Περιήγηση στο «νεκρομαντείο του Αχέροντα» και την είσοδο στον Κάτω Κόσμο

Δεκαπέντε περίπου χιλιόμετρα από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής, το νεκρομαντείο του Αχέροντα που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα  πιο γνωστά Μαντεία της Αρχαιότητας μαζί με αυτά της Δωδώνης και των Δελφών.

Μιλώντας στην αποστολή των Ελλήνων και Κυπρίων δημοσιογράφων που επισκέφτηκαν την περιοχή, ο Σπύρος Ράπτης, Φύλακας Αρχαιοτήτων στον αρχαιολογικό χώρου του Νεκρομαντείου, ανέφερε ότι η τοποθεσία του νεκρομαντείου συνδέεται με αρχαίες δοξασίες για τον Κάτω Κόσμο.

Οι αρχαίοι Έλληνες, συνέχισε, θεωρούσαν τους νεκρούς

σκιές ελευθερωμένες από το φθαρτό σώμα με ικανότητα να προβλέπουν το μέλλον. Παράλληλα όμως, είπε ο κ. Ράπτης χαρακτηρίζονταν από έλλειψη συνείδησης και εκδικητικότητας απέναντι στους ζωντανούς για αυτό και η επαφή μαζί τους δεν ήταν ακίνδυνη.

Η αρχαία παράδοση, είπε ο κ. Ράπτης, αναφέρει πολλά ιερά και μαντεία όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με την ψυχή κάποιου προσφιλούς τους προσώπου ώστε να ζητήσουν πληροφορίες για το μέλλον τους.

Σε αντίθεση με τα Μαντεία της Δωδώνης και των Δελφών, στο νεκρομαντείο του Αχέροντα δεν υπήρχαν αίτημα χρησμού, αλλά μυσταγωγία επαφής με είδωλα και ήχους νεκρών συγγενικών και φιλικών προσώπων, είπε ο κ. Ράπτης.

Επεσήμανε ακόμη πως οι  Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι πηγές του ποταμού Αχέροντα αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου. Το νεκρομαντείο είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων, σύμφωνα με τη μυθολογία.

Η πρώτη λειτουργία και κατασκευή του νεκρομαντείου ανάγεται στους Μυκηναϊκούς χρόνους το 1200 π.Χ., όμως πολλά από τα σημερινά ερείπια φαίνεται να είναι Ελληνιστικής Εποχής 323 π.Χ. και μετά. Τα αρχαιότερα ευρήματα του Νεκρομαντείου, ανάγονται στη μυκηναϊκή εποχή 14ος – 13ος αιώνας π.χ. κατά την οποία χρονολογούνται και τρεις παιδικοί τάφοι με ελάχιστα ευρήματα.

Η αποστολή των Κυπρίων και Ελλήνων δημοσιογράφων επισκέφτηκε με βάρκα και την περιοχή του ποταμού Αχέροντα, στον οποίο, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Το πολυσύνθετο οικοσύστημα της περιοχής είναι προστατευμένο από το Δίκτυο Natura 2000.

Με τη μνήμη στα πάτρια εδάφη ο εκδότης του Parga

Ο εκδότης του εκδοτικού οίκου Parga Δημήτριος Μπαλαούρας, με καταγωγή από την Ήπειρο και το χωριό Ριζό, πλησίον της Πάργας, στρέφει τις μνήμες πίσω στον τόπο καταγωγής του και μιλώντας στο ΚΥΠΕ λέει πως η αγάπη του για την πόλη της Πάργας τον ώθησε στο να δώσει ονομάσει τον εκδοτικό οίκο.

Έδωσε, συνέχισε, το όνομα Πάργα στον εκδοτικό του οίκο διακατεχόμενος από το συναίσθημα της ομορφιάς που έχει αυτή η Κωμόπολη  που βρίσκεται κοντά στο χωριό του.  Για το χωριό του το Ριζό είπε ότι αυτό αν και ανήκει στο Νομό Θεσπρωτίας εντούτοις συνορεύει με την Πάργα και μέχρι το 1958 έφερε την ονομασία Αράχωβα. Πρόκειται συνέχισε για ορεινό χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 580 μέτρων, έτσι τα καλοκαίρια η Πάργα αποτελούσε την πόλη των διακοπών της οικογένειας του.

Παλιά η Ήπειρος ήταν διαφορετική, σημείωσε, καθώς ο κόσμος έφευγε για να βρει ένα καλύτερο μέλλον αλλού, δεν υπήρχε ανάπτυξη, ούτε δουλειές. Σήμερα η Ήπειρος και ειδικά η Πάργα ξεχωρίζει για τις παραλίες της, τα γραφικά μέρη, τα δάση της αλλά και για την χαλαρωτική της ατμόσφαιρα, είπε.

Ερωτηθείς για τα κοινά στοιχεία μεταξύ Κύπρου και Ηπείρου ο κ. Μπαλαούρας ανέφερε πως ο τρόπος ζωής δεν διαφέρει και πολύ λόγω και του ωραίου περιβάλλοντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Περιήγηση, Αχέροντα, Κάτω Κόσμο,periigisi, acheronta, kato kosmo