Περδίκης:Να καθοριστεί με σαφήνεια τι εστί βουλευτική ασυλία

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα όπως γνωματεύσει εκ νέου σε ό,τι αφορά την άρση ασυλίας των Βουλευτών, και επί προηγούμενης γνωμάτευσης προκατόχου του ότι χρειάζεται τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να μην απαιτείται η έγερση από το Γενικό Εισαγγελέα αιτήματος ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για άρση ασυλίας σε κάθε παράπτωμα Βουλευτή.

“Δεν θέλω να σχολιάσω την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας του Βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ούτε να εμπλακώ στα δικαιώματα και τις εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα”, ανέφερε προσθέτοντας ότι θέλει

να επαναλάβει τη θέση που εκφράζει από το 2005 ότι πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια αυτό που συνιστά βουλευτική ασυλία.

Είπε ότι η αντίληψη για τη βουλευτική ασυλία είναι πολύ παρεξηγημένη, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατό να θεωρούν οι Βουλευτές και το σύστημα ότι για να πάει στο Δικαστήριο Βουλευτής, ο οποίος δεν πληρώνει το εξώδικο, θα πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας να ζητήσει άρση ασυλίας από το Ανώτατο Δικαστήριο.

“Δεν μπορεί για παράπτωμα Βουλευτή να πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας να απευθύνεται στο Ανώτατο για άρση ασυλίας”, συνέχισε προσθέτοντας ότι “πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια τι εστί βουλευτική ασυλία για την άρση της οποία θα πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας να απευθύνεται στο Ανώτατο Δικαστήριο”.

Δεν είναι πρέπον και σωστό σε μια σύγχρονη πολιτεία και κοινωνία ο Γενικός Εισαγγελέας να απευθύνεται στο Ανώτατο Δικαστήριο για άρση υποτιθέμενης ασυλίας έργων και πράξεων Βουλευτών που συνιστούν πλημμελήματα.

“Πρόκειται για πλημμελήματα, τα οποία πρέπει να οδηγούνται κατευθείαν στο Δικαστήριο και να μην ισχύει η βουλευτική ασυλία”, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η άποψη του προηγούμενου Γενικού Εισαγγελέα ήταν ότι χρειάζεται συνταγματική τροποποίηση ώστε να μην χρειάζεται σε όλα τα ενδεχόμενα αδικήματα, έγερση από τον Γενικό Εισαγγελέα αιτήματος για άρση της ασυλίας.

“Καλώ από αυτό το βήμα τον Γενικό Εισαγγελέα να επανεξετάσει το θέμα, επειδή μπορεί να μην χρειάζεται συνταγματική τροποποίηση και να αρκεί η ακριβής ερμηνεία της βουλευτικής ασυλίας με κανονισμό ή νόμο”, είπε αναφέροντας ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί η ασυλία με νομοθεσία ώστε να τερματιστεί η ανομία κάποιων Βουλευτών και να αποφεύγεται η προσφυγή του Γενικού Εισαγγελέα στο Ανώτατο για κάθε περίπτωση παραπτώματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα