Πιέσεις Noble για μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων από φυσικό αέριο

Σε διάλογο με την Noble Energy, παρά τη δικαιολογημένη δυσφορία που τη διακατέχει, βρίσκεται εδώ και κάποιο διάστημα, η Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο, όπως αποκαλύπτουμε απόψε, να διαφανεί αν υπάρχει περιθώριο, χωρίς να θεωρείται κάτι δεδομένο, να αλλάξει η συμφωνία αναλογικού καταμερισμού των εσόδων από το κοίτασμα Αφροδίτη προς όφελος της εταιρείας.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Σίγμα, η εταιρεία

απαίτησε γραπτώς και δια ζώσης, αύξηση του ποσοστού εσόδων που θα έχει, γιατί, όπως ισχυρίζεται, με τις ισχύουσες τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς δεν τη συμφέρει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Με άλλα λόγια άφησε να εννοηθεί ότι θα αφήσει το Κυπριακό Φυσικό Αέριο στα έγκατα της γης γιατί δεν την συμφέρει.

Πάντως, η όποια προς όφελος της εταιρείας αλλαγή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εξ ου και σε εξέλιξη βρίσκονται πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις.

Από εκεί και πέρα η Λευκωσία είναι σαφές, ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη εκτός από τα όποια μειωμένα ή μη οικονομικά οφέλη και τα πολιτικά οφέλη από μια επί του πρακτέου εκμετάλλευση, τα οποία ίσως ισοσταθμίζουν κάποιες άλλες αρνητικές παραμέτρους.

Για το θέμα είναι ενήμεροι, σε αρχικό όμως επίπεδο και οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ έχουν λάβει σχετική διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι σύντομα θα συγκληθεί ειδική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου – όπως έγινε όταν η ΤΟΤΑΛ εγκατέλειπε το οικόπεδο 11 – με στόχο να ληφθεί η όχι και τόσο ευχάριστη πολιτική απόφαση.

Το θέμα επείγει δεδομένου ότι όντως η ΕΥΚ βρίσκεται πολύ κοντά σε εμπορική συμφωνία για την πώληση Κυπριακού Φυσικού Αερίου στο τερματικό Ίτκου της Αιγύπτου που ανήκει στην Shell. Η οποία ειρήσθω εν παρόδω συμμετέχει στην κοινοπραξία της Noble στο κοίτασμα Αφροδίτη.

Όπως φαίνεται, αυτό δεν είναι το μόνο εμπόδιο στο δρόμο προς εκμετάλλευση του μόνου μέχρι στιγμής πιστοποιημένου κοιτάσματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς σκόπελος φαίνεται να προκύπτει και από πλευράς Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, στο Τελ Αβίβ δεν βλέπουν με θετικό μάτι τις εξελίξεις γιατί δεν έχει επέλθει ακόμη συμφωνία συνεκμετάλλευσης με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εκκρεμεί από το 2010.

Και όπως λένε και επιβεβαιώνεται και από Κυπριακής πλευράς, το κοίτασμα Αφροδίτη συμπίπτει στη μέση γραμμή με ένα μικρό Ισραηλινό κοίτασμα ονόματι Ισιάη. Θεωρούν λοιπόν πως ενδεχόμενη μονομερής εκμετάλλευση θα πλήξει τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα λόγω του κατ’ ισχυρισμό κοινού κοιτάσματος, από το οποίο διεκδικούν το 6%.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία του κοιτάσματος Ισια, το 2013 όταν έκανε την γεώτρηση, είχε ανακοινώσει πως το ανευρεθέν κοίτασμα ήταν μηδαμινό. Τώρα αίφνης κάνει λόγο για κοίτασμα εκμεταλλεύσιμο, για να εγείρει διεκδικήσεις από το Αφροδίτη, προκαλώντας στο κυβερνητικό στρατόπεδο απορίες και προβληματισμό.

Σημειώνεται ότι σε μια παράλληλη εξέλιξη πολύ σύντομα μεταβαίνει στη γείτονα χώρα ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο περιοδείας του σε κράτη της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα