Περσείδες: Η κορύφωση του φαινομένου και οι φετινές «ιδανικές συνθήκες»

Κορυφώνεται στις 12 και 13 Αυγούστου  το φαινόμενο των Περσείδων. Πρόκειται για τη φωτεινότερη και πιο γνωστή βροχή διαττόντων αστέρων, που ονομάζονται και πεφταστέρια.

Σύμφωνα με τον Κυπριακό Οργανισμό Αστρονομίας φέτος η θέαση του φαινομένου θα γίνει κάτω από σχεδόν ιδανικές συνθήκες, αφού το φεγγάρι, που δυσχεραίνει τη θέαση τους, δεν θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Αυτούσια η ανάρτηση

Οι Περσείδες είναι από τις πιο εντυπωσιακές

βροχές μετεώρων - βροχή διαττόντων αστέρων - που παρατηρούνται κάθε χρόνο από τα μέσα του Ιούλη μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.

Πρόκειται για μικρά κομμάτια διαπλανητικού υλικού - απομεινάρια του κομήτη 109P/Swift-Tuttle - και, όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες, καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Κάποτε, κάποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της γης και ονομάζονται μετεωρίτες, ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται βολίδες. Συνήθως, στο μέγιστο της βροχής έχουμε ένα μετέωρο ανά λεπτό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό του Περσέα· φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Οι Περσείδες είναι ορατές από το Βόρειο Ημισφαίριο και συνεπώς και από την Κύπρο μας. Παρατηρήστε ανάμεσα στο ακτινοβόλο σημείο, το οποίο θα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του ουρανού και στο ζενίθ - το σημείο στον ουρανό που βρίσκεται ακριβώς από πάνω σας.

Μπορείτε, λοιπόν, εύκολα να δείτε ένα από αυτά τα πεφταστέρια με γυμνό μάτι, απλά κοιτάζοντας κατευθείαν προς τα επάνω. Όπως συμβαίνει με πολλούς διάττοντες, η δυνατότητα παρατήρησης είναι μεγαλύτερη τις ώρες πριν το ξημέρωμα, τότε που οι περισσότεροι από αυτούς παρασύρονται από την πλευρά της Γης που κινείται προς το ρεύμα τους, γεγονός που αντιστοιχεί σε τοπικές ώρες μεταξύ του μέσου της νυχτός και της αυγής.

Παρότι πολλοί διάττοντες φτάνουν μεταξύ αυγής και μεσημεριού, δεν είναι ορατοί λόγω του φωτός του ήλιου.

Μπορούμε, όμως, να δούμε κάποιους και πριν τα μεσάνυχτα, συχνά δημιουργώντας διάπυρες τροχιές καθώς περνάνε από την ατμόσφαιρα, αφήνοντας μεγάλα φωτεινά ίχνη.

Για να απολαύσουμε τα περισσότερα ορατά μετέωρα να καίγονται κατά την είσοδό τους στη γήινη ατμόσφαιρα, καλό είναι να βγούμε από τις πόλεις, μακριά από περιοχές με φωτορρύπανση, με όσο δυνατόν ευρύτερο οπτικό πεδίο και χωρίς κτήρια. Όσο πιο σκοτεινό θα είναι το μέρος της παρακολούθησης, τόσο πιο εντυπωσιακό θα είναι και το οπτικό αποτέλεσμα.

Φέτος, η θέαση του φαινομένου θα γίνει κάτω από σχεδόν ιδανικές συνθήκες, αφού το φεγγάρι, που δυσχεραίνει τη θέαση τους, δεν θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Ημερολογιακά, το μέγιστο του φαινομένου θα κορυφωθεί μεταξύ 12 και 13 του Αυγούστου.

Κάθε στιγμή που περνάμε κοιτάζοντας τον ουρανό, είναι μια στιγμή στοχασμού και περισυλλογής. Είναι μια ευκαιρία να αντιληφθούμε την μικρότητα μας, αλλά και την δύναμη της ανθρώπινης διάνοιας να συλλάβει το απέραντο. Η κοσμική μας περιπλάνηση, η ενατένιση των διαττόντων, δεν είναι απλώς μια ηδονική εμπειρία, αλλά μια πράξη βαθιάς φιλοσοφικής σημασίας.Καλή θέαση, λοιπόν, σε όλους εσάς που θα βρεθείτε κάτω από τον ερεβώδη ουρανό. Ας αφήσουμε τα μάτια μας να ταξιδέψουν στα μονοπάτια των άστρων και ας ανοίξουμε τις καρδιές μας στη σοφία που τοσο απλόχερα μας προσφέρουν.

Διαβάστε επίσης: Περσείδες: Έρχεται η πιο θεαματική βροχή διαττόντων αστέρων του καλοκαιριού

Keywords
Τυχαία Θέματα