Πιέσεις για χαλάρωση στα δημοσιονομικά βλέπει η Τρόικα

Κεφαλαιώδους σημασίας θεωρούν την αντίσταση των κυπριακών Αρχών στις αυξημένες πιέσεις για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής οι τεχνοκράτες της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συμμετείχαν στο δεύτερο μεταμνημονιακό έλεγχο της κυπριακής οικονομίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου το 2017 θα διατηρηθεί ισχυρή πλησίον του 2,5% και αναφέρουν:

- Οι περιορισμένες επενδύσεις, οι ανεπαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και το επίμονα

υψηλό επίπεδο ιδιωτικού χρέους επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

- Παραμένουν μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι και η πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους δεν έχει σταθεροποιηθεί.

- Παρά τη συνεχή ανάπτυξη, ο προϋπολογισμός για το 2017 στοχεύει στη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

- Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία έχει περιορίσει τη φορολογική βάση.

- Κοιτάζοντας μπροστά, θα είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να καταστεί δυνατή η λήψη πρόσθετων μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης.

- Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καλύτερη ιεράρχηση των δημόσιων δαπανών.

Όσον αφορά στα περί διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη και φιλοσοφία προκρίνοντας φοροελαφρύνσεις όταν και εφόσον καθίσταται εφικτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών έχει αποκλείσει πολλάκις το ενδεχόμενο επιβολής νέων φορολογιών.

Σημειώνεται ότι οι απόψεις ή οι προτάσεις των τεχνοκρατών δεν συνιστούν προαπαιτούμενα, όπως ίσχυε την μνημονιακή περίοδο και συνεπώς η Κύπρος δεν υποχρεούται να τις υιοθετήσει.

Επιπλέον, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνουν λόγο για αισθητή αποδυνάμωση της μεταρρυθμιστικής ορμής, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε πρόσφατα βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως η συνολική μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και η ιδιωτικοποίηση των μεγάλων κρατικών εταιρειών, ενώ αυτά πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητες της πολιτικής για τη στήριξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Στον τραπεζικό τομέα εστιάζουν στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έτσι:

- Χρειάζονται πιο ισχυρές προσπάθειες αναδιάρθρωσης δανείων, κυρίως με την πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

- Η ποιότητα των λύσεων αναδιάρθρωσης πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.

- Χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες Αρχών και τραπεζών για αύξηση της εφαρμογής και χρήσης του πλαισίου αφερεγγυότητας.

- Η δυναμική εφαρμογή τους θα συμβάλει στη μείωση των στρατηγικών χρεοκοπιών.

Στα θετικά καταγράφουν την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, η οποία επέτρεψε στις τράπεζες να διευρύνουν την καταθετική τους βάση και να βελτιώσουν τη ρευστότητα και τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας τους.

Αξιοσημείωτη χαρακτηρίζουν την πλήρη αποπληρωμή του ELA από την Τράπεζα Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα