«Πιθανή νέα πολεμική σύγκρουση χωρών Αν.Μεσογείου με Κόλπο»

Αυτή τη στιγμή, Κύπρος και Ελλάδας, κυρίως λόγω γεωγραφικής θέσης, αποτελούν το προγεφύρωμα σε μια περιοχή που έχουν επικρατήσει οι πόλεμοι. Κανείς δεν μπορεί στο μέλλον να αποκλείσει ένα νέο γύρο μείζονος πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και του περσικού Κόλπου, δήλωσε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς (απόσπασμα από 53:20).

Ο κ. Μαλλιάς, που διετέλεσε, μεταξύ άλλων, και Πρέσβης της Ελλάδας

στην Ουάσιγκτον μεταξύ 2005-2009, ανέλυσε την εξέλιξη της πορείας των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων από το 2002.

«Από το τέλος του 2002 και την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα στάδιο αβεβαιότητας και κλονισμού εμπιστοσύνης. Από το 2006 και την Κυβέρνηση Μπους, έκανε μια σημαντική προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα των σχέσεων με την Τουρκία, υπήρχαν όμως πολύ σημαντικές αντιστάσεις από το Πεντάγωνο και τους στρατιωτικούς κυρίως, λόγω των εμποδίων που έθεσε η Άγκυρα στις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ», επεσήμανε

Από το 2007 μέχρι και το 2011, συνέχισε, οι σχέσεις είχαν επανέλθει σε μια τροχιά ανάπτυξης πολυδιάστατης συνεργασίας στον στρατιωτικό-αμυντικό τομέα, σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών. Από το 2012 και μετά, και την προεδρία Ομπάμα, οι σχέσεις έχουν πάρει άσχημη τροπή.

«Τις πρώτες βδομάδες της ανάληψης των καθηκόντων του Τραμπ, έγινε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων, μέσω προσώπων που την περίοδο εκείνη ήταν στο άμεσο περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου στον Λευκό Οίκο. Τώρα, όμως, βλέπουμε ότι οι επιλογές της Τουρκίας υπαγορεύονται καθαρά από τα σχέδια και τα οράματα του κ. Ερντογάν, που βρίσκονται σε σημαντική απόκλιση, πολλές φορές και σε σύγκρουση, με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, εξήγησε πως είναι μια περιοχή που κυριαρχεί το γκρίζο στις συμμαχίες μεταξύ κρατών, που στηρίζονται στα συμφέροντα και όχι στις αξίες. «Το βασικότερο δεδομένο την περίοδο αυτή, είναι πως κανείς δεν μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμες προβλέψεις», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα είμαστε σε μια εποχή βραχυπρόθεσμων προβλέψεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε σχεδιασμούς για το αύριο.

Ερωτηθείς για τη σημασία της προσέγγισης Ελλάδας-Κύπρου με το Ισραήλ σε επίπεδο ομογένειας, δεδομένης και της ρήξης στις σχέσεις Τελ Αβίβ-Άγκυρας, ο κ. Μαλλιάς είπε πως το πιο θετικό από τις τριμερείς συνεργασίες είναι η ύπαρξη πλέον ενός κοινού «caucus» (συμπαιγνία ομάδων) στο Κογκρέσο. «Πλέον έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη και πειστικότερη πολιτική σε ορισμένα τμήματα της Διοίκησης, αλλά ειδικά στο Κογκρέσο, όπου εξακολουθεί να έχει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Αυτές τις μέρες, όπως εξήγησε, γίνεται μια κοινή δράση του Ισραηλινού λόμπι και των ελληνικών οργανώσεων στο Κογκρέσο και στις 24 Μαΐου αρχίζει η επίσημη ετήσια συνάντηση της ΠΣΕΚΑ, που αποτελεί την καλύτερα οργανωμένη και αποτελεσματική οργάνωση του Κυπριακού Ελληνισμού στις ΗΠΑ», είπε.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάγκη συνδυασμού αξιών και την ενίσχυση της αμυντικής και αποτρεπτικής δύναμης της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα