Πέραν των 18,6 εκατομμύρια θανάτων ετησίως από καρδιαγγειακές παθήσεις

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συνιστούν τη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περισσότερους από 18,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, καταδεικνύουν επίσημα στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποίησε η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Σύμφωνα τα στοιχεία, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε αυτός ο αριθμός θα εκτοξευτεί

στα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Όπως σημειώνεται η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση από την ψηλή συχνότητα των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα.

Στο μεταξύ, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου πρωταγωνιστεί και φέτος στις πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αναλαμβάνει Εκστρατεία Διαφώτισης, που άρχισε στις 29 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 9 Οκτωβρίου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Πρόεδρος και οι ιατροί μέλη της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, παρέθεσαν σημαντικά στοιχεία και πολύτιμες συστάσεις, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Ήρα Ηρακλέους, δεδομένου ότι τα νοσήματα του κυκλοφορικού αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Κύπρο, η ΚΕΚ τονίζει την ανάγκη θέσπισης πολιτικών ενημέρωσης, ανίχνευσης και πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε εθνικό επίπεδο.

«Στόχος», είπε η Δρ. Ηρακλέους, «είναι να καταστεί εφικτή η σωστή ενημέρωση και πρώιμη εντόπιση των ατόμων αυξημένου κινδύνου, ώστε να τύχουν έγκαιρα θεραπευτικών χειρισμών, μειώνοντας τη νοσηρότητα αφενός και τη θνητότητα αφετέρου».

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Πέτρος Αγαθάγγελου, είπε πως οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας ανά το παγκόσμιο, για να σημειώσει ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

Υπέδειξε, παράλληλα, ότι για να νικήσεις ένα εχθρό χρειάζεσαι ένα δυνατό εργαλείο, που σε αυτή την περίπτωση δεν είναι άλλο από μια δυνατή και υγιή καρδιά.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας,  Κωνσταντίνος Αθανασίου, είπε πως οι περισσότερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα πιο εντυπωσιακά και ουσιαστικά αποτελέσματα, όσον αφορά τη μείωση των καρδιαγγειακών θανάτων, σε ποσοστό μάλιστα της τάξης του 70% οφείλονται σε μέτρα που έχουν ως μέλημα τους την πρόληψη.

«Οι κεντρικοί άξονες πρόληψης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου, «περιλαμβάνουν τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης και του σακχαρώδους διαβήτη, τη ρύθμιση αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης, τη διακοπή του καπνίσματος και τη σωματική άσκηση».

Ο Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie,  Νίκος Χρηστίδης, είπε πως η καρδιά αποτελεί τον «κινητήριο μοχλό» του ανθρωπίνου σώματος και τον πιο ισχυρό μυ, τονίζοντας παράλληλα ότι για να λειτουργεί σωστά πρέπει να τον προσέχουμε και να τον διατηρούμε υγιή.

Την ίδια ώρα, κάλεσε το κοινό να ενδιαφερθεί και να αφιερώσει λίγα λεπτά  από τον χρόνο του, για να ενημερωθεί για αυτό το ζωτικό θέμα, της υγείας του καρδιαγγειακού.

Στο πλαίσιο της Εκστρατείας Διαφώτισης προβάλλονται σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, σποτ ευαισθητοποίησης, ενώ παράλληλα διοχετεύονται στον έντυπο και  ηλεκτρονικό τύπο, άρθρα και παρουσιάσεις σχετικά με τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πέραν, 186,peran, 186