδοκράτους
- Συνελήφθη στην Μόσχα ο γνωστός ακτιβιστής Λεβ Πανομαριόφ
- ΟΚΥπΥ: Επανέναρξη μη επειγόντων χειρουργικών επεμβάσεων
- Πάει προς Ίντερ ο Αντρέ Ονάνα
- Η Ελβετία υιοθέτησε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας
- Σταύρωμα κονδυλίων του Φορέα ζήτησε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος
- Ελλάδα: 70 θάνατοι και 16.274 νέα κρούσματα
- Β’ κατηγορία: Τα τέρματα της 22ης αγωνιστικής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Oι τελευταίες κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία
- Πειθαρχική Δίωξη σε Απόλλωνα Σμύρνης και ΑΕΛ για δημόσιες δυσμενείς δηλώσεις
- Εισβολή στην Ουκρανία: Δύο Ρώσοι ολιγάρχες καλούν τον Πούτιν να τελειώσει τον πόλεμο
- Παραλήρημα Τσαβούσογλου κατά Δένδια - «Αν δεν επιτεθεί πέντε φορές τη μέρα στην Τουρκία, αισθάνεται ελλιπής»
- Ο κυνικός Πούτιν, είναι και ο ιδανικός αυτόχειρας
- Αλτσχάιμερ: Η καλή φυσική κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, τονίζει έρευνα
- Βόρεια Κορέα: Προχώρησε σε «σημαντική» δοκιμή για την ανάπτυξη αναγνωριστικού δορυφόρου
- Εισβολή στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι έριξαν θερμοβαρική βόμβα», λέει ο δήμαρχος της Οκτίρκα
- ΟΠΑΠ: «Αναστολή στοιχηματισμού σε ρωσικές αθλητικές διοργανώσεις»