Πιο δημοφιλής ουσία στους 16χρονους το αλκοόλ

Στην Κύπρο το αλκοόλ αποτελεί την πιο δημοφιλή ουσία ανάμεσα στους νέους ηλικίας 16 ετών, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους μαθητές (47%) ανέφεραν χρήση αλκοόλ στην ηλικία των 13 ετών και πριν, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας στον μαθητικό πληθυσμό, σχετικά με το αλκοόλ, τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή

την 4η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ, αναφέρθηκε ότι “σχεδόν τέσσερις στους πέντε μαθητές ανέφεραν ότι έχουν εύκολη πρόσβαση στο αλκοόλ, ποσοστό που υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”, ενώ επισημάνθηκε πως “το φαινόμενο της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε μια περίσταση παρουσιάστηκε κυρίως στην Αυστρία, στην Κύπρο και στη Δανία, όπου σχεδόν ένας στους δύο μαθητές ανέφερε να κατανάλωσε 5+ ποτά σε μια περίσταση κατά τις τελευταίες 30 μέρες”.

Όπως σημειώθηκε, “τα ποσοστά αυτά αποτελούν σημαντικό λόγο ανησυχίας, αφού παρατηρείται μια ανοδική τάση από την προηγούμενη έρευνα, με αύξηση κατά 1% στα αγόρια και κατά 11% στα κορίτσια”.

Μέσα στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από τις Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση του Αλκοόλ 2013-2020 και παράλληλα με τις δράσεις που προωθούνται για τη μείωση της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ, το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου καθιέρωσε την τρίτη εβδομάδα του Οκτώβρη ως «Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το

Προώθηση δράσεων για την αντιμετώπιση της βλάβης που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, Χρύσανθος Γεωργίου, ανέφερε πως προτεραιότητα του ΑΣΚ αλλά και όλης της Ευρώπης είναι η προώθηση δράσεων για την αντιμετώπιση της βλάβης που σχετίζεται με την κατανάλωση και τη βαριά επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ ανάμεσα στους έφηβους.

“Η προστασία των νέων από τις βλάβες που προκαλούνται από το αλκοόλ είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική και αυτό απαιτεί την εφαρμογή ενός εύρους δράσεων που να απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες ηλικίας μεταξύ των νέων. Πρώτον, υπάρχει ανάγκη να επικεντρωθούμε στην προστασία του αγέννητου παιδιού και του νεογέννητου. Η κατανάλωση αλκοόλ από γυναίκες κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να μείνουν έγκυες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, θέτει σε κίνδυνο τόσο το έμβρυο όσο και το νεογέννητο, συμπεριλαμβανομένου υψηλότερου κινδύνου για αποβολή, αλλά και πιθανές βλάβες που μπορεί να ακολουθήσουν το παιδί για το υπόλοιπο της ζωής του”, είπε ο κ. Γεωργίου.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι “η έκθεση στο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και σχετίζεται μεταξύ άλλων με διανοητικές ανεπάρκειες που γίνονται εμφανείς αργότερα στην παιδική ηλικία”, σημειώνοντας πως “τα υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ ανάμεσα στις νέες γυναίκες στα περισσότερα κράτη μέλη και τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στο έμβρυο κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης, η ευαισθητοποίηση των γυναικών αλλά και του ευρύτερου κοινού με στόχο τη μείωση της έκθεσης στο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι καίριας σημασίας”.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρος Αγαθαγγέλου, είπε ότι “στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο περιβάλλον που ζούμε, το οποίο χαρακτηρίζεται από ραγδαίες κοινωνικοοικονομικές και επιστημονικές αλλαγές, είναι προκαθορισμένη η ανάγκη συνεχούς αναβάθμισης των επιστημονικών γνώσεων των μελών μας, αλλά και η ενδελεχής αξιόπιστη ενημέρωση των ασθενών μας”.

Όπως είπε, “σύμφωνα με την έκθεση της ESPAD, η κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των μαθητών στην Κύπρο βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με την Κύπρο να τοποθετείται, μάλιστα, 3η μεταξύ των 48 χωρών”, προσθέτοντας ότι “οι γιατροί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει όχι μόνο τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, αλλά επιπλέον επηρεάζει αρνητικά τη γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική λειτουργικότητα του”.

Σε ό,τι αφορά τις επιδράσεις του αλκοόλ στους νέους, ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι “οι σοβαρές επιπτώσεις και βλάβες που δημιουργούνται στον εγκέφαλο, ο οποίος δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως σε αυτή την ηλικία, είναι καταλυτικές”, για να προσθέσει ότι “η επιθετική συμπεριφορά, έλλειψη συλλογισμού, επιδείνωση της μνήμης, της μάθησης, της κρίσης και της έκφρασης, ή ακόμα και ο αλκοολισμός, αποτελούν τις άμεσες συνέπειες της χρήσης αλκοόλ στην εφηβική ηλικία, βλάβες που αν συνεχιστούν μπορεί να καταστούν μόνιμες”.

“Το ζήτημα της κατανάλωσης αλκοόλ”, σημείωσε, “αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο ωστόσο χρήζει άμεσης παρέμβασης. Μιας παρέμβασης που πρέπει να ξεκινήσει από την οικογένεια, να συνεχιστεί από το σχολείο και αργότερα από την Πολιτεία, η οποία οφείλει να θεσπίσει αυστηρούς νόμους και κανονισμούς για μείωση της προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας του αλκοόλ ανάμεσα στα ανήλικα άτομα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να συμβάλει με δράσεις της στη μείωση της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα