Πέρασε ο νόμος για αδέσποτα στην Τουρκία - Ανοίγει ο δρόμος για την ευθανασία

Παρά τις έντονες αντιδράσεις πέρασε από την τουρκική εθνοσυνέλευση η πρόταση νόμου για την Προστασία των Ζώων με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του εταίρου της κυβέρνησης, του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ, ενώ αντιπολίτευση καταγγέλλοντας τον νόμο δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο αποκαλώντας τον ‘νόμο σφαγής’. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ανοίγει ο δρόμος για την ευθανασία των σκύλων παρότι η λέξη ‘ευθανασία’ αφαιρέθηκε από το άρθρο 5.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή

του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μετά την ψηφοφορία, η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Αφού έγιναν δεκτά και τα 17 άρθρα, ψηφίστηκε τελικά ολόκληρη η πρόταση. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 500 από τους 594 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 275 βουλευτές και κατά 224 βουλευτές. Ένας βουλευτής απείχε.

Φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αντί του όρου «ευθανασία» προστέθηκε η σχετική διάταξη του Κτηνιατρικού Νόμου.

Η πρόταση νόμου έγινε αρχικά αποδεκτή από την Επιτροπή Γεωργίας, Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και η επίμαχη λέξη «ευθανασία» αφαιρέθηκε από το κείμενο του άρθρου 5. Στη θέση της προστέθηκαν η σχετική διάταξη του Κτηνιατρικού Νόμου και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Σύμφωνα με τον κτηνιατρικό νόμο, η ευθανασία των ζώων απαγορεύεται, αλλά η ευθανασία μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις που ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με την τροπολογία που έγινε στο 4ο άρθρο της πρότασης, οι αδέσποτες γάτες θα απελευθερωθούν ξανά στους δρόμους αφού εμβολιαστούν και στειρωθούν, αλλά οι σκύλοι θα κρατούνται σε καταφύγια. Τα σκυλιά θα εμβολιαστούν και θα στειρωθούν επίσης.

Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς ανέφερε ότι «η πρόταση είναι στη διακριτική ευχέρεια της Γενικής Συνέλευσης. Θα προστατεύσουμε και τα ζώα μας εδώ, αλλά λαμβάνονται μέτρα στον νόμο σχετικά με στοιχεία που θέτουν σε κίνδυνο, βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου, άλλων ζώων και απειλούν την υγεία άλλων ζώων». Ανέφερε ακόμη ότι «εδώ μιλάμε για ένα μέτρο για να κάνουμε τους δρόμους πιο ασφαλείς. Θα προστατεύσουμε και τα ζώα και τους ανθρώπους μας».

Τα αντιπολιτευτικά μέσα αναφέρουν ωστόσο ότι το νομοσχέδιο  καθιστά υποχρεωτική τη συλλογή των σκύλων σε δημοτικά καταφύγια ζώων μέχρι να υιοθετηθούν. Τα σκυλιά που δεν μπορούν να υιοθετηθούν σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό θα υποβάλλονται σε ευθανασία.

Στη δήλωσή του μέσω της πλατφόρμας Χ ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ αναφέρει ότι «θα φέρουμε το νόμο, που παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή των ζώων, που ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, στο Συνταγματικό Δικαστήριο το συντομότερο δυνατό».

Μεγάλες είναι και οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφότου πέρασε ο νόμος.

Χιλιάδες μηνύματα κοινοποιήθηκαν με τα hashtags «#WithdrawalLaw, #WeDoNotRecogniseMassacreLaw». Χιλιάδες πολίτες φώναζαν: «Η Ιστορία δεν θα συγχωρήσει ποτέ αυτούς που ενέκριναν αυτόν τον νόμο της σφαγής!». 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα