Περισσότερα από 15 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως

Περισσότερα από 15 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν επισήμως καταγραφεί παγκοσμίως, εκ των οποίων τα μισά και πλέον στις ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, σήμερα στις 19.00 ώρα Κύπρου.

Η πανδημία συνεχίζει να επιταχύνεται και πολλές χώρες αναγκάζονται να ενισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της. Σε λιγότερες από 5 ημέρες, καταγράφηκαν παγκοσμίως ένα εκατομμύριο νέα

κρούσματα. Και εδώ και μία εβδομάδα, περισσότερα από 230.000 κρούσματα ανακοινώνονται καθημερινά κατά μέσο όρο. Ο αριθμός των μολύνσεων έχει διπλασιαστεί από την 11η Ιουνίου.

Συνολικά, τουλάχιστον 15.007.291 κρούσματα, 617.603 νεκροί και 8.351.373 αποθεραπευθέντες έχουν καταγραφεί. Στις ΗΠΑ, την πλέον πληγείσα χώρα με 3.915.780 κρούσματα (142.312 νεκρούς), περισσότερα από 460.000 κρούσματα καταγράφηκαν σε διάστημα μίας εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), ήτοι 10% περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (420.000).

Μια άλλη ένδειξη της επιτάχυνσης της πανδημίας, εκτός των ΗΠΑ, πολλές χώρες και εδάφη καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, όπως η Αυστραλία με 502 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με τον σημερινό απολογισμό. Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα 113 νέα κρούσματα Covid-19, ένας αριθμός ρεκόρ κι εκεί επίσης.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, δεύτερη πλέον πληγείσα περιοχή παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων (3.956.997 και 167.377 νεκροί) βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταχεία εξάπλωση του ιού. Όπως οι ΗΠΑ, κατέγραψε περισσότερα από 460.000 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα.

Στην Αφρική, το όριο των 15.000 νεκρών ξεπεράστηκε (15.765 για 753.124 κρούσματα). Η Μέση Ανατολή υπερέβη το ένα εκατομμύριο κρούσματα (1.044.925 και 23.929 θάνατοι).

Η Ευρώπη μετρά 2.993.801 κρούσματα και 206.430 νεκρούς.

Η Ωκεανία παραμένει η λιγότερο πληγείσα ήπειρος (14.523 κρούσματα και 157 θάνατοι), όμως ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξήθηκε πολύ πρόσφατα, με 2.224 κρούσματα να εντοπίζονται την προηγούμενη εβδομάδα έναντι 1.481 την προπροηγούμενη, δηλαδή μια αύξηση 50%.


Αφρική

Στο μεταξύ, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αφρική ξεπέρασε τις 750.000, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters που βασίζεται σε κυβερνητικά στοιχεία και σε δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η καταμέτρηση έδειξε ότι η ήπειρος καταγράφει 751.151 κρούσματα, 15.721 θανάτους και 407.461 ασθενείς που θεραπεύτηκαν. Τα κρούσματα πέρασαν το όριο των 500.000 στις 8 Ιουλίου.

Ο ιός έπληξε την Αφρική αρκετά αργότερα από άλλες ηπείρους και οι ρυθμοί μετάδοσης είναι χαμηλότεροι από οπουδήποτε αλλού. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη μακροχρόνια επιδημία, είχε ανακοινώσει ο ΠΟΥ τον Μάιο.
 
Οι περισσότερες χώρες της ηπείρου έχουν επιβάλει περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις και στα ταξίδια στο εξωτερικό και υιοθέτησαν το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μεταξύ άλλων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Παρότι πολλές χώρες έχουν αρχίσει σταδιακά να χαλαρώνουν την καραντίνα για να ανοίξουν τις πληγείσες οικονομίες τους, οι κυβερνήσεις είναι σε εγρήγορση για το γεγονός ότι το άνοιγμα πολύ γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε μια κορύφωση νέων κρουσμάτων.

Η καταμέτρηση του Reuters τοποθετεί τη Νότια Αφρική, την Γκάνα, τη Νιγηρία, την Αίγυπτο και την Αλγερία στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα της Covid-19.

Σουηδία

Εξάλλου, η Σουηδία, που καταγράφει ήδη έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς ανά κάτοικο στον κόσμο, έκρινε σήμερα πιθανόν ένα σενάριο που προβλέπει περισσότερους από 3.000 πρόσθετους θανάτους οφειλόμενους στον κορωνοϊό.

Οι προβλέψεις αυτές αντλούνται από ένα από τα τρία σενάρια που εξετάζει η υπηρεσία δημόσιας υγείας του σκανδιναβικού βασιλείου, το οποίο  προσήλκυσε την προσοχή όλου του κόσμου από τη λιγότερο αυστηρή στρατηγική του απέναντι στην Covid-19.

O απολογισμός της επιδημίας στη Σουηδία έφθασε την Τρίτη τους 5.646 θανάτους και τα 78.166 επιβεβαιωμένα κρούσματα, θέτοντας τη βόρεια χώρα ανάμεσα στις περισσότερο πληγείσες, παρότι οι αρχές υπογραμμίζουν την επιβράδυνση των νέων κρουσμάτων, των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων.

Σύμφωνα με τη σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας, το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει την εμφάνιση διαφόρων εστιών σε όλη τη χώρα, το οποίο θα είναι  περισσότερο ή λιγότερο εύκολο να εξαλειφθούν.

Ένα σενάριο που "έχουμε δει ήδη σε άλλα μέρη του πλανήτη και που δείχνει να ακολουθεί τη συνήθη πορεία της Covid-19", δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος `Αντερς Τέγκνελ.

Σε αυτή την εκδοχή, λόγω μιας χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, το ποσοστό μόλυνσης "θα αυξηθεί γρήγορα έπειτα από μια μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση μεταξύ των ανθρώπων" αλλά θα μειωθεί στη συνέχεια γρήγορα "τη στιγμή που ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και θα τηρήσει τα  μέτρα, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Ο εκτιμώμενος αριθμός των επιπλέον θανάτων είναι 3.200 σε αυτή την περίπτωση. Το χειρότερο σενάριο προβλέπει περισσότερους από 4.400 επιπλέον νεκρούς, αν ο κορωνοϊός ακολουθήσει την κλασική πορεία μιας πανδημίας.

Το "καλύτερο" σενάριο, στον οποίο ο ιός θα ακολουθήσει την πορεία των σημερινών τάσεων προβλέπει 1.100 πρόσθετους θανάτους.  

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία ουδέποτε επέβαλε καραντίνα στον πληθυσμό της και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας στο εξωτερικό λόγω της χαλαρής όπως χαρακτηρίστηκε στρατηγικής της απέναντι στον κορωνοϊό.

Διατήρησε ανοικτά τα σχολεία για τους μαθητές ηλικίας κάτω των 16 ετών, όπως και τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια.

Βραζιλία

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίχ Μπολσονάρου βγήκε ξανά θετικός στον νέο κορωνοϊό στο τρίτο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε από τότε που ασθένησε στις 7 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Επικοινωνιών της χώρας.

"Το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε χθες 21η Ιουλίου ο πρόεδρος βγήκε θετικό", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

"Ο πρόεδρος Μπολσονάρου παραμένει σε καλή κατάσταση", επισημαίνεται.

Ρουμανία

Επίσης, ο αριθμός των μολύνσεων από τον κορωονοϊό SARS-CoV-2 στη Ρουμανία αυξήθηκε κατά 1.030 μέσα σε μία ημέρα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η κυβέρνηση, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων στη νότια Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

Η Ρουμανία έχει επιβεβαιώσει 40.163 κρούσματα μόλυνσης, περιλαμβανομένων 2.101 θανάτων, αφότου η πανδημία έφθασε στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση παράτεινε την κατάσταση συναγερμού, που ισχύει από τις 15 Μαΐου, για άλλες 30 ημέρες, έως τα μέσα Αυγούστου.
Η αύξηση των κρουσμάτων στη Ρουμανία αυτό τον μήνα οφείλεται εν μέρει σε ένα νομικό κενό που αφήνει χιλιάδες μολυσμένους από τον ιό να φεύγουν από τα νοσοκομεία ή να μην νοσηλεύονται καθόλου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε στις αρχές Ιουλίου πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να νοσηλεύει ή να απομονώνει ανθρώπους με βάση διατάγματα του υπουργικού συμβουλίου, αλλά μόνο με νόμο που θα έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Νέλου Τατάρου προειδοποίησε πως αν η κατάσταση κλιμακωθεί, η κυβέρνηση μπορεί να επιτρέψει την επιβολή καραντίνας σε  περιοχές έξαρσης του ιού.

"Ενώ ασφαλώς στη δυτική Ευρώπη η ασθένεια έχει τεθεί υπό έλεγχο, παρατηρούμε ακόμη μερικές ανησυχητικές τάσεις στη νότια Ευρώπη και στα Βαλκάνια, οπότε δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο ακόμη στην Ευρώπη", προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν.

"Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση", τόνισε ο Ράιαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα