Πήραν πίσω τη ΝΟΤΑΜ

Σε δύο φάσεις απέσυραν οι Τούρκοι την απαράδεκτη δέσμευση - Αναμένεται η επόμενή τους κίνησηΗ αναδίπλωση της Άγκυρας δεν συνιστά και τερματισμό των ενεργειών της έναντι της Ελλάδας, καθώς αφενός παραμένουν δεσμευμένες περιοχές από προηγούμενες οδηγίες και αφετέρου εκτιμάται ότι σύντομα θα επανέλθουν με νέα πρόκλησηΑναδίπλωση υπήρξε από την Άγκυρα, σε ό,τι αφορά τη δέσμευση μεγάλης έκτασης στο Αιγαίο

για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων, που θα το καθιστούσε ένα τεράστιο πεδίο βολής. Η ανάκληση της ΝΟΤΑΜ έγινε σε δύο φάσεις. Αρχικά, χθες το πρωί, η Τουρκία εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ 900, η οποία τροποποιούσε τη ΝΟΤΑΜ 889, που εκδόθηκε την Παρασκευή και δέσμευε μεγάλη περιοχή στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Η νέα ΝΟΤΑΜ εξαιρούσε από την αρχική περιοχή το έδαφος της Λήμνου, η συμπερίληψη του οποίου σήμαινε, ουσιαστικά, πως η Τουρκία θα μπορούσε να τη βομβαρδίσει! Ακολούθως, το μεσημέρι εκδόθηκε η ΝΟΤΑΜ 904, η οποία απέσυρε ολόκληρη τη ΝΟΤΑΜ 889 της 27ης Φεβρουαρίου και την τροποποίησή της.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ των δύο τουρκικών ΝΟΤΑΜ, η Αθήνα εξέδωσε την οδηγία 421, σύμφωνα με την οποία η τουρκική ΝΟΤΑΜ 900 ήταν άκυρη και χωρίς καμία αξία, καθώς, παρά την αφαίρεση της Λήμνου, οι Τούρκοι συνέχιζαν να δεσμεύουν τμήματα του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας. Όπως εκτιμάται, πάντως, η Άγκυρα δεν είπε ακόμη την τελευταία της λήξη και, ως εκ τούτου, θεωρείται από αναλυτές πιθανόν να επανέλθει με καινούργια προκλητική ενέργεια, είτε με νέα ΝΟΤΑΜ είτε με κάποιο άλλο τρόπο, στο άμεσο μέλλον.Πήγε στο σπίτι τουΤης ανάκλησης της τουρκικής οδηγίας είχαν προηγηθεί έντονα διπλωματικά διαβήματα από πλευράς Αθήνας, με κύριες κατευθύνσεις τη Διεθνή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και το ΝΑΤΟ, καθώς και τους Ευρωπαίους εταίρους. Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έλαβε την απόφαση να διεθνοποιήσει το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας, κάνοντας διαβήματα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ICAO, παρά να μεταφέρει τις διαμαρτυρίες της απ' ευθείας στην τουρκική πλευρά, όπως παγίως συνέβαινε.

Μάλιστα, προσθέτει, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ Πρέσβης Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης πήγε την Κυριακή στο σπίτι του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, για να τον ενημερώσει, προσπαθώντας να τον πείσει ότι το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό, που δεν αποτελεί διμερές θέμα. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συντόνιζε τις ενέργειες ενημέρωσης των εταίρων και του ICAΟ.Τι έγραφαν οι ΤούρκοιΟι τουρκικές εφημερίδες, πάντως, χθες το πρωί, ανέμεναν τις αντιδράσεις της Αθήνας. Η «Χουριέτ» με τίτλο «Ντόρος στην Αθήνα», έγραφε ότι έγινε μεγάλος θόρυβος στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής, για την οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία. Η εφημερίδα «Ζαμάν», με τίτλο «Κρίση ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο», σχολίαζε ότι είναι η πρώτη πολιτική και στρατιωτική κρίση μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι άρχισαν να θερμαίνονται και πάλι τα νερά του Αιγαίου. Πρόσθετε ότι η Αθήνα αντέδρασε σκληρά με την έκδοση ΝΟΤΑΜ. Η «Μιλλιέτ», με τίτλο «Η Αθήνα θα διαμαρτυρηθεί για την Τουρκία», σημείωνε ότι η Ελλάδα αντέδρασε στην άσκηση της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η «Σταρ», με τίτλο «Η Τουρκία εξέδωσε ανακοίνωση, η Αθήνα ξεσηκώθηκε», ανέφερε ότι έγινε μεγάλος θόρυβος στην Ελλάδα από την έκδοση οδηγίας της Τουρκίας.Δεν αποσύρθηκαν όλαΗ τουρκική ΝΟΤΑΜ 889 ήταν η κορύφωση μιας διαδικασίας δεσμεύσεων περιοχών, που ξεκίνησε η Τουρκία στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, εξήγησε στη «Σημερινή» ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία Ανδρέας Λοΐζου. Και αυτή τη στιγμή έχει αποσυρθεί μόνο η ΝΟΤΑΜ που αφορά την καινούργια, τεράστια δέσμευση περιοχών, και όχι οι προηγούμενες, σημείωσε. Ως παράδειγμα, έφερε την περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης, Λήμνου και Θάσου, η οποία παραμένει δεσμευμένη για ασκήσεις από την Άγκυρα.

Συνεπώς, η αναδίπλωση της Άγκυρας δεν συνιστά και τερματισμό των προκλητικών της ενεργειών έναντι της Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν έχουν αποσυρθεί όλες οι περιοχές που είχε δεσμεύσει η Τουρκία. Η περιοχή μεταξύ ανατολικά της Σκύρου και της Λέσβου, εδώ και χρόνια αποτελεί περιοχή ασκήσεων των Τούρκων. Αυτή τη φορά δεσμεύτηκε με ΝΟΤΑΜ, η οδηγία ήρθη, αλλά οι Τούρκοι μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να επανέλθουν εκεί, όπως κάθε χρόνο και να κάνουν ασκήσεις, πρόσθεσε.Πρόθεση της Άγκυρας ήταν να δεσμεύσει για ένα πρωτοφανώς μεγάλο χρονικό διάστημα, ολόκληρο, ουσιαστικά, το Αιγαίο, μπλοκάροντας τα νησιά και εκτείνοντας τη δραστηριότητά της από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη. «Ουσιαστικά με αυτή την αυθαίρετη και προκλητική ενέργεια, οι Τούρκοι καθιστούν την περιοχή μιας άλλης χώρας πεδίο βολής δικό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοΐζου. Δυστυχώς, σημείωσε, όπως γίνεται η διαδικασία έκδοσης ΝΟΤΑΜ ή NAVTEX, ανά πάσα στιγμή, μπορεί η κάθε χώρα να εκδώσει μια τέτοια οδηγία, άνευ προειδοποίησης.Δημιουργία κόστους«Καμία χώρα δεν μπορεί να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις για δέκα συνεχόμενους μήνες. Προφανώς υπάρχουν ανάπαυλες», σημείωσε ο κ. Λοΐζου, λέγοντας πως μια ΝΟΤΑΜ τέτοιας χρονικής έκτασης είναι ασυνήθιστη πρακτική για τα στρατιωτικά θέσμια. Ως εκ τούτου, συνάγεται ότι, ο στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση γυμνασίων αλλά η δημιουργία κόστους στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο κόστος για την Ελλάδα, σε μια τέτοια περίπτωση, ανέφερε, θα ήταν να κλείσουν οι αεροδιάδρομοι, κάτι που θα επέφερε τεράστια αναστάτωση, αφού θα αναγκάζει τα πολιτικά αεροσκάφη να αλλάζουν πορεία, να πετούν σε διαφορετικό ύψος κ.ά. Αυτή η αναστάτωση θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια, παρατήρησε, γεγονός που θα είχε αλυσιδωτά πολλές συνέπειες. Δεδομένου του στόχου, πάντως, δεν αποκλείεται η Τουρκία, ανά πάσα στιγμή, να επανέλθει με νέα προκλητική ενέργεια, υπογράμμισε.Αναμενόμενη κίνησηΗ απόφαση των Τούρκων να προβούν στην έκδοση ΝΟΤΑΜ τώρα, όχι απλώς δεν ήταν τυχαία αλλά ήταν και αναμενόμενη, τόνισε ο κ. Λοΐζου, ο οποίος είχε αναφερθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ledra College πριν από δύο εβδομάδες και ήταν εκ των ομιλητών. Η Ελλάδα έχει μια νέα κυβέρνηση, η οποία θεωρείται και άπειρη, δεδομένου ότι για πρώτη φορά κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα, και καλείται να αντιμετωπίσει πάρα πολλά προβλήματα, ως απόρροια του οικονομικού. Το ίδιο ισχύει και για την άμυνα της χώρας, αφού αυτό το διάστημα έγιναν αλλαγές στους διοικητές σωμάτων στρατού, των μεραρχιών και των ταξιαρχιών στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, οι Τούρκοι επέλεξαν μια χρονική στιγμή που και οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, κατέληξε.

ΠτΔ: Δεν είναι δυνατόν να ακολουθείται πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμώνΕΝΤΟΝΗ αντίδραση για τη νέα προκλητική ενέργεια της Άγκυρας υπήρξε χθες και στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατηγόρησε την Τουρκία για προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων. Σχολιάζοντας στο ΡΙΚ τις νέες προκλήσεις στο Αιγαίο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι πρέπει να απασχολήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη. «Δεν είναι δυνατόν», τόνισε, «να ακολουθείται πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών και κάποιες παραβιάσεις να μένουν στο απυρόβλητο, ενώ άλλες να αντιμετωπίζονται με μεγεθυντικό φακό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρέπει να απασχολήσει μόνο εμάς η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, αλλά και τους εταίρους μας και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε ότι η προκλητική, πειρατική ενέργεια της Τουρκίας στο Αιγαίο απαιτεί αποφασιστική πολιτική και διπλωματική αντίδραση. «Η τουρκική πρόκληση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Απαιτείται επαγρύπνηση σε όλη την κλίμακα του Ελληνισμού», πρόσθεσε. Σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, συνοπτικά καταγράφηκαν οι ακόλουθες αντιδράσεις:ΔΗΣΥ: Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις κλιμακούμενες ενέργειες που προκαλεί η Τουρκία, δημιουργώντας περιβάλλον έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τώρα στο Αιγαίο. Αυτή την ώρα προέχει η νηφαλιότητα και η ψύχραιμη διαχείριση των τουρκικών προκλήσεων. Το όλο ζήτημα αφορά την ίδια την ΕΕ, από την οποία αναμένουμε να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς δύο κράτη μέλη της, τα οποία απειλούνται από την τουρκική επιθετικότητα. Ως ΔΗΣΥ προχωρούμε άμεσα στην ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.ΑΚΕΛ: Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο. Η έκδοση NOTAM, με δέσμευση περιοχών του Αιγαίου εντός του ελληνικού εναέριου χώρου μέχρι το τέλος του 2015, αποτελεί σοβαρή πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί με συντονισμένες πολιτικές ενέργειες. Η νέα αυτή πρόκληση οξύνει την ένταση και υποσκάπτει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει την απαραίτητη ευαισθησία.ΔΗΚΟ: Η πρόσφατη παράνομη και προκλητική δέσμευση θαλάσσιου και εναέριου χώρου στο Αιγαίο από την Τουρκία με NOTAM επιβεβαιώνει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και διαψεύδει τους θιασώτες της πολιτικής του εξευμενισμού μιας αποδεδειγμένα αναξιόπιστης και επεκτατικής χώρας, όπως η Τουρκία. Η τουρκική προκλητικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη λήψη πολιτικών μέτρων, που θα προκαλέσουν πραγματικό πολιτικό κόστος στην Τουρκία. Απαιτείται ενεργοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου και της Ελλάδας.ΕΔΕΚ: Η Τουρκία αξιοποιώντας τα πολιτικά κεκτημένα που της παραχώρησε η δική μας πλευρά, αυξάνει διαρκώς την επιθετικότητα και τις διεκδικήσεις της. Απέναντι σε αυτή τη σταθερή και διαχρονική επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα οφείλουν να διαμορφώσουν από κοινού μια εθνική πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ πρότεινε στον Έλληνα Πρωθυπουργό και στο Εθνικό Συμβούλιο τη σύσταση και λειτουργία, σε μόνιμη βάση, Δεξαμενής Σκέψης, για τον καθορισμό μιας εθνικής πολιτικής, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων.ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά δείχνει τις προθέσεις της και συμπεριφέρεται ως τσιφλικάς της περιοχής. Οι συνεχείς κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος της αλαζονείας της Τουρκίας απέναντι στις γειτονικές της χώρες. Θεωρούμε ότι οι δύο κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου θα πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να γίνει μια από κοινού αντιμετώπιση της τουρκικής προσπάθειας για δημιουργία τετελεσμένων. Χρειάζονται χειρισμοί που να είναι διεκδικητικοί μακριά από τη λογική του «καλού παιδιού».ΕΥΡΩΚΟ: Ο τουρκικός επεκτατισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά και ακαριαία, πριν η τουρκική προκλητικότητα γιγαντωθεί και οι συνέπειές της σε εθνικό επίπεδο είναι δυσάρεστες και μη αναστρέψιμες. Ελλάδα και Κύπρος είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν και να σχεδιάσουν από κοινού τις αναγκαίες αποτρεπτικές ενέργειες και να αναζητήσουν τις κατάλληλες στρατηγικές συνεργασίες, που θα επιτρέψουν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι τουρκικές απειλές.ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Για ακόμη μια φορά η Τουρκία στέλνει το μήνυμα ότι τις πολιτικές διαλόγου και τις πολιτικές συνεννόησης τις εκλαμβάνει ως αδυναμία. Επειδή τα εθνικά θέματα είναι αλληλένδετα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αμφισβητούνται από την ίδια χώρα, επιβάλλεται όπως διαμορφωθεί από την Ελλάδα και την Κύπρο μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανατροπής των τουρκικών σχεδιασμών και προάσπισης των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Keywords
υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, ελλαδα, νέα, αιγαιο, αθηνα, icao, νατο, τσιπρας, συριζα, σταρ, κρητη, θεσσαλονικη, αναδιαρθρωση, ρικ, βουλη, ακελ, δηκο, κυπρος, εδεκ, συμμετοχή, ευρωκο, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, το θεμα, δημοκρατια, εθνικη, ηγεσια, ηνωμενα εθνη, θεμα, κυπρου, νησια, πλαισιο, ρικ, υψος, ωρα, αγκυρα, αδυναμια, ακελ, αλληλεγγυη, αμυνα, αφαιρεση, εβδομαδες, βραδυ, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, δηκο, δυστυχως, δικη, δειχνει, εγινε, εδαφος, εδεκ, ειπε, ενεργεια, ενημερωση, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, η δικη, υπηρεσια, ισχυει, θορυβος, κυβερνηση, κλιμακα, λευκωσια, λειτουργια, ληψη, ληξη, μακρια, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, νατο, νηφαλιοτητα, ουσιαστικα, πεδιο, περιβαλλον, προβληματα, πρωι, συντομα, συμμετοχή, σπιτι, τουρκια, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, ευρωκο, φορα, χρηστος, ασφαλεια, δικαιωματα, ενωση, εθνικο, εθνικα θεματα, χωρα, icao, η εφημεριδα, κυριακη, μια φορα, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα