Πιλοτικό τηλεϊατρικής στην Κύπρο από την CyRIC και το Αρεταίειο Νοσοκομείο

Πιλοτικό τηλεϊατρικής (ηλεκτρονικής υγείας) στην Κύπρο από την CyRIC  και το Αρεταίειο Νοσοκομείο διαμέσου του συστήματος DoctorsHello της εταιρείας SYSTSERV SA στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου CHERRIES.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το πιλοτικό υπεύθυνης έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο στον τομέα της παροχής υπηρεσιών τηλεϊατρικής και ηλεκτρονικής υγείας.

To

κέντρο επιχειρηματικής καινοτομίας CyRIC και το Αρεταίειο Ιατρικό Κέντρο αποτελούν τους εταίρους του έργου CHERRIES που εκπροσωπούν την Κύπρο σε 1 από τα 3 πιλοτικά προγράμματα που διεξάχθηκαν στο τομέα της Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας στον τομέα της Υγείας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

To έργο είχε διάρκεια 3 ετών και το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Αύγουστο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022.

Στα πλαίσια του προγράμματος, με την καθοδήγηση της CyRIC και του Αρεταίειου Ιατρικού Κέντρου, για διάστημα 10 μηνών,  υλοποιήθηκε επιτυχώς η πρόταση που επιλέχθηκε για πιλοτική εφαρμογή τηλεϊατρικών υπηρεσιών με απώτερο σκοπό να δώσει λύσεις σε υφιστάμενα χρόνια προβλήματα και καθημερινού ελέγχου της υγείας των Κύπριων πολιτών.

Οι τηλεϊατρικές υπηρεσίες υποστηρίχθηκαν με επιτυχία με την υιοθέτηση του καινοτόμου συστήματος DoctorsHelloTM  της εταιρείας SYSTSERV SA στις υφιστάμενες κυπριακές απαιτήσεις με την καθοδήγηση της CyRIC ως τοπικού συντονιστή και με την επίβλεψη του Aρεταίειου Ιατρικού Κέντρου ως κλινικού εταίρου καθώς και με την εξ’ αποστάσεως υποστήριξη των κλινικών συνεδριών.

Ειδικότερα το σύστημα DoctorsHelloTM  που επιλέχθηκε αποτελείται από ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιατρικού φακέλου, ένα σύστημα VP2P ασφαλών τηλεσυνεδριών και ένα σύστημα τηλεμετρίας ιατρικών - βιοσημάτων, παρέχοντας τη δυνατότητα μεταφοράς πλήθους ιατρικών μετρήσεων των ασθενών (π.χ. ηλεκτροκαρδιογράφημα, σπιρομέτρηση, κ.α.) σε πραγματικό χρόνο για ασφαλέστερες διαγνώσεις και αμεσότερη φροντίδα.

Γιατί οι λύσεις Τηλεϊατρικής &eHealth θα αποτελούν πανάκεια στο μέλλον για την Κύπρο

Η Κύπρος όντας νησιωτική χώρα, διαθέτει πληθώρα αγροτικών και απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα περιοχών με χωριά και κοινότητες τόσο στα ορεινά όσο και στην ακτογραμμή της. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του πληθυσμού ζει μακριά από τα αστικά κέντρα με την πλειοψηφία τους να είναι ενήλικες ή άτομα τρίτης ηλικίας. Οι ανάγκες του πληθυσμού αυτού για υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου και η μετακίνηση ακόμη και για απλή διάγνωση ή βασική ιατρική αγωγή γίνεται  ταυτόχρονα απαραίτητη αλλά και δύσκολη, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας που διανύουμε όπου τα μέτρα περιορισμού και η κοινωνική απόσταση είναι αυστηρά και αναπόφευκτα.

Η υγειονομική περίθαλψη στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει βελτιωθεί σημαντικά με την πρόσφατα πολυαναμενόμενη εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο έχει ως στόχο να καταστήσει τον τομέα πιο εξορθολογισμένο και οικονομικά αποδοτικό. Οι  προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σημερινό μας σύστημα είναι αρκετές και υπάρχει άμεση ανάγκη για καλύτερο συντονισμό, επικοινωνία και αποτελεσματικότερες διαδικασίες του όλου οικοδομήματος που ονομάζουμε Σύστημα Υγείας. Μέσα από το έργο αυτό, προσπαθήσαμε και πετύχαμε να υιοθετήσουμε καινοτόμες λύσεις σε ήδη υπάρχοντα προβλήματα με απώτερο σκοπό τη συνέχιση των τηλεϊατρικών υπηρεσιών στο μέλλον, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας τις μεθόδους «Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας» στον τομέα της Υγείας όπως αυτές προάγονται από συγκεκριμένο το έργο.

Ποιο ήταν το ζητούμενο;

Μέσα από το έργο «Παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε Κύπριους πολίτες που ζουν στην ύπαιθρο και σε περιοχές απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ιατρικής παρακολούθησης και συνταγογραφούμενης φαρμακευτικής αγωγής» αναζητήσαμε το καλύτερο σύστημα τηλεϊατρικής που θα έδινε αποτελεσματικές λύσεις στις απαιτήσεις μας που είχαν προδιαγραφεί.

Στόχος μας η παροχή προσβασιμότητας και ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών στον πληθυσμό των απομακρυσμένων περιοχών του νησιού μας (ή σε οποιονδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα χωρίς εύκολη πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις και επαγγελματίες υγείας) χωρίς να χρειάζεται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα

Το έργο CHERRIES υιοθετεί την ιδέα της υπεύθυνης έρευνας και καινοτομίας, επιδιώκει να φέρνει μαζί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δημιουργία και εφαρμογή τακτικών και πολιτικών για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι ομάδες εμπλεκόμενων για την ιατρική περίθαλψη σύμφωνα με το μοντέλο «Forces Oriented Model» είναι οι ασθενείς, παροχή υπηρεσιών, φορείς πληρωμών, οι φορείς τεχνολογικών λύσεων και οι πολιτικοί/δημόσιοι φορείς.

Με βάση το μοντέλο απτά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι συνεργαστούν και  συνδημιουργίσουν τις αναμενόμενες λύσεις έχοντας πάντα ως κύριο γνώμονα την  την βελτιστοποίηση της παροχής υπηρεσιών υγείας στους  ασθενείς.

Η διαδικασία επιλογής του συστήματος DoctorsHelloTM της εταιρείας SYSTSERV SA έγινε μετά τη συλλογή  και την ανάλυση των απαιτήσεων και των αναγκών αφενός του γενικού πληθυσμού από ειδικές ομάδες (π.χ. γιατροί, νοσηλευτές ειδικούς σε θέματα καινοτομίας, κ.α.). Στόχος ήταν η εξεύρεση λύσης η οποία θα απαντούσε επαρκώς στις αναγκές ατόμων που ζούν σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού και για τους οποίους η πρόσβαση σε  καθημερινή ιατροφαρμακευτική φροντίδα είναι δύσκολη.  Για τους διαγνωστικούς ελέγχους των ασθενών για θέματα ρουτίνας, συμπεριλάβαμε στο πιλοτικό πρόγραμμα σε απομακρυσμένες περιοχές της Κύπρου όπου ασθενείς χρησιμοποίησαν το φορητό υποσύστημα DURUS TM και τον φορητό κόμβο του DoctorsHelloTM  και έτυχαν ιατρικής υποστήριξης από απόσταση σε πραγματικό χρόνο από ιατρούς του Αρεταίειου Νοσοκομείου διαμέσου κρυπτογραφημένης τηλεδιάσκεψης (VP2P).

Το πιλοτικό πρόγραμμα του έργου CHERRIES απέδειξε έμπρακτα τη χρησιμότητα ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεϊατρικής για την Κύπρο τόσο για την απομακρυσμένη καθημερινή παρακολούθηση χρόνιων περιστατικών όσο και την υποστήριξη έκτακτων κλινικών περιστατικών που δύσκολα θα εξυπηρετούνταν έγκαιρα.  

Τι μέλλει γενέσθαι:

Η επιτυχημένη εφαρμογή λύσεων τηλεϊατρικής στο πιλοτικό στάδιο, επαναπροσδιόρισε τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, ανέδειξε νέες προοπτικές, και καθόρισε τις προδιαγραφές για την υλοποίηση έργων τηλεϊατρικής μεγαλύτερης κλίμακας που να απευθύνονται σε μεγαλύτερο μέρος του κυπριακού πληθυσμού.   Απώτερος στόχος μας είναι η κάλυψη των αναγκών σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Παρόλα' αυτά, οι διαδικασίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη χρηματοδότηση. Απαιτείται συνεπώς, να σχεδιαστεί μια μέθοδος εργασίας που να συνδέει τις ανάγκες καινοτομίας που έχουν εντοπιστεί από τη βάση προς τα πάνω με ειδική χρηματοδότηση για τη συνδημιουργία λύσεων. Για να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος και η νομιμοποίηση της διαδικασίας, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις θα πρέπει να προκύπτουν από τις στρατηγικές προτεραιότητες, ώστε να δημιουργηθεί σύνδεση μεταξύ πολιτικών προτεραιοτήτων και χρηματοδότησης. Περαιτέρω, η χρηματοδότηση θα πρέπει να συνδέεται με δέσμευση για υλοποίηση.

Τα αποτελέσματα του πιλοτικού καθώς και συζήτηση που να αφορά τον τομέα της ψηφιακής υγείας και το μέλλον της στην Κύπρο θα παρουσιαστούν σε προσεχή εκδήλωση τον ερχόμενο Οκτώβριο σε ημερίδα που θα διοργανωθεί υπό την αιγίδα του Επικεφαλής Επιστήμονα της Κύπρου στο Εκκολαπτήριο Τεχνολογίας GRAVITY Incubator. Για λεπτομέρειες και συμμετοχή παρακαλώ να αποτείνεστε στο 22 282828 ή στο info@cyric.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα