Περίπου 2.510 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στον δρόμο

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών Γιάννης Γιαννάκης, δήλωσε ότι “σήμερα υπάρχουν στον κόσμο περισσότεροι από 200 εκατομμύρια μετανάστες, ενώ σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2016, περίπου 2.510 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον”.

Με την ευκαιρία της 18ης Νοεμβρίου, Διεθνούς Ημέρας για τους Μετανάστες, ο Επίτροπος αναφέρει ότι “στη χώρα μας, εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συμβάλλουν πάντοτε

στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες που καταφεύγουν στο νησί μας αναζητώντας μια καλύτερη τύχη”.

Προσθέτει ότι “η Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες, είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε όλους αυτούς που έμπρακτα εργάζονται για τη στήριξη των μεταναστών και να συνδράμουμε στο έργο τους”.

Ο Επίτροπος τονίζει πως “μόνο εάν επιτελέσουμε το καθήκον μας (ατομικά και συλλογικά) να προστατέψουμε αυτούς που τρέπονται σε φυγή λόγω της βίας και των διωγμών, μόνο αν αποδεχτούμε τις ευκαιρίες που οι πρόσφυγες και μετανάστες προσφέρουν στις νέες κοινωνίες τους, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία και δικαιοσύνη για όλους”.

Αναφέρει, επίσης, ότι “σε μια περίοδο που ολόκληρη η κοινωνία υφίσταται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι μετανάστες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στους κινδύνους που αυτή δημιουργεί και γίνονται συχνότερα θύματα της φτώχειας, της περιθωριοποίησης και των διακρίσεων, αλλά και στόχος βίαιων επιθέσεων και κακοποιήσεων”.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκη, “πολλοί μετανάστες δυστυχώς ζουν και εργάζονται υπό τις χειρότερες συνθήκες, με ελάχιστη πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα, μια κατάσταση που τους καθιστά δυσανάλογα ευάλωτους στον εκβιασμό και τη βία”.

Προσθέτει ότι “οι άνθρωποι μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο κατά τη διάρκεια χιλιετηρίδων, από επιλογή ή υπό απειλή βίας, και θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και στο άμεσο μέλλον”.

Και επειδή “οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο για να ζήσουν και να εργαστούν, θα πρέπει όλοι οι φορείς (κράτη, κοινωνία των πολιτών, εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) να συνδράμουν ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία τους, τηρώντας όλα όσα προβλέπει η Οικουμενική Διακήρυξη”, συνεχίζει ο Επίτροπος Εθελοντισμού.

Αναφέρει ότι η Οικουμενική Διακήρυξη προβλέπει ότι η “έμφυτη αξιοπρέπεια, καθώς και τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, αποτελούν το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο”.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Εθελοντισμού, “πολλές είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες στοχεύουν τις δράσεις τους στην υποστήριξη των προσφύγων και των δικαιωμάτων τους, και μία εξ αυτών είναι η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία, η οποία είναι ανεξάρτητη, διεθνής, μη κυβερνητική, κοινωνική οργάνωση με Κλάδους και Αντιπροσώπους σε 130 χώρες”.

Η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία ιδρύθηκε για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που προέκυψαν από τις μεγάλες πληθυσμιακές μετακινήσεις (προσφυγιά, μετανάστευση).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα