Πίσω από τις δηλώσεις Γιλντιρίμ περί «εγγυήσεων» της Ε.Ε.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να εγγυηθεί τη συμφωνία λύσης, αλλά είπε πως πρέπει να παρέχει κάποιες εγγυήσεις, δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Δρ Γιώργος Κέντας.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο Δρ Κέντας εξήγησε πως το να παρέχει η Ε.Ε. κάποιες εγγυήσεις, για την Τουρκιά σημαίνει πρώτον, να παραχωρήσει τις τέσσερις βασικές ελευθερίες προς τους Τούρκους πολίτες και δεύτερο, να αποδεχτεί τη λύση

του Κυπριακού ως μέρος του πρωτογενούς κοινοτικού δικαίου.

Κυβέρνηση: Καμία βάση αλήθειας στα περί κατάργησης ΚΔ

«Με άλλα λόγια, αυτό που είπε ο κ. Γιλντιρίμ χθες, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που προσπάθησαν κάποιοι να του αποδώσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι προσεκτικοί παρατηρητές, συνέχισε, θα έχουν προσέξει ότι ο κ. Γιλντιρίμ διάβαζε από γραπτό κείμενο, που ήταν καταγεγραμμένες οι πάγιες διαχρονικές θέσεις της Άγκυρας.

«Η Τουρκία δεν επιθυμεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με την οποία να αποκοπεί ή να αποκλειστεί από την Ε.Ε., αλλά, αντίθετα, θέλει μέσω μιας επανενωμένης Κύπρου, όπως αυτή την αντιλαμβάνεται, να μην υπάρχει η νομική αμφισβήτηση οποιουδήποτε περιεχομένου ή προνοιών της λύσης.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν επιδιώκει να υπάρχει απόλυτη αριθμητική ισότητα για να υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία και να προστατευτούν τα πολιτικά δικαιώματα των Τ/κ, αλλά επιδιώκει δικά της πραγματικά οφέλη.

«Μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, να συνεχίζει την πολιτική της έναντι της Ε.Ε., η οποία είναι μια γνωστή πολιτική που επιδιώκει όχι να προσαρμοστεί η ίδια και να υιοθετήσει το κοινοτικό δίκαιο και τις αρχές της Ε.Ε, αλλά η Ε.Ε να αναπροσαρμοστεί, έτσι ώστε να μπορέσει να συνεργαστεί με ένα μεγάλος κράτος όπως είναι η Τουρκία», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές του κ. Γιλντιρίμ ότι οι υποθαλάσσιοι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι «πανανθρώπινη κληρονομιά» και η Κύπρος δεν πρέπει να λειτουργεί μονομερώς με τις άλλες χώρες τις περιοχής, ο Δρ Κέντας είπε πως η θέση της Τουρκίας είναι πως δεν μπορεί να γίνει εκμετάλλευση του φυσικού αερίου χωρίς η ίδια να έχει ρόλο και λόγο στην εμπορική εκμετάλλευση.

«Η προοπτική να γίνει η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός Ιουλίου, δεν πρέπει να θεωρείται ως μια παραβίαση της κόκκινης γραμμής της Τουρκίας για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το οικόπεδο 11 είναι πέραν των διεκδικήσεων της Τουρκίας και ο δεύτερος λόγος είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στις ερευνητικές δραστηριότητες και στην εμπορική εκμετάλλευση», είπε μεταξύ άλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα