Περίπου 80-90 νέα περιστατικά πολλαπλής σκλήρυνσης σε Κύπρο

Στις δύο χιλιάδες υπολογίζονται στην Κύπρο οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, περίπου 1,300 ασθενείς παρακολουθούνται στην εξειδικευμένη κλινική του Ινστιτούτου Νευρολογίας &Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), ενώ ο αριθμός των νέων περιστατικών που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Κύπρο είναι περίπου 80-90.

Σε δελτίο Τύπου που στάλθηκε στα ΜΜΕ

από το ΙΝΓΚ αναφέρεται ότι, σε παγκόσμια κλίμακα, ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια. Στην Κύπρο ο επιπολασμός της Πολλαπλής Σκλήρυνσης υπολογίζεται στα 175 περιστατικά ανά 100,000 κατοίκους.

Η μελέτη του κυπριακού πληθυσμού παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες και διαφορές από ό,τι οι πληθυσμοί που προέρχονται από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και Αυστραλία. Από ένα αρκετά μεγάλο δείγμα ασθενών που είναι καταγεγραμμένοι στο ΙΝΓΚ (περίπου 1000 ασθενείς) το 55% είναι γυναίκες και το 45% άνδρες, αναλογία που φτάνει περίπου το 1.2:1, κάτι που υπολείπεται της γνωστής υπεροχής 1.5:1 των γυναικών έναντι των ανδρών, όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο από τα δημογραφικά στοιχεία των ασθενών του ΙΝΓΚ αφορά στην ηλικία έναρξης της νόσου. Είναι γνωστό ότι στο 80-90% των περιστατικών με Πολλαπλή Σκλήρυνση η νόσος εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 20-40 χρονών. Στον κυπριακό πληθυσμό, στο 85% των περιστατικών η νόσος εμφανίζεται σε ηλικίες μεταξύ 20-55 χρονών, με ποσοστό περίπου 25% των ασθενών να εκδηλώνουν τη νόσο σε ηλικίες μεταξύ 40-55 χρονών.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με την κλινική εικόνα και το ιστορικό των υποτροπών, τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI) και την οσφυονωτιαία παρακέντηση και τη μελέτη ύπαρξης αντισωμάτων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Φυσικά οφείλουμε να αποκλείουμε άλλες παθήσεις που μπορεί να έχουν παρόμοια κλινική και απεικονιστική εικόνα.

Η αιτία και η προέλευση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης παραμένουν άγνωστες. Θεωρείται ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν γενετική προδιάθεση και (σε μεγαλύτερο βαθμό) περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ιογενείς λοιμώξεις, η βιταμίνη D, το κάπνισμα, η έκθεση σε ακτινοβολίες κλπ. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) θεωρείται σήμερα μια αυτοάνοση πάθηση, αν και το αντιγόνο στο οποίο στρέφεται τα ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν έχει ξεκάθαρα ταυτοποιηθεί.

Εκτός από την Ειδική Κλινική για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου υπάρχει πολυθεματική ομάδα παρακολούθησης των ασθενών με ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, τμήμα φυσικοθεραπείας, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και θάλαμο και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση της πολυσυμπτωματικής αυτής νόσου με διαταραχές από όλα σχεδόν τα άλλα συστήματα του ανθρώπινου σώματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα