Περιμένουν τις προτάσεις της Ελλάδας
Μηνύματα Ευρωπαίων προς Αθήνα πως η διαπραγμάτευση δεν θα 'ναι εύκολη
Το αποτέλεσμα του προχθεσινού δημοψηφίσματος αποτέλεσε χθες σημείο αναφοράς πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι έστειλαν σαφή μηνύματα στην Αθήνα
Την «μπάλα» στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης έριξαν Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, οι οποίοι προειδοποίησαν την Αθήνα
Ενόψει, μάλιστα, της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν στο Παρίσι, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά το «όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Δείχνοντας ουσιαστικά ότι η «μπάλα» βρίσκεται πίσω στην πλευρά της Ελλάδας, Μέρκελ και Ολάντ δήλωσαν αμφότεροι ότι αναμένουν τις προτάσεις Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, υποδεικνύοντας ότι ο χρόνος πιέζει. Σε σύντομες δηλώσεις τους προς τον Τύπο, οι δύο ηγέτες επισήμαναν πως σέβονται την ελληνική ψήφο και ότι η πόρτα παραμένει ανοικτή στις διαπραγματεύσεις -όμως ο χρόνος πιέζει.
Οι δηλώσεις Ολάντ - Μέρκελ
Ο Γάλλος Πρόεδρος στη δήλωσή του επισήμανε πως σήμερα αναμένουν σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις εκ μέρους του Έλληνα Πρωθυπουργού, για να διακριβωθεί πώς αυτές μπορούν να μεταφραστούν σε ένα πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από διάρκεια για να γίνει σταθερή οικονομία και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», είπε, σημειώνοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται για να καθοριστεί η στάση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης απέναντι στις ελληνικές προτάσεις. «Να επισημάνω, δεν υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος», τόνισε. Ο Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε, ακόμη, ότι η Ευρώπη δεν είναι οικονομικό ή χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα, αλλά έχει θεμελιωθεί πάνω σε αξίες και προσέθεσε ότι είναι η ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη που πρέπει να αναζητηθεί.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος επισήμανε πως σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι «πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την απόφαση και να δούμε πώς βλέπουν το αποτέλεσμα οι υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης. Πρέπει να γίνει σεβαστή η ελληνική ψήφος, αλλά πρέπει να γίνουν σεβαστές και οι άλλες 18 χώρες - αυτή είναι η δημοκρατία», ανέφερε και συνέχισε: «Η πόρτα των συνομιλιών παραμένει ανοικτή και υπ' αυτό το νόημα πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον ESM», ανέφερε ωστόσο η Καγκελάριος, προσθέτοντας ότι σήμερα «ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να μας πει πώς σκέφτεται να γίνει αυτό, πώς θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ευημερία και ανάπτυξη». Διεμήνυσε, ακόμη, πως ο χρόνος πιέζει, επιμένοντας πως «η Ευρώπη έχει επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα και η τελευταία προσφορά της ήταν γενναιόδωρη».
Παραμένει σκληρή η Γερμανία μετά τις αντιδράσεις
Πριν από τη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ, ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανέφερε πως «οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν ανάγκη από βοήθεια και δεν θα τους την αρνηθούμε, μόνο και μόνο επειδή δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. (…) Η Ευρώπη δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον ελληνικό λαό. (...) Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί πολύ γρήγορα, καθώς, πιθανότατα, θα ασχοληθεί με το θέμα, σήμερα, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.
Εξάλλου, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως «σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού, αλλά η κατάσταση δεν έγινε πιο εύκολη», και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση για την Ελλάδα και για τους ανθρώπους στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι για τους ανθρώπους στις άλλες χώρες». «Αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε Γιούρογκρουπ. Μπορεί εκεί να ακούσουμε από τον Έλληνα συνάδελφο τι έχουν να μας προτείνουν, μετά την απόφαση στην Αθήνα. Δεν μπορώ να σχολιάσω μια πρόταση που δεν έχω λάβει. Δεν έκανα ούτε χθες (σ.σ. προχθές) σχόλιο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», συνέχισε.
Νωρίτερα, ο Εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ ξεκαθάρισε πως «βάση για οποιαδήποτε συμφωνία με την Ελλάδα αποτελεί η συνθήκη του ESM. Μόνο πάνω σε αυτή τη βάση είναι δυνατή η βοήθεια για την Ελλάδα», δήλωσε και τόνισε ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί ότι είναι σε ισχύ η επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις 30 Ιουνίου. Σημειώνεται πως χθες, το κλείσιμο της ελληνικής κάλπης και η επικράτηση του «όχι» πυροδότησαν κύμα δηλώσεων από βουλευτές και χαμηλόβαθμους πολιτικούς στο Βερολίνο, με το κλίμα να ξεκινά από έντονο προβληματισμό για τη στάση απέναντι στην Αθήνα από εδώ και πέρα και να φτάνει μέχρι τις ανοικτές εκκλήσεις για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σκληροί και οι Θεσμοί
Από πλευράς Θεσμών, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπέδειξε πως το «όχι» διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Διεμήνυσε, ταυτόχρονα, πως στην Ευρωζώνη υπάρχουν 19 δημοκρατίες και ότι απαιτείται μία λύση που να είναι αποδεκτή από όλες. Χαρακτήρισε ακόμη περίπλοκη την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα χωρίς συμφωνία και σημείωσε ότι η ΕΕ είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να συζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, εάν δεν λάβει υπόψη της το προχθεσινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δήλωσή του αναφέρει πως η διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη παραμένει κοινός στόχος, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, πως το δημοψήφισμα κατέστησε τις συζητήσεις Αθήνας-πιστωτών πιο δύσκολες. Υιοθετώντας πάντως πιο ήπιους τόνους σε σχέση με προχθές, επισήμανε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «δεν μας φέρνει πιο κοντά σε λύση αμέσως», αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία μπορεί να διασωθεί.
Επίσης, ο κ. Ντάισελμπλουμ σε σημείωμά του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο προειδοποιεί πως το όποιο νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα περιέχει πιο σκληρούς όρους. Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. «Το ΔΝΤ έχει λάβει υπόψη το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα εφόσον ζητηθεί να το πράξουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συμφωνία θέλουν οι Βρετανοί
Ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν εκτίμησε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιδεινωθεί με ταχείς ρυθμούς μετά την απόρριψη της πρότασης των πιστωτών για τους όρους του πακέτου στήριξης της οικονομίας της, και κάλεσε την Αθήνα και την Ευρωζώνη να καταλήξουν σε μια νέα βιώσιμη συμφωνία. «Εάν δεν υπάρξει καμιά ένδειξη από τις συναντήσεις αυτές (σ.σ. το Γιούρογκρουπ και τη Σύνοδο Κορυφής σήμερα) ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη είναι έτοιμες να καθίσουν ξανά στο τραπέζι, μπορούμε να αναμένουμε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί ταχύτατα. Χρειάζεται να επιδείξουμε ρεαλισμό, οι προοπτικές μιας ευτυχούς διευθέτησης αυτής της κρίσης δυστυχώς μειώνονται», συνέχισε και τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αυξάνει τους κινδύνους για τη βρετανική οικονομία.
Τρίτο μνημόνιο βλέπουν οι Ισπανοί
Ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος σε δηλώσεις του είπε πως η Μαδρίτη είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί ένα τρίτο σχέδιο στήριξης για την Ελλάδα. «Το να συνεχίσει ο ELA να ενισχύει τις ελληνικές τράπεζες συνδέεται με πρόγραμμα», τόνισε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα από την προηγούμενη εβδομάδα «το τίναξε στον αέρα». Διεμήνυσε, ακόμη, πως η Ισπανία «δεν εξετάζει απολύτως κανένα ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», ενώ αναγνώρισε τα λάθη της Τρόικας. Επέμεινε, όμως, στην ανάγκη να γίνουν «μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας μιλώντας σε ισπανικό ραδιόφωνο αν και δήλωσε πως «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Οι Έλληνες πολίτες είπαν ‘όχι’ στη λιτότητα ως τρόπο λύσης της οικονομικής κρίσης», κράτησε ασφαλείς αποστάσεις από εκείνους που συγκρίνουν την Ελλάδα με την Ισπανία. «Έχουμε μεγάλη φιλία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ευτυχώς όμως η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. Είμαστε μία οικονομία πολύ πιο ισχυρή στην Ευρωζώνη και μία χώρα σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές και νομίζω ότι δεν έχει νόημα να κάνει κανείς συγκρίσεις», τόνισε ο ηγέτης του Podemos.
Ιταλία: Να αλλάξει η ΕΕ
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι οι συναντήσεις της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθούν σε υψηλόβαθμο επίπεδο σήμερα θα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας μια και καλή. Ο Ρέντσι είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να αλλάξει η ίδια και να δώσει έμφαση στις «αξίες» και όχι απλώς στους αριθμούς ή στις παραμέτρους. «Εάν μείνουμε αμέτοχοι, φυλακισμένοι των κανόνων και της γραφειοκρατίας, η Ευρώπη τελείωσε. Το να χτίσουμε μια διαφορετική Ευρώπη δεν θα είναι εύκολο, μετά από όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Αλλά τώρα ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να το κάνουμε όλοι μαζί», σημείωσε.
Διχογνωμία στην Πορτογαλία
Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους τόνισε πως εναπόκειται στην Ελλάδα να επιλέξει εάν θέλει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης ή να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για το προκαθορισμένο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς πρέπει να σεβαστούμε αυτή τη βούληση» προσέθεσε και υπέδειξε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μάθει πού ακριβώς θέλει να οδηγήσει τη χώρα της».
Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία, Αντόνιο Κόστα, είχε προειδοποιήσει εναντίον ενός «αποκλεισμού της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» και απηύθυνε έκκληση για την επίτευξη μίας λύσης που θα επιτρέψει να «γυρίσουμε τη σελίδα της λιτότητας», σεβόμενοι σε κάθε περίπτωση τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Δεν δέχεται πειράματα η Σλοβενία
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι περιμένει από την Ελλάδα να καταθέσει νέα πρόταση σήμερα Τρίτη, αλλά τόνισε ότι δεν θα συμφωνήσει «σε πειράματα από την ελληνική κυβέρνηση». Από την πλευρά του, ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ προχώρησε στην αποσαφήνιση ότι δεν θα υπάρξει άνευ όρων βοήθεια προς την Ελλάδα. Ο κ. Σέλινγκ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «απογοητευτικό», ωστόσο ξεκαθάρισε πως πλέον το Γιούρογκρουπ περιμένει σαφείς προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάνοβιτς εξέφρασε φόβους ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά τη διάθεση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τη διεύρυνση και επισήμανε την ανάγκη να μην υπάρξει στασιμότητα όσον αφορά τη διαδικασία αυτή.
Προσεκτικές Ρουμανία και Βουλγαρία
Εν τω μεταξύ, την ελπίδα να βρεθούν λύσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναζητηθούν τρόποι εξόδου από την κρίση. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, δε, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA. Ο Υπουργός Εργασίας της Βουλγαρίας Ιβαΐλο Κάλφιν δεν βλέπει πιθανή επιστροφή των Βούλγαρων κατοίκων στην Ελλάδα ως άμεσο κίνδυνο, αλλά τόνισε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια. Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας, Μπόζινταρ Λουκάρσκι, δήλωσε ότι διάφορες υποθέσεις εξετάζονται μετά το ελληνικό «όχι» στο δημοψήφισμα. «Η οικονομική σταθερότητα της Βουλγαρίας δεν είναι σε κίνδυνο, αλλά θα υπάρξει κάποια συνέπεια λόγω της σημαντικής ανταλλαγής προϊόντων με την Ελλάδα», σημείωσε.
Παραίτηση Ντάισελμπλουμ θέλουν οι Ολλανδοί
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ολλανδίας, Εμίλ Ρέμερ, ο οποίος είχε εκφράσει τη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος κάλεσε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί από τη θέση του ως πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, απολαμβάνει τη στήριξη των περισσότερων ολλανδικών κομμάτων. Ωστόσο, σε συνέντευξή του με το NOS Radio, ο Εμίλ Ρέμερ επέκρινε τις πολιτικές Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι πρόκειται για κακή οικονομία, η οποία είναι «κοινωνικά ανεύθυνη». «Είναι σχεδόν αδύνατο για αυτόν να καταλαμβάνει ακόμα μια θέση στο τραπέζι μετά το δημοψήφισμα», είπε ο Ρέμερ.
Κάλεσμα για συμφωνία κι από Σοσιαλιστική Διεθνή
Η Σοσιαλιστική Διεθνής που συνεδρίασε χθες Δευτέρα υπό την Προεδρία του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «η ψήφος υπέρ του "όχι" σχετικά με ένα σχέδιο συμφωνίας με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές και να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία». Ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στους Ευρωπαίους εταίρους, ανεξάρτητα από το αν υποστήριξαν το «ναι» ή το «όχι», να εργαστούν για την επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. «Μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία και τις μεταρρυθμίσεις για μία βιώσιμη οικονομία», σημειώνει.
Δάνειο-γέφυρα προκρίνουν οι Ευρωσοσιαλιστές
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, πρωτοβουλίες για άρση του αδιεξόδου στο ελληνικό ζήτημα αναλαμβάνει η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συνεδρίασε χθες για να συζητήσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, ενημέρωσε την Ευρωομάδα για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στην Αθήνα. Στη συνέχεια ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζάνι Πιτέλα, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Πιτέλα φέρεται να εισηγήθηκε στον κ. Γιούνκερ να δοθεί στην Ελλάδα ως επείγουσα παρέμβαση ένα «δάνειο-γέφυρα», που θα δώσει ανάσα μέχρι την τελική, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση που βιώνει η χώρα. Ο Κ. Πιτέλα προσήλθε στη συνάντηση με τα αιτήματα των Σοσιαλιστών, που συνοψίζονται στην έναρξη αμέσως των διαπραγματεύσεων, την αναδιάρθρωση του χρέους και τη δέσμευση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις.
Στήριξη από Ρωσία σε Ελλάδα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χθες το μεσημέρι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Πούτιν συζήτησαν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε «τη στήριξή του στον ελληνικό λαό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες». Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης «τα διάφορα θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ρωσοελληνικής συνεργασίας», σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο.
Συμβιβασμό θέλουν οι Αμερικανοί
Σε συμβιβασμό που θα επιτρέψει την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών να δοθεί λύση στην ελληνική κρίση χρέους. Την επομένη της συντριπτικής επικράτησης του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ υπογραμμίζει ότι, παρά τις «σημαντικές διαφωνίες», όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν τη σημασία της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Το δημοψήφισμα τέλειωσε αλλά το όραμά μας παραμένει το ίδιο», επεσήμανε ο κ. Έρνεστ. Ο ίδιος, εξάλλου, έκανε λόγο για «μία ευρωπαϊκή πρόκληση που πρέπει να επιλυθεί», τονίζοντας ότι η λύση εναπόκειται στην Ελλάδα και στους πιστωτές.
Προαναγγέλλουν Grexit τα ξένα ΜΜΕ
Το συντριπτικό «όχι» του ελληνικού λαού στα μέτρα λιτότητας που προετοίμαζαν Βρυξέλλες και Βερολίνο ήταν χθες πρωτοσέλιδο σε μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου, καθώς και πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη. Παρότι οι περισσότεροι επικεντρώνονται στο σαρωτικό μήνυμα των Ελλήνων που έχουν συνθλιβεί από την παρατεταμένη λιτότητα, δε λείπουν τα σενάρια που επαναφέρουν το Grexit.
Ο «Guardian» κυκλοφόρησε χθες με τίτλο «Οι Έλληνες αψηφούν την Ευρώπη» και υπότιτλο «Ψήφος - κατολίσθηση κατά των μέτρων λιτότητας». Η βρετανική «Independent» έγραφε ότι «το ελληνικό "όχι" βυθίζει την Ευρώπη στην κρίση». Το περιοδικό «Spiegel» ανέφερε: «Και τώρα έρχονται οι πικρές εβδομάδες». Σημειώνει, μεταξύ άλλων ότι «με το "όχι" στο δημοψήφισμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει μια καλύτερη συμφωνία από τους πιστωτές του, εξηγεί το περιοδικό. Σπάνια ένας πολιτικός έχει κάνει τόσο λάθος υπολογισμούς - Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πλέον μοιάζει αναπόφευκτη και ο δρόμος προς τα εκεί σκληρός».
Το γερμανικό δίκτυο «N24» επισημαίνει στη διαδικτυακή έκδοσή του πως «η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ βρίσκεται προ των πυλών». Η εφημερίδα «Liberation» αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται με την πλάτη γυρισμένη στον φωτογραφικό φακό να απευθύνεται στο ελληνικό πλήθος. Ο τίτλος γράφει: «NON de Zeus» («Το όχι του ΔΙΑ» - ένα λογοπαίγνιο της πολύ γνωστής γαλλικής έκφρασης «Non de dieu», την οποία οι Γάλλοι χρησιμοποιούν αυθόρμητα μπρος σε μια απρόβλεπτη κατάσταση, που ξαφνικά τους μπερδεύει). Στον υπότιτλό της η «Liberation» υπογραμμίζει: «Οι Έλληνες ακολούθησαν τον πρωθυπουργό τους Αλέξη Τσίπρα και αρνήθηκαν να αποδεχθούν μέσω δημοψηφίσματος τις προϋποθέσεις που επέβαλαν οι πιστωτές για τη σωτηρία της χώρας. Σεισμός στην Ευρώπη...».
Η «Frankfurter Allgemeine» υπό τον τίτλο «Τώρα ξεκινούν πραγματικά τα προβλήματα της Ελλάδας», αναφέρει πως «η Ελλάδα ψήφισε "όχι" και ελπίζει ότι θα κερδίσει υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών. Όμως τώρα η χώρα αρχίζει να έχει μεγάλα προβλήματα με τη ρευστότητα. Πώς θα προχωρήσει;», διερωτάται η εφημερίδα. «Μια χώρα λέει "όχι"», ήταν ο τίτλος της «Sueddeutsche Zeitung», ενώ η κομμουνιστική «l'Humanite» κυκλοφόρησε με τίτλο «Σεβαστείτε τώρα, το "όχι" του ελληνικού λαού» και φόντο ένα πλήθος και ανυψωμένες γροθιές με γραμμένο το «όχι» σε ελληνικά και γαλλικά.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συμφωνία: Ξαφνική πρόταση ανάσα για την Ελλάδα από την ΕΚΤ
- Μήνυση κατά του Γ. Βαρουφάκη καταθέτει ο Απ. Γκλέτσος
- Ένας άντρας μπήκε σε ένα καφενείο, πήρε ένα καφέ και πλήρωσε τρεις. O λόγος; Θα σας συγκλονίσει...
- Ο Ολάντ παίρνει πάνω του την Ελλάδα
- Τρία σενάρια εξετάζουν οι Βρυξέλλες
- Τι σημαίνει το κούρεμα των ενεχύρων των τραπεζών που αποφάσισε ο Ντράγκι
- «Καμένο χαρτί» ο νέος αρχηγός της ΝΔ
- Άργος: Του έλεγε ότι πάει στο ΑΤΜ και πήγαινε στον εραστή της!
- Φτιάχνω λιαστές ντομάτες
- Τα Εξάρχεια ψήφισαν ΝΑΙ !
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Περιμένουν τις προτάσεις της Ελλάδας
- Der Spiegel: "Ο Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως ηγέτης"
- ΑΕΚ: Οι βάσεις για μιαν απαιτητική χρονιά
- Σήμερα το μεσημέρι η κλήρωση του Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας
- Ανακαλύφθηκε το γονίδιο του ρυζιού
- ΗΠΑ: Προσβλέπουμε σε εποικοδομητικό διάλογο θεσμών-Ελλάδας
- Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο της Wall Street
- ΑΠΟΕΛ: Βγάζει ενδεκάδα ο Πασιένσια
- ΑΕΛ: Δύσκολο να γίνει το deal
![Περιμένουν, Ελλάδας,perimenoun, elladas](https://images32.inewsgr.com/2174/21745978/perimenoun-tis-protaseis-tis-elladas-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Περιμένουν τις προτάσεις της Ελλάδας
- Στέρλινγκ: Ο πολυτιμότερος νέος παίκτης
- Από πότε οι γυναίκες ζουν περισσότερο απο τους άνδρες;
- Ανακαλύφθηκε το γονίδιο του ρυζιού
- ΑΠΟΕΛ: Βγάζει ενδεκάδα ο Πασιένσια
- Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο της Wall Street
- Ομόνοια: Η προσμονή για πρόκριση
- Der Spiegel: "Ο Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως ηγέτης"
- Απόλλων: Μετρά επιστροφές ο Εμάνουελ
- Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα αν του ζητηθεί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιούνκερ: Θέλω να αποφευχθεί ένα Grexit
- Δείτε live την ομιλία Γιούνκερ για την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο
- Η φωτογραφία του Τσίπρα και του Καμμένου ως... Αριστερίξ και Οβελίξ που κάνει το γύρο του διαδικτύου
- Η 1η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΡΟΚΟΠΙΟ ΣΤΟ ΚΑΑΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
- "Ανοιχτή η πόρτα της Μπαρτσελόνα για τον Γκουαρντιόλα"
- Απαισιόδοξος ο Γιούνκερ: Δεν θα προκύψει λύση σήμερα
- Γενικά αίθριος ο καιρός - Στους 34 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αχαΐα
- H Ε63 AMG στα χέρια του Hamilton