Πίρι: Μια υποψήφια Τουρκία, είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων
Είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών και της ΕΕ, η Τουρκία να παραμείνει υποψήφια για ένταξη χώρα, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η εισηγήτρια της έκθεσης για την Τουρκία και Ευρωβουλευτής Ουγγαρίας, Κάτι Πίρι, που μιλά για δημοκρατικά ελλείμματα στην Τουρκία, αλλά πιστεύει ότι ο προσανατολισμός της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται προς τη Δύση και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει να
Η κ. Πίρι, που επαναδιεκδικεί την εκλογή της στο ΕΚ στις εκλογές του Μαΐου, βλέπει τα προβλήματα εμπιστοσύνης των πολιτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, «δεν είμαστε αποτελεσματικοί, ο κόσμος θέλει να δει λύση στα προβλήματά του, δεν τον ενδιαφέρει εάν είναι η Επιτροπή, το Συμβούλιο ή το Κοινοβούλιο».
Τουρκία και ΕΕ
------------------
Απογοητευμένη νιώθει η Κάτι Πίρι γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν τα εργαλεία που η ΕΕ είχε στη διάθεσή της για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όπως το άνοιγμα των κεφαλαίων και η οικονομία, για να ενθαρρυνθεί να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία, ακόμα και όταν η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας χειροτέρεψε.
Υπενθύμισε ότι το 2016 το ΕΚ κάλεσε σε πάγωμα των ενταξιακών, όταν στην Τουρκία συνελήφθησαν 10 δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ και εννέα Βουλευτές, μέλη του HDP και «τη δουλειά μετά είχε αναλάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Θύμισε επίσης ότι το ΕΚ είχε θέσει ως κόκκινες γραμμές για τη διαδικασία με την Τουρκία την πρόοδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν υπήρξε, αλλά και το να μην εγκριθεί το Σύνταγμα ως είχε, πράγμα που έγινε.
«Εάν η βάση, ο πιο ισχυρός νόμος στη χώρα, είναι αντιδημοκρατική, δεν είσαι αξιόπιστος να καθίσεις στο τραπέζι να συζητήσεις με αυτή τη χώρα. Ετσι καλέσαμε για την επίσημη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν είναι πια υποψήφια χώρα, θα παραμείνει υποψήφια χώρα. Αλλά δεν θα μιλάμε μαζί τους μέχρις ότου δούμε πρόοδο», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ και στη δημοσιογράφο Εσράν Αϊγκίν για την τ/εφημερίδα "Γενί Ντουζέν".
Η Κάτι Πίρι ήταν εισηγήτρια της έκθεσης για την Τουρκία από το 2014, εφόσον όμως το ΕΚ ψήφισε υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Τουρκίας θεωρεί ότι το αν το Κοινοβούλιο θα διορίσει και πάλι εισηγητή ή το πώς θα παρακολουθεί τις εξελίξεις εντός της Τουρκίας, είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο ερώτημα εάν συζητούμε για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ή κάτι άλλο, η Κάτι Πίρι είπε ότι ποτέ άλλοτε η Τουρκία δεν ήταν τόσο μακριά από την Ευρώπη, όσο είναι σήμερα. «Δεν θέλω να το αποκλείσω (την ένταξη στην ΕΕ). Δεν θα ήταν δίκαιο για τον πληθυσμό της Τουρκίας να το αποκλείσουμε, δεν είναι αυτός που άλλαξε, αλλά είναι η κυβέρνηση που έχει αυτή την πολιτική. Όμως σίγουρα δεν θα είναι αυτή η Τουρκία (που θα γίνει μέλος) και σίγουρα όχι αυτή η ΕΕ στο μέλλον».
Η κ. Πίρι είπε ότι όταν η Τουρκία ήταν έτοιμη για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, το 2005, έπρεπε να άνοιγαν τα κεφάλαια για διαπραγμάτευση και πως η διαδικασία γενικά με τα βέτο για κάθε ένα από τα ενταξιακά κεφάλαια από τα κράτη μέλη, που έχει θεσπιστεί από το Συμβούλιο, δεν είναι αποτελεσματική. Πρώτα η διαδικασία και στο τέλος αυτής τα βέτο, πρόσθεσε. «Για μένα, όταν αρχίζεις μια διαπραγμάτευση πρέπει ν ανοίγεις και τα κεφάλαια για να ενθαρρύνεις αυτή τη χώρα. Δίνουμε 700 εκ το χρόνο για τις ενταξιακές και δεν ανοίγουμε κεφάλαια για να την παρακολουθούμε πολιτικά».
Κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τα ενεργειακά και τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για τους πολίτες της που αισθάνονται ανασφαλείς έναντι των κινήσεων της Τουρκίας, η Κάτι Πίρι είπε ότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών της ΕΕ μια πιο δημοκρατική Τουρκία με οικονομική σταθερότητα και αυτό θεωρεί ότι θα έπρεπε να είναι η βάση για τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Όσο πιο πολύ απομακρύνεται, τόσο μεγαλύτερη απειλή θα αποτελεί (η Τουρκία). Αλλά δεν τους βλέπω (τους Ευρωπαίους ηγέτες) να έρχονται με μια τέτοια στρατηγική», σημείωσε.
Η κ. Πίρι θεωρεί επίσης ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει η Ευρώπη κάθε εργαλείο που έχει, περιλαμβανομένης της οικονομίας, για να μιλήσει εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά να μην τον σπρώξουν προς την άλλη κατεύθυνση. «Οι Ευρωπαίοι όμως δεν το κάνουν αυτό. Βλέπουμε βραχυπρόθεσμα, κάνουμε δηλώσεις, αλλά αυτό δεν θα κάνει τους Κύπριους, τους Έλληνες, τους Βούλγαρους να νιώσουν πιο ασφαλείς». Αυτό δεν βοηθά ούτε τους δημοκρατικούς ανθρώπους εντός της Τουρκίας, όταν θέτουμε ενώπιον της χώρας μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι δεν είναι εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να τις χρησιμοποιεί ως στρατηγική εναντίον της Τουρκίας.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Πίρι σημείωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μεν εκλεγεί δημοκρατικά, αλλά αυτό δεν τον καθιστά αυτόματα και δημοκρατικό. Η Ευρωβουλευτής- εισηγήτρια για την Τουρκία πιστεύει ότι το 50% σχεδόν του πληθυσμού που δεν ψήφισε τον Ερντογάν δεν πρόκειται να τον ψηφίσει ποτέ. «Και αυτό μου δίδει ελπίδα. Δεν είναι μια δικτατορία που δεν ξέρεις πότε θα λήξει. Είναι μια ανοικτή οικονομία που δεν έχει αέριο και πετρέλαιο και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε αυτή είναι η ΕΕ. Γι’ αυτό ο Ερντογάν χρειάζεται την ΕΕ και την οικονομία της. Γιατί δεν το έχουμε ποτέ χρησιμοποιήσει αυτό;».
Είναι πεπεισμένη, όπως είπε, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται την ΕΕ. «Είναι ένας πολύ λαοφιλής πρόεδρος. Εάν δεν ήθελε την ΕΕ γιατί να μην βγει να πει ‘παρατώ τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ; Επειδή γνωρίζει ότι αυτό θα τον δυσκολέψει ακόμα και με τους δικούς του ψηφοφόρους».
Εκτίμησε δε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτή την πολιτική για πολλά ακόμη χρόνια και θα χρησιμοποιήσει τα τέσσερα επόμενα χρόνια που δεν θα έχει εκλογές στην Τουρκία – μετά την ερχόμενη Κυριακή – για να ομαλοποιήσει την κατάσταση στην χώρα, επειδή θέλει να μείνει στην εξουσία, θέλει μια σταθερή οικονομία και δεν τον παίρνει να έχει το μισό πληθυσμό εναντίον του. Σημείωσε δε ότι η κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία είναι πολύ δυνατή.
Η Κάτι Πίρι ανέφερε ότι ο καλύτερος φίλος της στην Τουρκία είναι στη φυλακή και όσους γνωρίζει είναι είτε φυλακή, είτε αυτοεξορίστηκαν είτε περνάνε πολύ δύσκολα στην Τουρκία. Και για αυτό θα παρακολουθεί πάντα την κατάσταση στην Τουρκία, πρόσθεσε.
Κληθείσα να σχολιάσει εάν γράφοντας τις εκθέσεις της έχει σκεφτεί την τ/κ κοινότητα, μέλη της οποίας είναι πολίτες της ΕΕ, η κ. Πίρι ανέφερε ότι είχε επαφές με εκπροσώπους της κοινότητας και γνωρίζει την κατάσταση, σημειώνοντας ότι το 2016 είχε επισκεφθεί την Κύπρο και τις δύο πλευρές. Οι παρεμβάσεις της Τουρκίας στην τ/κ κοινότητα, οι επιθέσεις στον τ/κ Τύπο και οι συλλήψεις για την οργάνωση Γκιουλέν θα έπρεπε ίσως να συζητηθούν από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών αφού στην ουσία αφορούν θέματα της ΕΕ, καθώς ολόκληρη η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ.
«Ο κόσμος δεν μας εμπιστεύεται γιατί δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί»
----------------------------------------------------------------------------------------
Για τις επικείμενες ευρωεκλογές, η Κάτι Πίρι ευελπιστεί ότι δεν θα αυξηθούν στο ευρωκοινοβούλιο οι ευρωσκεπτικιστές, που θα λάβουν ψήφους διαμαρτυρίας, αλλά δεν αντανακλούν όπως ανέφερε, την πλειοψηφία των πολιτών και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η συμμετοχή.
Η κατάσταση στην ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει, οι πολίτες δεν νοιάζονται για τους θεσμούς αλλά θέλουν λύσεις για τα προβλήματά τους, τους απασχολεί το προσφυγικό, η κλιματική αλλαγή και όταν βλέπω τους νέους να διαδηλώνουν για το περιβάλλον, βλέπω ότι υπάρχει ελπίδα, ανέφερε η κ. Πίρι. «Οι πολίτες θέλουν ηγέτες που να είναι αποτελεσματικοί. Είναι δύσκολο στην Ευρώπη να παράγεις και να είσαι αποτελεσματικός». Για να γίνει αυτό, συνέχισε, χρειάζεται μια καθαρή κατεύθυνση προς τους ηγέτες που ήρθε η ώρα να παράξουν πολιτική και να γίνουν αποτελεσματικοί.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φρίκη στο «Τhe Mall»: Tι έδειξαν οι κάμερες για την πτώση της γυναίκας από τον τρίτο όροφο του εμπορικού
- Θύμα απαγωγέων ο Βασίλης Καρράς
- Προσοχή: Αν δεις αυτό στο αυτοκίνητό σου, πάνε να σε ληστέψουν!
- Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης η «βασίλισσα των χαλιών», Δέσποινα Μοιραράκη
- Ανέκδοτο: Η γιαγιά και ο … 22χρονος σύζυγος !
- Η ΑΒ Βασιλόπουλος φέρνει νέα πνοή σε κάθε γειτονιά της χώρας
- Στο νοσοκομείο ο Μιχάλης Ζαμπίδης
- Δέσποινα Μοιραράκη: Χαμός για την αίτηση πτώχευσης – Ξέσπασε στον αέρα
- «Άγριο» τρολάρισμα Πολάκη σε Στουρνάρα – Στο στόχαστρό του και ο Υποφάντης
- Νέες παρατάσεις για το Κτηματολόγιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Στον ουρανό της Κύπρου σήμερα τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη
- Πάφος: Μετέτρεψε το σπίτι του σε «αποθήκη» παράνομων προϊόντων
- Όλες οι πληροφορίες για τις αιτήσεις πρόσληψης στην Αστυνομία
- Εγκρίθηκαν μυστικά άδειες συνεργασίας αμερικανικών εταιρειών με ΣΑ
- Μόνο ο Τόνιο Ραμίρες
- Υπόθεση απαγωγής διερευνάται στη Λάρνακα- Σύλληψη 54χρονης
- Ερντογάν:Μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί ως αντίποινα σε Ισραήλ
- Πρόκριση ή παράταση (Cytavision)
- Μισό δισεκατομμύριο για τρεις (!) μόνο παίκτες (pic)
- Τηλεφώνημα «έκαψε» 32χρονο για κλοπή καυσίμων από πολυκατοικία
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Πίρι: Μια υποψήφια Τουρκία, είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων
- Μισό δισεκατομμύριο για τρεις (!) μόνο παίκτες (pic)
- Ερντογάν:Μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί ως αντίποινα σε Ισραήλ
- Το ντέρμπι ανόδου ζωντανά από την Cytavision
- Πρόκριση ή παράταση (Cytavision)
- Υπόθεση απαγωγής διερευνάται στη Λάρνακα- Σύλληψη 54χρονης
- Πρόταση σε Βεσελόφσκι
- Τηλεφώνημα «έκαψε» 32χρονο για κλοπή καυσίμων από πολυκατοικία
- Μόνο ο Τόνιο Ραμίρες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Orban: Hungary could resume anti-EU campaigns
- Stop από το Facebook στις αναρτήσεις με ρατσιστικό περιεχόμενο
- Τα εφημερεύοντα φαρμακεία της Αχαΐας για σήμερα, 28 Μαρτίου
- Ανησυχία στην Κρήτη για το νέο «κύμα» κακοκαιρίας
- Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ρεάλ Μαδρίτης: Νίκη πρόκρισης θέλουν οι «πράσινοι»
- Το Πολεμικό Ναυτικό της Μάλτας πήρε τον έλεγχο του πλοίου που «κατέλαβαν» οι διασωθέντες μετανάστες για να μην τους γυρίσει στην κόλαση της Λιβύης
- «Ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού»
- Με μοναδικό στόχο τη νίκη υποδέχεται τη Δόξα Δράμας ο Ηρακλής
- Πάτρα: "Παγίδα" θανάτου η διασταύρωση της Έλληνος Στρατιώτου με την Αγίας Σοφίας