Περδίκης: Nα αξιοποιήσουμε τον παράγοντα της Ρωσίας

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με την εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περδίκης ο οποίος πρόσθεσε ότι “ και τα μηνύματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι θετικά”.

Ο λόγος που ο ξένος παράγοντας “προσπαθεί να ισοφαρίσει τις ευθύνες και παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου είναι γιατί η κυπριακή ηγεσία δεν διεκδίκησε με αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα τα δικαιώματα του κυπριακού λαού”, είπε ο κ. Περδίκης.

Ανέφερε

πως οι αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα “είναι γιατί δεν ζητήθηκαν, για παράδειγμα κυρώσεις, είναι γιατί δεν ζητήσαμε την καταγγελία της Τουρκίας στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών που είναι πολλά και δεν είναι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας και είναι γιατί δεν πήγαμε στο Συμβούλιο Αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας μέτρα εναντίον της Τουρκίας και να κάνουμε αυτό που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε προειδοποιήσει του εταίρους μας, ότι δεν θα δεχτούμε κανένα άλλο μέτρο εναντίον της Ρωσίας αν δεν υπάρξουν μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι “μια σειρά από μέτρα και προτάσεις δεν υλοποιήθηκαν και το αποτέλεσμα βεβαίως ήταν η μεγαλοψυχία των ξένων να είναι μονόπλευρη και να αφορά ουσιαστικά την θωπεία του Τούρκου κατακτητή, του πειρατή Μπαρμπαρός”.

Δήλωσε ότι “το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ένα προσχέδιο το οποίο ετοιμάζουν οι παντοτινοί μας `φίλοι` οι Βρετανοί και ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα” υποδεικνύοντας πως “χρειάζεται μια εξαιρετική προσπάθεια προς την πλευρά άλλων φιλικών χωρών όπως της Κίνας, της Γαλλίας και ιδίως της Ρωσίας”.

Ο κ. Περδίκης θεωρεί “πολύ κρίσιμη την προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα”.

“Πρέπει να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι πρέπει επιτέλους να μιλήσει σοβαρά με τη Ρωσία. Δεν μπορεί να κάνει επισκέψεις μόνο για να στέλνει πολιτικά μηνύματα, τα οποία φυσικά έχουν τη σημασία τους. Οι Ρώσσοι από καιρό έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία αρνείται να συζητήσει”, είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων.

Πρόσθεσε ότι “το ίδιο ισχύει και για το Ισραήλ”.

“Αν θέλουμε να επηρεάσουμε την Αμερική ένας είναι ο δρόμος, μέσα από το Εβραϊκό λόμπι το οποίο είναι ιδιαίτερα ισχυρό και το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα από γερές συμμαχικές σχέσεις με τη γειτονική μας χώρα”, ανέφερε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι “την ίδια ώρα πρέπει να αναπτυχθούν οι σχέσεις μας έντονα και δυναμικά με τον Αραβικό κόσμο, να αξιοποιήσουμε τη σχέση μας με την Αίγυπτο για να πετύχουμε όσο το δυνατό περισσότερα στα Ηνωμένα Έθνη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας”.

Όσον αφορά το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, είπε πως “θεωρούμε ότι έχει τη σημασία του αλλά τις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ένα πολιτικό πανηγύρι”.

“Εάν η συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας προετοιμαστεί σωστά και περιλαμβάνει επαφές με ξένους ηγέτες και μάλιστα με ουσιαστικούς παράγοντες που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό και στην καταδίκη της Τουρκίας για την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε θα είναι μια θετική εξέλιξη”, δήλωσε.

Καταλήγοντας ο κ. Περδίκης είπε ότι “θεωρώ πολύ πιο αναγκαία αυτή την ώρα την πραγματοποίηση της από καιρό προγραμματισμένης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ και να προετοιμαστεί σωστά η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα”.

“Είναι πολύ πιο σημαντικές, θα έλεγα, οι επισκέψεις, επαφές και συμφωνίες με το Ισραήλ και τη Ρωσία από την παρουσία σε διεθνή φόρα, η οποία πολλές φορές είναι άνευ περιεχομένου”, είπε, τέλος ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα