Πετρελαϊκή μάχη: ΗΠΑ, Κίνα και άλλοι τα βάζουν με τον ΟΠΕΚ+

Οι προθέσεις έγιναν πράξη και Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ινδία, Βρετανία και άλλες ισχυρές χώρες του κόσμου συντονίζονται για να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε το σύνθημα της αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου και ρίχνει στην αγορά 50 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι κινήσεις αυτές προσκρούουν στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, οι οποίες συνεδριάζουν σε λίγες μέρες.

Πετρελαϊκή

μάχη πυροδοτεί η ενεργειακή κρίση καθώς ισχυρές χώρες τα βάζουν με το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+.

Το απόγευμα επαληθεύθηκαν οι πληροφορίες, που έφεραν τις Ηνωμένες Πολιτείες να συντονίζονται με άλλες χώρες για να μειώσουν μέσω διάθεσης στρατηγικών τους αποθεμάτων τις τιμές του "μαύρου χρυσού".

 Ο Τζο Μπάϊντεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα "ρίξουν" στην αγορά 50 εκατομμύρια βαρέλια τους επόμενους μήνες.

Όπως έγραψε στο Twitter, «έχω συνεργαστεί με χώρες από όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσω την έλλειψη προσφοράς.

Ως αποτέλεσμα των διπλωματικών μας προσπαθειών αυτό το βήμα θα γίνει παράλληλα με άλλες μεγάλες χώρες, που καταναλώνουν ενέργεια, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο».

 Η Ινδία έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει 5 εκατομμύρια βαρέλια από το στρατηγικό της απόθεμα.

Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλες χώρες μέλη του καρτέλ του ΟΠΕΚ+ απορρίπτουν τα αιτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου ώστε να μειωθούν οι τιμές.

Η αντίδραση του ΟΠΕΚ+

Εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη την απόφαση των μεγαλύτερών τους πελατών με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Αφήνουν ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσουν τον σχεδιασμό τους για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο του νέου χρόνου.

Η επόμενή τους συνεδρίαση είναι στις 2 Δεκεμβρίου και προφανώς αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ανεβαίνουν οι τιμές

Προς το παρόν συμβαίνει το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος και οι συμμάχοί του καθώς οι τιμές τόσο του αμερικανικού αργού, όσο και του Μπρέντ κινούνται ανοδικά. 

 Αμέσως μετά την ανακοίνωση Μπάϊντεν υπήρξε παροδική πτώση των τιμών, οι οποίες όμως πριν από λίγο είχαν διαμορφωθεί ως εξής:

Αμερικανικό αργό: $78 το βαρέλι (από $75)

Μπρέντ: $82 το βαρέλι (από $78)

Αναλυτές αποδίδουν την ταχεία ανάκαμψη των τιμών του "μαύρου χρυσού" στην μικρότερη του αναμενομένου αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προσμετρούν επιπλέον και το γεγονός ότι η αποδεύσμευση αυτών των αποθεμάτων θα γίνει με τη μορφή δανείου και πώλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα