Πιστή σύμμαχος της Κύπρου η Γαλλία

Έντονο το ενδιαφέρον των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Επικροτεί το ενδιαφέρον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς το ως καλοδεχούμενο.

"Η εμπλοκή όλων εκείνων των χωρών, και ιδιαίτερα των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που μπορεί να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού είναι και ευπρόσδεκτη είναι και καλοδεχούμενη και αναγκαία" σημείωσε σε σημερινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μετά τις ΗΠΑ, την Ρωσία,

το Ηνωμένο Βασίλειο, μπαίνει και η Γαλλία στο χορό των συναντήσεων και των δηλώσεων σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι ύπαρξης εγγυητικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, στο ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού.

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πιστός σύμμαχος της Κύπρου και σημειώνει ότι "εκείνο που είναι βασικό, όπως άλλωστε αναφέρουν και οι ίδιοι οι Κύπριοι ηγέτες, είναι οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς στο νέο τους κράτος. Όταν το σύστημα εγγύησης και ασφάλειας εφαρμόστηκε στην Κύπρο το 1960, ο κόσμος ήταν διαφορετικός απ' ό,τι είναι σήμερα. Οι απειλές έχουν αλλάξει πολύ".

"Σε μία τόσο ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας θα πρέπει να λάβει υπόψη της, την ανάγκη να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών", σημείωσε.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ είχε συναντήσεις σε Άγκυρα και Αθήνα και σήμερα θα βρεθεί στην Κύπρο για σειρά συναντήσεων που θα αφορούν στο Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.

Αναστασιάδης: "Όλοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν"

Σε σημερινές δηλώσεις του, τις οποίες μετέφερε το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε «πιστεύω πως όλοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, από την ΕΕ -που ήδη βρίσκεται εν δράση- πλείστα όσα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μηδενός εξαιρουμένου θα έλεγα, μέσα από τις επαφές και τις προσπάθειες μας. διότι θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία που δίνεται να λυθεί το δεύτερο μακροβιότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Επομένως, η εμπλοκή όλων εκείνων των χωρών, και ιδιαίτερα των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που μπορεί να συμβάλουν και ευπρόσδεκτη είναι και καλοδεχούμενη και αναγκαία».

Keywords
Τυχαία Θέματα